Željkov raport sa Kopaonika: Neki su na dobrom nivou, neki nisu baš najspremniji

Trener Partizan Mozzart Beta otkrio kako teku pripreme

Pod dirigentskom palicom Željka Obradovića, ekipa Partizan Mozzart Beta brusi formu za predstojeću sezonu. Crno-beli tim ovih dana naporno radi na Kopaoniku gde će biti sve do početka prvi pripremnih mečeva. Do tada potrebno je integrisati neka nova imena u tim (Doužer, Kaminski, Jaramaz), a kako sve to protiče, pričao je trofejni trener.

“Nisu ovo pripreme kakve su bile nekad. Jesmo na planini, ali se ne izlazi napolje. Nekada smo dve sedmice radilo, trčalo, u ovoj situacoji to nije moguće. Nekada je broj utakmica bio neuporedivo manji. Normalno, došlo je do promena u obimu i načina treninga. Mi smo napravili plan. Ono što je najvažnije, igrači su motivisani i rade na najbolji mogući način. Na prvim utakmicama ćemo videti šta treba da se popravi, ali tu imamo smisla i reagovaćemo – podsetio je Obradović.

S obzirom na limitirano vreme, Obradović je osmislio nešto drugačiji plan u odnosu na neka ranija vremena kada je vodio Partizan pre 30 godina ili dok je kao selektor Jugoslavije pripremao tim za medalje na velikim takmičenjima.

“Osmišljene su tako da se vodi računa o tome u kakvom su stanju pojedini igrači. Neki su na jednom veoma dobrom nivou za početak priprema, neki nisu baš najspremniji. I naravno da pravimo plan i program u odnosu na to slučajno ne dođemo u problematiku da se neko povredi. O tome, pre svega, vodi računa Bata Zimonjić, a i mi ostali treneri zajedno sa njim pravimo plan na dnevnom nivou, menjamo ako je potrebno”.

Sada su i pravila drugačija. Tim može da se okupi i trenira tek nešto više od 30 dana pre prve utakmice u nacionalnom šampionatu, što je u ovom slučaju ABA liga. Kada krene takmičarska sezona, pakleno težak posao čeka klub iz Humske.

“Za sada sve ide po nekom normalnom planu. Već sam rekao da su ove godine pripreme malo drugačije, jer mislim da je veoma važno da se igračima da dovoljno odmora u toku leta. Još jednom ću da ponovim, imamo neverovatan početak sezone. Prva dva meseca, oktobar i novembar, po deset utakmica, pa decembar i januar po 11. Prva četiri meseca, 42 utakmice”.

Međutim…

“To je ono što igrači vole, da igraju utakmice. Manje vole da treniraju”.

Tako da…

“Ovo vreme dok ne počnu zvanične utakmice, treba iskoristiti da se uigramo. Imamo i nekoliko novih igrača, neki su i otišli. Provodimo vreme razgovarajući i radeći dosta na detaljima za koje mislim da treba da nam pomognu da igramo dobru košarku”.

Što se tiče discipline i dogovornosti prema obavezama, tu je situacija jasna.

“U tom smislu nemamo probleme, igrači se ponašaju odgovorno, svesno, pametno. Znaju za koga igraju i koliko ih navijači prate”, završava Obradović.

Originalni članak Mozzart Sport