Žoc o novom formatu Evrolige, planovima, ambicijama…

14738372103262Kada Željko Obradović daje opservaciju, cela košarkaška Evropa može samo potvrdno da klima glavom. Najveći i najuspešniji evropski stručnjak svih vremena razgovarao je za klupsku televiziju o novoj sezoni, pozitivnim pomacima Evrolige u nameri da se jednog dana takmiči sa NBA ligom, kao i o mnogim drugim stvarima.

Pre svega, Obradović je dao svoje mišljenje o novom fomatu najjačeg evropskog klupskog košarkaškog takmičenja, koji će od ove sezone imati 16 klubova i ligaški format.
„Novi format Evrolige predstavlja jedan vrlo lep korak napred i ko zna, možda će Evroliga jednog dana biti u mogućnosti da se takmiči s NBA. Evo, u našem timu ima igrača kojima su nuđeni dobri ugovori u NBA, ali oni su se odlučili za ostanak. To znači da se i kod nas dešavaju neke lepe stvari“, jasno će Obradović.

Čovek koji je u trenerskoj karijeri osvojio čak osam evroligaških titula kaže da se vremena u evropskoj košarci menjaju, a da je Turska u centru tih velikih promena.
„Posebno se to osetilo prošle sezone. I to kod timova poput Panatinaikosa, Makabija, Olimpijakosa, Barselone i Reala. Sve su to ekipe sa neverovatnom istorijom. Ove godine svi ti klubovi postali su još jači. U Turskoj Efes i Darušafaka promenili su trenere i sastave. Svi znamo koliko je Dejvid Blat dobar trener. Galatasaraj je takođe još jači. Kao i u protekle tri sezone turska liga biće izuzetno teška što je dobro za domaću košarku“.

Bez obzira na snažnu konkurenciju na svim meridijanima, ciljevi su nepromenjeni.
„Evroligaške utakmice biće izuzetno jake i kod kuće i na strani. Ovde smo zbog naših navijača i mnogo razmišljamo o onima koji su kupili sezonske ulaznice da bi nas gledali. Mi smo niko i ništa bez njih. A prodato je blizu 7.000 godišnjih karata. Hvala navijačima na tome. To mi pokazuje koliko nas navijači vole i koliko nam veruju. O tome stalno razmišljamo i nikada ne zaboravljamo. Njihova podrška nam jako znači“.

Nadaleko je poznato da srpski trenerski as obožava rad sa mladim igračima i zato sam smatra da bi fokus u budućnosti trebalo da bude upravo na onima koji će naslediti evropsku košarku.
„Jedna od prvih stvari o kojim moramo da razgovaramo jesu mladi igrači. Sve dosad, oni su imali kratkoročne ugovore. Ostajali bi u Evropi duže kada bi dobijali ugovore na po četiri ili pet godina. Tada možemo da vidimo koliko će zapravo dobri biti u budućnosti i zbog same evropske košarke moramo da krenemo od mladih“.

Obradović se osvrnuo i na ekipu kojom raspolaže za nadolazeću sezonu, a ona je gotovo pa nepromenjena.
„Imamo isti tim kao i prošle sezone. To je velika prednost za nas. Svi poznaju kako njihov saigrač radi. Ali sada smo na početku sezone, pa tako da te stvari i nisu toliko važne trenutno. Čeka nas veliki i težak posao. Zbog promene formata Evrolige moraćemo da igramo i po tri utakmice u nekim sedmicama, a dešavaće se da igramo i po četiri utakmice u osam dana. Već sam razgovarao sa igračima o ovoj situaciji“.