ŽELJKU OBRADOVIĆU 50 PUTA SVIRALI OVU PESMU NA SVADBI! Sve što NISTE znali o “Žocu”: Otac mu našao drugi posao!

Kum koji je venčao Obradovića, kao i njegovi prijatelji iz Čačka, govorili o najvećem evropskom treneru.

 Željko Obradović svadba

Najveća trenerska karijera u istoriji evropske košarke svima je dobro poznata. Željko Obradović je sa različitim klubovima čak devet puta osvoajao Evroligu, sa uspesima počelo je u Partizanu 1992. godine i traje i dalje, ponovo na istom mestu. Iapk, ima i detalja u životu slavnog Čačanina koji do sada nisu bili preterano poznati javnosti.

Neki od Željkovih najbližih prijatelja iz detinjstva, školski drugovi i kum legendarnog trenera progovorili su o svojim odnosima sa najvećim evropskim trenerom današnjice. Javnost od kuma Dobrila Jojić može da sazna zašto se Obradović oženio na košarkaškom terenu i kakav je plan njegov otac imao za posao nakon završetka škole, dok vlasnica Žocove omiljene kafane u Čačku otkriva šta trener crno-belih radi kada se pojavi u rodnom gradu!

U emisiji “Vikend iz Prvog reda” na televiziji K1, kum Dobrilo Jojić ispričao je pojedine detalje iz života legendarnog košarkaškog stručnjaka. “Voli da dođe u Čačak i da provede vreme sa svojim drugarima iz detinjstva. On je bio posvećen košarci od malih nogu. Na početku njegove karijere, mi smo svi nosili neke stripove, a on knjige o košarci. Njemu je košarka bila sve. Njegov pokojni otac želeo je da ga zaposli u ‘Slobodi’, da radi na strugu, ali nije bilo šanse, jer mu je košarka bila sve. Bio je jako vezan za oca, obožavao ga je. Sećam se, imao je neku žutu fiću i Vojčula, kako smo ga svi zvali, uvek ga je vozio i pratio na utakmicama. Od malena je imao punu podršku porodice u onome čime se bavi”, kaže Dobrilo Jojić, koji je Željku Obradoviću bio kum na nesvakidašnjem venčanju 1984. godine.

“Tada nije bilo hotela i sala za proslave. Oženio se na košarkaškom terenu u blizini OŠ Ratko Mitrović, koju smo pohađali kao deca. Postavili smo šator i jedno dva dana je bilo žestoko”, kaže Dobrilo i otkriva anegdotu sa venčanja, koju mu je otkrila jedna mlađa sugrađanka: “Bio sam u jednom društvu i jedna mlađa gospođa me je pitala, da li se sećam pesme koju sam naručivao na svadbi. Rekao sam da ne znam, a ona mi kaže: ‘Jedno 50 puta ste za sebe i kuma naručili numeru ‘Dano rano, pile moje malo.’ Ja sam to zaboravio, ali izgleda da ima mlađih koji pamte.”

Otkriva kako je Željko dobio nadimak Žoc. “Na terenu pored škole, nastao je čuveni nadimak. Dok smo igrali košarku stalno je cepao mrežice, pa su mu drugari nametnuli nadimak Željko Obradović Cepač, skraćeno Žoc“, dodao je. 

Bratislav Vojinović, drug Željka Obradovića, kaže da se on i Žoc druže od 1966. godine, kao i da pamti mnoge situacije koje su proživeli zajedno. “Družili smo se puno od 1966. godine. Kada je počeo da se bavi košarkom, pored druženja, sport mu je bio sve. Koliko je voleo košarku kao dete, govori i to, da kada je vreme napolju loše, u kući je postojala jedna metalna garnišla, kroz koju smo ubacivali tenisku lopticu“, kaže Bratislav, dok Rada Martinović, jedna od Željkovih drugarica iz razreda, ističe da je uvek važio za dobrog i predanog druga, ali da se izdvajao od svih po ljubavi prema košarci i frizuri: “Bio je jedno simpatično dete, koje je volelo da se šali. Nije se izdvajao od drugih, osim košarke i zulufima, po kojim ga ja pamtim. Svima nam je bilo čudo, kako jedan tako mali dečak ume da se provuče i da daje toliko koševa.”

Nakon završene OŠ Ratko Mitrović, Željko Obradović upisuje Tehničku školu u Čačku, kada i počinje njegova profesionalna košarkaška karijera u juniorima KK “Borac”, sa kojim je 1979. godine postao prvak Jugoslavije. Kum Dobrilo Jojić kaže, da iako nije bio visok u odnosu na druge košarkaše, njegov uspeh je u mentalnoj snazi.

“Jedan vrhunski trener i pokojni Duda Ivković, rekli su mu tada, da on ‘nema levu ruku’. Međutim, on je imao desnu i koristio je glavu, tako da drugu nije morao da koristi. Dovoljno se pokazao kao igrač i o tome je suvišno pričati. Kao igrač nije bio srčan, ali kao trener je nešto drugo. Takav je. U svojoj kancelariji dok je boravio u Istanbulu, imao je aparat za merenje pritiska. Njemu pritisak posle treninga bude 160/100, a možete da zamislite posle utakmice tek. Neverovatan je, jer se toliko unosi u tu priču, da organizam reaguje, možda je to neko i pražnjenje, ali nije prijatno kada ga vidite sa tom bojom u licu, koja je zabrinjavajuća”, kaže Dobrilo Jojić koji evropsku titulu sa Partizanom smatra za Obradovićev najveći uspeh, iako nikada nisu pričali o tome.

Kada dođe u Čačak, Željko Obradović ima svoju omiljenu kafanu u kojoj voli da okupi svoje prijatelje. Vlasnica restorana kaže, da proslavljeni trener nije zahtevan i da je kao gost fenomenalan. “Voli da započne sa kajmakom, vrućim hlebom i ljutom paprikom, a posle šta god mi da izaberemo i spremimo. Toliko je normalan, opušten, bez velikih zahteva i zna milion pesama. Zna tekst pesme koja je napisana četrdesetih ili pedesetih godina, koje neke pevači ne znaju. Gužva bude unutra i napolju. Kada je doveo Grke, uživali su u pečenju ispod sača, teletini, salatama i sokovima”, zaključila je.

U Čačku postoji i klub navijača „Partizana“ u kome možete popiti pivo koje nosi ime legendarnog košarkaškog maga. Dragan Albić, koji je Željkov prijatelj, kaže da klub nosi naziv “Žoc 010”, jer čekaju desetu titulu. “Njega nisu promenile ni pare, ni slava. Živi normalan život. On je broj jedan kao svetski trener. Kao dete smo ga zavoleli, jer je bio druželjubiv, a voleo je i da popije. Mi smo bili svi kao jedna familija. Sećam se, imao je nekih 15 godina, kada je “Borac” igrao kvalifikacije u Srboranu. Mi, kao veliki navijači Partizana, smo krenuli na utakmicu i poveli smo ga da ide sa nama. Spavali smo u hotelu. Ja legnem na krevet, a Željko na patos. Kasnije mi ga bilo žao, pa smo se zamenili i sada se stalno šalimo, da od tada imam problem sa leđima. Željko je čudo“, zaključio je Dragan Albić.

Originalni članak: Mondo sport