ŽOCOVA REVOLUCIJA, Vol. 2: Hoće li ovako izgledati PRVA PETORKA PARTIZANA u novoj sezoni?

Izostali su željeni rezultati u prethodnoj sezoni, ali Žoc sada jasnije zna na koga može da računa i nastavlja sklapanje pobedničke slagalice

Kao i prošlog leta, Partizan i Crvena zvezda su žestoko krenuli na košarkaško tržište čim je počeo prelazni rok. Očigledno raspolažu mnogo većim novcem nego što je ranije bio slučaj, a ovog puta im na ruku ide i činjenica da su ruski klubovi praktično onesposobljeni da zadrže svoje vedete zbog situacije u Ukrajini i izbacivanja iz evropskih takmičenja.

Zvezda je krenula u popriličnu rekonstrukciju posle odlaska Dejana Radonjića i brojnih igrača, a Partizan je kompletnu revoluciju pokrenuo prošle godine dok je najveće pojačanje bio legendarni trener Željko Obradović.

Željko Obradović
foto: Starsport©

Izostali su željeni rezultati, ali Žoc sada jasnije zna na koga može da računa i nastavlja sklapanje pobedničke slagalice. Sem novca, jak magnet vrhunskim igračima je Evroliga, iako nije izborena na terenu.

Klub su napustili Rodions Kuruc, Rade Zagorac, Dalas Mur Nemanja Dangubić, ali su stigla u Beograd četiri pojačanja: vratio se Danilo Anđušić, zatim je doveden Dante Egzum, pa Džejms Naneli, a ovog utorka je ozvaničena angažman Joanisa Papapetrua.

Uz sve to, brzo je dogovoren nastavak saradnje sa Matijasom Lesorom, pa se već nazire prva petorka Partizana u novoj sezoni.

1. Na poziciji plejmejkera sada bi glavna opcija trebalo da bude Egzum i pokretljivi Australijanac bi trebalo dobro da razmrda i poveže crno-bele, ubrza igru. Ako Aleksa Avramović nastavi da napreduje a nema razloga da tako ne bude, i omn će biti velika uzdanica. Jam Madar bi takođe mogao da se nametne ako se ukaže prilika, a jasnu poruku je poslao time što je preskočio priliku da igra u NBA Letnjoj ligi kako bi što spremniji dočekao sezonu u Partizanu.

Dante Egzum
foto: Profimedia

2. Na mestu beka šutera je nedodirljiv Kevin Panter koji treba da bude možda i glavni nosilac igre. Odlazak Mura treba da nadoknadi Danilo Anđušić čija je prednost što neće morati da se prilagođava klubu a ni takmičenjima, a vratio se sa dragocenim iskustvom. Gregor Glas će imati najmanje prostora u ovakvom rosteru, ali za njega je svakako najbitnije da nastavi da napreduje.

Kevin Panter
Kevin Panterfoto: Emilija Jovanović

3. Kada su u pitanju krila, očigledno je ovom pozicijom Obradović bio najnezadovoljniji. Činjenica da je posle odlaska Kuruca, Zagorca i Dangubića doveo prvo Nanelija, govori da će on ipak imati prednost u odnosu na Papapetrua, ali s obzirom da su oni igrači drugačijih karakteristika, možda će imati podjednaku minutažu i menjati dinamiku igre – Amerikanac je klasičan skok-šuter, a Grk kompletnije, univerzalnije krilo. Uroš Trifunović je rezervna opcija, a imaće mnogo šta da nauči od ovog dvojca.

Džejms Naneli
Džejms Nanelifoto: EPA/Jon Rodriguez Bilbao

4. Zek Ledej je bio dominantan na poziciji krilnog centra i sa Panterom glavna “udarna igla”. Tu ulogu će zadržati, dok bi Alen Smailagić mogao da bude značajna dodatna opcija ako se dobro prilagodi ovakvoj rotaciji. Mladi Tristan Vukčević je praktično u istoj situaciji kao Madar, Glas i Trifunović.

Zek Ledej
Zek Ledejfoto: Starsport©

5. Matijas Lesor se potpisivanjem novog ugovora “zacementirao” na pozicija centra. Uhvatio je pravi ritam krajem prošle sezone i za očekivati je da bude još bolji u novoj. Balša Koprivica se nije baš dobro proveo u NBA Letnjoj ligi sa Detroitom, ali bi i to moglo da bude vredno iskustvo u podršci na “petici”. Možda nije kraj pojačanjima, možda baš na ovoj poziciji?

Matijas Lesor
Matijas Lesorfoto: Emilija Jovanović

Naknadne informacije o eventualnom dolasku Kevina Pangosa izgleda nisu bile tačne.

U svakom slučaju, Partizan bi trebalo da bude osetno jači u sezoni 2022/23, i konkurentan ne samo za trofeje u regionu, već i Top 8 u Evroligi. A predsednik Ostoja Mijailović je nedavno najavio da je baš to glavni cilj.

Originalni članak: Espreso.rs