Vek od rođenja legende koja je sa Partizanom ušla u istoriju

Za nešto manje od dva meseca naš klub će obeležiti 58 godina od najveće utakmicu u svojoj istoriji, a to je čuveno finale Kupa evropskih šampiona protiv Real Madrida (1:2).

Na putu do susreta koji će odlučivati o tome koji će tim biti zvanično najbolji u Evropi, Partizan je rušio francuski Nant, Nemački Verder, čehoslovačku Spartu i na kraju Mančester junajted koji je u to vreme slovio za najbolji tim u Evropi, a onaj po čijim su notama igrali prvotimci Parnog valjka bio je legendarni Abdulah Gegić koji je rođen na današnji dan pre ravno 100 godina.

Veliki fudbalski znalac, koji je zbog svog umeća i obrazovanja dobio nadimak Profesor, što je on zaista i bio na Univerzitetu u Istanbulu. Trener koji je najzaslužniji što je Fatih Terim postao priznato svetsko ime. I gospodin koji je mnogo voleo Partizan.

Bio je temeljan, sistematičan i vrlo analitičan, pa ostaje zapamćeno da je pred mečeve sa Mančester junajtedom otišao tajno u Englesku kako bi uživo posmatrao Ostrvljane, a onda na osnovu toga postavio taktiku koja nam je donela pobedu. Rekao je tada da je znao da drugačije mora da igra u Beogradu, a drugačije u gostima, što se i pokazalo kao dobra odluka.

Koliko je fudbal njemu značio govori i podatak da je noć uoči finalne utakmice protiv Real Madrida dobio sina i odlučio da ga nazove baš po gradu u kojem je Partizan igrao najvažniju utakmicu u svojoj istoriji – Briselu.

Legendarni Gegić nas je napustio 4. juna 2008. godine, a delegacija našeg kluba ne propušta priliku da kada god može poseti njegovu večnu kuću u Novom Pazaru i položi cveće u znak sećanja na sve ono što je uradio za naš klub.

Zato se i današnji dan u Hramu fudbala u Humskoj obeležava sa posebnom radošću, jer smo ponosni i srećni što je Abdulah Gegić bio deo Partizana i što će to uvek ostati.

Zvanični sajt FK PARTIZAN