Vujošević za Blicsport: Hoću da živim, želim da radim!

Tekst i fotografije Blicsport

Duško Vujošević je za Blicsport pričao iz bolničke postelje

Foto: Vladan Tegeltija / RAS SrbijaDuško Vujošević je za Blicsport pričao iz bolničke postelje

Najtrofejniji trener u istoriji Partizana i selektor BiH prolazi kroz teške zdravstvene probleme proteklih meseci. Dugogodišnji problemi sa dijabetesom kulminirali su proteklih dana, pa je Vujoševiću zbog gangrene hirurški uklonjen domali prst na levoj nozi. Blicsport ga je posetio u bolnici, a on nas je ljubazno primio i otkrio u kakvom je stanju nakon operacije.

– Sada sam dobro. Znate već priču da su se javili gangrenozni problemi na domalom prstu leve noge, nastali zbog povišenog šećera. U poluvremenu jedne utakmice BiH, protiv Švedske, u trenutku nervoze sam šutnuo stolicu, ali nisam osetio nikakav bol zato što su mi ti nervni završeci oslabljeni i taj udarac je izazvao upalu, otečenost noge i promenu boje. Otputovao sam do Slovačke, vodio utakmicu, ali je posle meča morala da dođe hitna pomoć i odvede me u bolnicu. Tamo je zaključeno da svako dalje putovanje nosi rizik da ostanem bez noge. Vratio sam se u Beograd na određena ispitivanja, tu uradio 21 tretman hiperbaričnom komorom, koja je uz antibiotike lokalizovala upalu.

Ali ni to nije rešilo problem?

– Od gangrene nema leka. Ona je ostala pri vrhu toga prsta i čim sam prestao da koristim hiperbaričnu komoru, odmah sam osetio temperaturu i probleme sa bakterijama. Otišao sam po jedno, pa po drugo mišljenje kardiovaskularnih hirurga i oni su rekli da taj prst mora da se amputira. Što pre to bolje, jer je svakim danom postojala mogućnost od ponovnog širenja infekcije. Brzo sam se odlučio i to je urađeno u sredu. Već juče je ta noga kompletno kontrolisana, stavljeni su mi stentovi, a probijena mi je i jedna arterija koja je bila začepljena, tako da mi je cirkulacija bolja. Dakle, dva dana sam u jednom dobrom režimu i veliku zahvalnost dugujem doktorima Davidoviću i Cvetiću.

Kakvi su dalji planovi? Šta kažu doktori, a kakve su vaše želje?

– Želim da nastavim da radim. Ja bez košarke ne mogu ni u ovakvom stanju, ali upravo zbog toga moram da smanjim adrenalin, da se ne bi dešavale slične stvari. To što ne radim preko cele godine jako je dobro za početak. Ne volim ljude koji rade stvari napola, već koji uvek daju celog sebe. Takav sam i ja. Ali što se tiče emocija, moraću da počnem da se kontrolišem.

Dule sa prijateljem Luletom Novovićem

Foto: Vladan Tegeltija / RAS SrbijaDule sa prijateljem Luletom Novovićem

Ko vas je zvao ili posećivao?

– Od igrača zvali su Tepić, Milosavljević, Lučić, pojedini iz Bosne, neki moji prijatelji, iako ih nema puno, poput Dejana Mijača, Bože Koprivice, Sinana Gudževića…

Jeste li imali vremena da ispratite Evrobasket?

– Dosta utakmica sam odgledao pažljivo. Drago mi je što su ekipe iz bivše Jugoslavije odigrale dobro i što su dve od njih stigle i do finala. Slovenija je pokazala veliki kvalitet, fanatizam i čestitam im od sveg srca. Dobili su i Španiju tako da je ta medalja punoga sjaja.

Kako je izgledala Srbija?

– Naša reprezentacija je napravila lep uspeh, jer je sastavljena od dobrih ljudi koji se lako uklapaju u tim. Marjanović se vratio posle godinu dana neigranja, a on je naš najjači centar. Odličan je bio i Lučić. Iskoristili smo lakšu stranu žreba i zasluženo osvojili srebrnu medalju – zaključio je Vujošević.

KRV IMA GADAN MIRIS

Nedavni Vujoševićev intervju o ratu u Bosni izazvao je mnogo polemika u ovdašnjoj javnosti.

– To nije bilo lepo preneto. Raspad Jugoslavije sam doživeo kao najveću tragediju u životu, a svaku osobu koja je u tome učestvovala u tome ne simpatišem. Jugoslavija je bila lepa prilika da budemo prvi na svetu u svim sportovima. Za tu situaciju svi imaju udeo krivice jer kada je krv zamirisala, zverstava je bilo svuda. Krv ima gadan miris, a kada se ona prolije, nije je moguće kontrolisati – kaže Vujošević.