12 VELIČANSTVENIH CRNO-BELIH U NBA: Najbolji tim Partizana u Americi

Košarkaši klub Partizan je nedavnim novogodišnjim koktelom na trenutak podsetio je celokupnu košarkašku javnost o veličinama koje su nosile crno-beli dres.

Tako su se na sinoćnoj promociji novog kalendara, koji je posvećen čuvenoj Partizanovoj generaciji iz 1992. godine, mogle videti legende poput Vlade Divca, Žarka Paspalja, Predraga Danilovića, aktuelnog trenera crno-belih Željka Obradovića..

Zaista, moglo bi se reći da je u pitanju “krem de la krem” ne samo srpske, već i balkanske košarke, a sve ih je okupila samo jedna stvar – ljubav prema Partizanu.

Predstavljanje kalendara KK Partizan
Predstavljanje kalendara KK Partizan

Stoga, sinoćni događaj bio je logičan povod da se spomenu sva imena koja su nosila dres crno-belih a da su kasnije završili na tlu NBA lige, sa manje ili više uspeha.

Na samom vrhu liste nalaze se upravo gosti koji su viđeni na jučerašnjoj manifestaciji, a predvodnik je Vlade Divac. Legendarni centar Lejkersa i Sakramento Kingsa smatra se jednim od najboljih evropskih igrača koji su kročili na tlo NBA lige, a i dan danas se mogu čuti prepričavanja duela njega i čuvenog Šakila O”Nila u finalu Zapadne konferencije 2002. godine, gde su “jezeraši”, predvođeni upravo čuvenim centrom, ali i Kobijem Brajantom, uspeli da se pogotkom Roberta Orija plasiraju u veliko finale.

Drugi na listi je nekadašnji selektor reprezentacije Srbije, ali i legendarni košarkaš crno-belih, Aleksandar Saša Đorđević. Nekadašnji plejmejker direktan je tvorac najvećeg uspeha u Partizanovoj istoriji, pošto je pogotkom u poslednjim sekundama duela sa Huventudom znatno uticao da se crno-beli po prvi put popnu na evropski tron. Nasuprot tim predstavama, njegova igra u NBA ligi bila je poprilično podcenjena, te je u sezoni gde je nosio dres Portland Trejlblejzersa uglavnom bio zadužen za odbrambene zadatke, te se nakon jako malo vremena vratio u Evropu, u dresu Barselone.

Nešto blistavije momente imao je Predrag Danilović, drugi najbolji igrač Partizanove šampionske ekipe iz Istanbula, koji je u najjačoj ligi na svetu proveo dve godine, tokom kojih je beležio i više nego solidne brojke. Nakon i više nego solidnih partija u dresu italijanskog Kindera, sadašnjeg Virtusa iz Bolonje, Danilović je svoj put u NBA ligi pronašao u dresu Majami Hita. Odmah je dobio ulogu startera, poverenje trenera i sve je delovalo obećavajuće sve dok nije doživeo povred nakon svega dvadesetak mečeva. Oporavio se tačno za plej-of, gde je preveiliki korak za Majami bila ekipa Čikago Bulsa, predvođena Majklom Džordanom. Kasnije je trejdovan u Dalas, gde je imao nekoliko dobrih partija, pa je svoju karijeru na tlu američkog kontinenta završio sa bezmalo 13 poena u proseku.

Predrag Danilović
Predrag Danilović

Takođe, još jedan od nekadašnjih Partizanovih igrača koji su kročili put NBA lige jeste Žarko Paspalj. Legendarni košarkaš ostaće upamćen kao jedan od prvih evropskih košarkaša koji su se otisnuli put NBA lige, 1989. godine. Ipak, to se nije ispostavilo kao pravi potez, pošto se Paspalj nakon samo 28 utakmica vratio u Partizan.

Znatno veće iskustvo na tlu Amerike imao je Željko Rebrača, koji je čak pet godina proveo u najjačoj ligi na svetu. Svoju NBA karijeru legendarni centar započeo je 2001. godine u Detroit Pistonsima, nakon čega je u kratkotrajnim navratima nosio dres Atlanta Houksa i Los Anđeles Klipersa, nakon kojih je otpušten zbog velikih problema sa povredama.

Još jedno ime koje je ostavilo malo veći trag u američkoj košarci jeste Predrag Drobnjak. Nekadašnji košarkaš koji je pokrivao obe centarske pozicije u NBA je stigao preko Turske, tačnije Efes Pilsena. Svoju karijeru u najjačoj ligi sveta započeo je u Sijetl Supersoniksima, gde je u drugoj sezoni beležio bezmalo dvocifreni prosek, nakon čega je trejdovan u Los Anđeles Kliperse. Kasnije je, kao i Rebrača, nosio dres i Atlanta Houksa, gde je nakon slabih partija usledio povratak u Evropu.

Predrag Drobnjak
Predrag Drobnjak

Upečatljive uloge u najjačoj ligi sveta imali su i nekadašnji produkti Partizanove škole, Nenad Krstić i Nikola Peković. Crnogorski reprezentativac proveo je sedam sezona u dresu Minesota Timbervulvsa, gde je u jednom trenutku bio jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji u celoj ligi. U svojoj najboljoj sezoni, 2013-14, Peković je prosečno beležio bezmalo 18 poena uz devet skokova. Karijeru je morao da prekine poprilično rano zbog problema sa povredama. Identičan period u NBA ligi proveo je i Nenad Krstić, nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije, koji je sa dobrim partijama krenuo od samog početka boravka u Americi. Nakon što su ga “pokupili” Nju Džerzi Netsi, već u “ruki” sezoni srpski centar imao je dvocifren prosek poena, a već sezonu kasnije beležio je fenomenalne brojke u vidu 14 poena i šest skokova u proseku. U svojoj trećoj sezoni Krstić je beležio najbolje brojke, čak 16 poena i sedam skokova, ali je baš tad doživeo povrednu prednjih ukrštenih ligamenata zbog čega je na popriličan period morao van terena. Nakon povrede se nije vratio ni približno isti kao pre, a nosio je dresove Oklahoma Siti Tandera i Boston Seltiksa.

Jedni od aktuelnijih primera “Partizanovaca” koji su se otisli put NBA lige svakako jesu golijati poput Jana Veselog i Žofrija Lovernja, čiji su se putevi na američkom tlu završili jako brzo. “Leteći Čeh” je na NBA draftu izabran sa šeste pozicije, ispred velikih zvezda poput Kleja Tompsona, Nikole Vučevića, Kembe Vokera i Džimija Batlera, ali je svoju epizodu završio znatno ranije nego što je očekivao. Period u Vašingtonu mu evidentno nije prijao, nije imao dovoljno jak napadački arsenal da bi se “probio” u najjačoj ligi sveta, pa je brzopotezni povratak na stari kontinent, već nakon tri sezone, bio neminovan. Sličan vremenski period u ligi proveo je Žofri Lovernj, prvi stranac koji je nosio kapitensku traku crno-belih. U NBA je stigao iz moskovskog Himkija, nedugo nakon angažmana u Partizanu, a u svojoj karijeri nosio je dresove San Antonija, Denvera, Oklahome i Čikaga.

Bogdan Bogdanović i Davis Bertans
Bogdan Bogdanović i Davis Bertans

Na samom kraju ove liste, ali daleko od najmanjih po važnosti, nalaze se dva “Partizanova deteta” koje se trenutno nalaze u NBA ligi.

Bogdan Bogdanović u redovima Atlanta Houksa igra svoju petu sezonu u najjačem košarkaškom takmičenju na svetu, dok sa druge strane Davis Bertans uspešno brani boje Vašington Vizardsa, koji se u ligi nalazi sezonu duže.

Srpski reprezentativni bek na tlo Amerike stigao je nakon fenomenalnih partija u dresu Fenerbahčea, koje je tada sa klupe predvodio aktuelni trener Partizana, Željko Obradović. Popularni “Bogi” sa Fenerom je osvojio sve, pa je jedini logičan potez bila selidba u Sakramento. Tamo je konstantno napredovao, pa je već u prvoj sezoni beležio jako solidne brojke za “rukija”, a u tri sezone koje je proveo u redovima Kingsa, Bogdanović je svake sezone uvećavao svoje brojke, pa je sa početnih 12 poena stigao do kote od 15! Statistika je bila izvanredna, Bogdan je bio jedan od glavnih šrafova ekipe, ali je borba za prsten bila ono što je privlačilo nekadašnjeg beka Partizana. To je rezultiralo prelaskom u redove Atlanta Houksa, gde je Bogdanović u prošloj sezoni, u kojoj su Houksi stigli do polufinala Istočne konferencije, beležio rekord karijere što se tiče proseka, koji je iznosio nešto manje od 17 poena po meču! Atlanta je igrala fenomenalno, a Bogdanović je uz Tre Janga bio jedan od glavnih igrača ekipe. Ove sezone statistika je nešto lošija, ali u prilog tome idu česti problemi sa povredama srpskog reprezentativca. U jedno nema sumnje, ako Bogdan nastavi u ovom ritmu postaće jedan od najboljih srpskih igrača u istoriji NBA lige.

Poslednji član Partizanovih 12 u NBA ligi jeste Davis Bertans, letonski krilni košarkaš koji trenutno nosi dres Vašington Vizardsa. Nekadašnji Partizanov “snajper” takođe je zaobilaznim putem stigao do najjače lige na svetu, preciznije preko španske Baskonije, ali je ipak dočekao ostvarenje svog sna. Početak je bio obećavajuć – ni manje ni više nego San Antonio Sparsi i Greg Popovič! Nakon slabije “ruki” sezone Bertans se iz sezone u sezone uzdizao, sve dok nije došao do skoro dvocifrenog učinka u proseku, kada je prešao u redove Vašington Vizardsa, gde je u potpunosti procvetao! U sezoni 2019-20 Letonac je imao prosek od preko 15 poena po meču, čime se profilisao kao jedan od najboljih šutera sa svoje pozicije u kompletnoj ligi! U kasnijim sezonama procenti su blago opadali, a u aktuelnoj sezoni Bertans igra promenljivo, pre svega zbog toga što deluje da još uvek nije pronašao svoj šut.

Partizan i te kako ima na šta da bude ponosan, Partizan je pokazao svoju veličinu. Crno-beli među sobom imaju klupske legende koje su u mnogome promenile košarku na Balkanu, a da se ne nalaze među ovih 12 košarkaša. Dobra vest za navijače Partizana jeste da, i jednog dana kada sadašnjih legendi više ne bude bilo, trofejna sala crno-belih i sećanja navijača ovog košarkaškog velikana iznedriće još pregršt novih asova, koji će biti spremni da na leđima ponesu rezultate i dela svojih predaka. Deluje da materijala već ima, tako da Partizan ponosno može gledati prošlost, ali ambicije u budućnosti nisu ništa manje.

Originalni lčlanak: Blic sport.rs