Bertomeu: Partizan i Zvezda su kandidati za A licencu, Srbija nam je važna…

Čelni čovek Evrolige podvukao da će region u budućnosti sigurno imati predstavnike u Evroligi

I dok svi uveliko pričaju da postoji ozbiljna bojazan da ABA liga u godinama koje dolaze izgubi prilično zagarantovano mesto u Evroligi (koje to trenutno nije, ali postoje uveravanja da će regionalno takmičenje za sada imati prioritet pri dodeli vajld-karda), iz sedišta ovog takmičenja stižu umirujuće reči.

Predsednik Evrolige, Žordi Bertomeu izjavio je da je u budućnosti cilj da Crvena zvezda i Partizan, zajedno sa Budućnošću dobiju licencu za igranje Evrolige. Međutim, problem je što oni nisu jedini kandidati, već prioritet imaju zemlje u Zapadnoj Evropi.

– Ne mogu da otkrijem imena, ima dosta timova širom Evrope koji žele da igraju Evroligu, lista je poduža, što govori o tome da je takmičenje uspešno. Moramo da gledamo tržište po tržište i da tražimo klubove koji mogu da rade samostalno i odgovore svim zahtevima takmičenja koji su veliki. I biće još zahtevniji kako vreme bude prolazilo. Partizan i Crvena zvezda su kandidati, kao i Budućnost, ali imamo i klubove u Italiji, Španiji, Rusiji, koji mogu da budu kandidati (za A licencu). Za mene je jako važan koncept Evrokupa, jer imamo s nekim klubovima imamo mogućnost da radimo godinama unazad, zbog čega nam je mnogo lakše da razmišljamo o njima kao kandidatima – kaže Bertomeu.

On dodaje da je neophodno prvo završiti posao sa Asvelom i Bajernom, a da će se nakon toga Evroliga posvetiti nekim drugim klubovima. Balkan i Srbija nisu u prvom planu u tom krugu.
 Moramo da idemo korak po korak. Sada je najvažnije da vidimo možemo li da uključimo timove poput Asvela i Bajerna. Nama je Bajern od izuzetnog značaja jer je u pitanju globalno jedan od najvećih brendova, zato je Bajern za nas prioritet. Najlakše je nekog samo pozvati u takmičenje, mi kao vlasnici lige želimo da ukažemo na sve obaveze i odgovornosti koje nosi poziv, šta možemo da ponudimo – podvlači čelni čovek Evrolige.

Tek nakon toga, Bertomeu kaže da će biti moguće Evroligu približiti Srbiji i ABA ligi. Pitanje je, pak, koliko godina će biti potrebno za tako nešto.
– Kada budemo to završili, sledeći korak je da privučemo klubove sa sličnim bazama u zemljama koje su nam važne. Tu mislim i na Nemačku koja nam je važna zemlja, ove godine igraće se F4 u Kelnu, u razgovorima smo s Albom iz Berlina oko dublje saradnje. Na duže staze Evroliga će biti otvorena za priključivanje drugih timova, da pojačamo pul klubova koji će imati dugoročne ugovore u takmičenju. Sada ih imamo jedanaest, cilj je da do kraja sezone imamo trinaest, a u narednim godinama još više. Pre dva leta dogovorili smo se da imamo pun spisak učesnika u Evroligi, bez obzira na plasman u domaćim takmičenjima, da imamo punu slobodu da pozovemo koga mi želimo gde gledamo naš interes, to je ono što želimo. Za Nemačku i Francusku je već završeno, ali tu imamo Srbiju ili zemlje koje su nam važne zbog promocije košarke i imaće svoje klubove u takmičenju – dodaje Bertomeu.

Klubovi iz naše zemlje će uvek preko Evrokupa moći da se dokopaju Evrolige, jer će on i dalje biti „prođa“ za učešće u najkvalitetnijem evropskom košarkaškom takmičenju.
 Za nas je Evrokup je izuzetno važan, jer daje direktan plasman u Evroligu. U budućnosti će takmičenje biti sastavljeno od najjačih klubova tog ranga, jer potencijalna buduća licenca doći će upravo kroz Evrokup, gde ćemo pokušati da pomognemo klubovima da podignu nivo i postanu ranga Evrolige – zaključuje predsednik Evrolige.

Tekst preuzet sa portala Telegraf sport


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *