ABA LIGA ZA 2024/25: SVI IZ OVE SEZONE SIGURNI!

Studentski Centar biće upisan u listu suvlasnika, za Borac Mozzart i Split se čeka do kraja juna

Nova sednica Skupštine Jadranske lige donela je i novosti po pitanju izgleda regionalnog takmičenja za sezonu 2024/25.

Prema nezvaničnim informacijama Mozzart Sporta, što je kasnije potvrđeno i na zvaničnom sajtu ABA lige, dogovoreno je da od naredne jeseni bude 16 klubova, maksimalno šest timova po nacionalnom ključu, ali i ključna stavka – da su svi klubovi iz aktuelne sezone sigurni! Nema baraža, nema ispadanja, već svi ulaze u sledeću sezonu, zajedno sa Dubaijem i pobednikom ABA 2 lige. Regionalno takmičenje imaće 16 klubova sve do kraja sezone 2029/30.

Kako je takođe utvrđeno, Studentski Centar biće upisan u listu suvlasnika, dok će Borac Mozzart i Split sačekati do sredine juna kako bi se donela konačna odluka o njihovom uključivanju na isti spisak. Inače, predstavnici Partizan Mozzart Beta i Budućnosti nisu bili prisutni na sastanku putem video linka.

Dubai je, dakle, dobio potvrdu učešća u regionalnom takmičenju naredne sezone, dok će iz ABA 2 lige ipak samo jedan klub da se uključi u elitno društvo. Ostaje da se vidi da li prijem Dubaija u ABA ligu i definitivno znači da od ulaska u KLS nema ništa jer ne bi bilo ni izvodljivo da klub sa Bliskog istoka zaigra i u tom takmičenju. Podsetimo, na inicijativu selektora Srbije Svetislava Pešića predloženo je na nedavnom sastanku Predsedništva KLS da Dubai uđe u to takmičenje, ako se zakomplikuje procedura za ABA ligu. Sa dešavanjima na današnjoj Skupštini, jasno je da će Dubai igrati ABA ligu.

No, s obzirom da čelnici Partizan Mozzart Beta i Budućnosti nisu bili prisutni na video sastanku, ostaje da se vidi da li će biti i novih reakcija iz ta dva kluba. Jer, branilac titule, potom i šampion Crne Gore su se i posle prošle Skupštine oglasili da nisu protiv ulaska Dubaija, ali ne pod sadašnjim okolnostima, već da moraju neke stvari unutar same strukture ABA lige da se reorganizuju kako bi se stekli uslovi za proširenje.

Prema trenutnoj situaciji, ABA ligu naredne sezone igraće Partizan Mozzart Bet, Crvena zvezda, Borac Mozzart, Mega, FMP Železnik, Budućnost, Studentski Centar, Mornar, Cibona, Zadar, Split, Cedevita Olimpija, Krka, te pobednik ABA 2 lige i Dubai.

Originalni tekst Mozzart Sport