Ambasadorka projketa „Zasadi drvo”, profesionalna sportistkinja, nutricionista, joga i pilates instruktor Vanja Matić u intervjuu za Kurir govori o prelasku iz sveta sporta, gde je provela ceo život, u svet nutricionizma.
– Moja druga ljubav je nutricionizam i posle svih mojih obaveza došlo je vreme da se posvetim nečemu što volim, a nije odbojka.
Koliko je ishrana važna za napredovanje sportista, postizanje rezultata?
– Jako je važna. Pored fizičke spremnosti i oporavka veoma važan segment ima ishrana. Uz izbalansiranu i personalizovan jelovnik bolje performanse su zagarantovane.
Sa kakvim problemima se klijenti najčešće suočavaju?
– Pre svega gojaznost, a to povlači mnogo stvari od kardio-vaskularnih bolesti visokog krvnog pritiska, insulinske rezistencije, pa i dijabetesa i oboljenja štitaste žlezde.
Šta je ono što savetujete svakom klijentu?
– Pre svega da postavi cilj, da veruje u njega i da bude disciplinovan, jer diciplina, vera i rad na sebi sigurno donose uspeh.
Koje su greške koje ljudi najviše prave što se ishrane tiče?
– Ima ih mnogo, navešću nekoliko: prženje na ulju (gde se oslobađaju trans masti, loše masti koji utiču na loš holesterol), mešanje 2 proteina (što dodatno otežava varenje), voće posle obroka (što čini da to voće počne da truli u organizmu, pre nego se svari) i kafa u kombinaciji sa mlekom (otežava varenje i do 48h).
Ključ svega je u kombinaciji namirnica, je l tako? Koje su idealne kombinacije?
– Kombinacija namirnica i način pripreme, kao i odabir namirnica je ključ, induvidualno je od klijenta do klijenta, jer neka namirnica je dobra za mene, a za tebe možda nije. Sve je individualno.
Na svakom proizvodu se nalazi tablica nutritivne vrednosti. Kako najlakše da čitamo podatke? Na šta treba obratiti pažnju?
– Uvek se trudim da klijente naviknem na namirnice koje nisu u kesama, da koriste sve sveže, gledaju nutri- tablice, vode računa o količini šećera, soli, veštačkim zaslađivačima i konzervansima koji nikako nisu dobri za naše telo.
Koji obrok je najvažniji i šta bi trebalo jesti u večernjim satima?
– Doručak je najvažniji, zvučaće kao fraza, ali zaista jeste, preskaknjem obroka teramo telo da čuva masti i kada unesmo obrok ono onda taloži masti na isto mesto za svaki slučaj, jer telo ne zna kad ćemo ponovo gladovati. Bogat obrok sa sve tri komponente – protein, mast i ugljeni hidrat sa dosta vlakana (salata), obezbedićete telu dovoljno vitamina i nutrijenata gde nećete imati oscilacije u toku dana. Što se tiče večere, što laganija treba da bude – neki protein i salata ili neki potaž, da bi lakše zaspali, a i da bi ujtutru kad se probudimo bili spremni za konkretan obrok, a to je doručak.
Ambasador ste u projektu „Zasadi drvo“. Koliko je važan za prvenstveno za vas, a onda i za svakog pojedinca?
– Znači dosta, zdrav vazduh nam je važan isto kao i pijaća voda, jako sam ponosna i počastvovana što sam deo projekta, važno je ta svako od nas čuva planetu pogotovu sad kad je zagađenje nikad veće i kad su klimatske promene ogromne.
Originalni tekst: Kurir.rs