Top 10 kupovina: Haziza „preti” Sumi

Milionsko obeštećenje kao povod – Partizanova spremnost da odreši kesu za izraelskog vezistu znači prelazak u viši kupovni razred

Partizanova spremnost da dobrano odreši kesu i plati milionsko obeštećenje Makabiju iz Haife za krilnog napadača Doleva Hazizu definitivno označava kraj „romantičnih” vremena i shodno kupovnoj moći prebacuje viceprvaka Srbije u viši platežni nivo evropskog fudbala.

Potencijalni transfer reprezentativca Izraela u Humsku bio bi jedan od rekordnih i, kako stvari stoje, u „top 3” crno-belih ikada.

Ruku na srce, dva miliona evra na računu Rome (u nekoliko „epizoda”) za Umara Sadika i danas deluje nedodirljivo, međutim, premijerna ponuda poslata na Mediteran za zemljaka Bibarsa Natha kazuje da bi eventualni dogovor mogao da ugrozi i transakciju Slovanu iz Bratislave za Sejdubu Sumu (1,65).

Podsetimo, u Makabiju nisu bili zadovoljni početnom svotom sa šest nula (naravno, u evrima), no… Na Topčiderskom brdu, rešeni da angažuju kvalitetno pojačanje i znajući da to košta, rešeni su još da se „prostru”. Čini se, više nego 2008. za Ljubomira Fejsu kulskom Hajduku i 2011. za Eduarda Pašeka Sao Kaetanu.

U srpskom fudbalu, bar što se tiče novca, caruje neko drugo vreme, daleko od nekadašnjeg, povučemo li paralelu – mahom „stipendijskog”.

Ugovori igrača drastično su povećani, na primer, kad je Partizan premijerno igrao u Ligi šampiona 2003. jedan fudbaler, „žila kucavica” Mateusove čete, zarađivao je 50.000 evra na godišnjem nivou, sad – pojedine uzdanice Petrićeve ekipe prebacuju 10 puta više?!

Kad je došlo do progresije?

Crno-beli, početkom druge decenije 21. veka sa Mladenom Krstajićem kao direktorom, iskorak u plaćanju napravili su angažmanom pomenutog Pašeka i Ivana Ivanova.

Dotle, „domaće” obeštećenje za Fejsu smatralo se za incident, ali…

Partizanovci češće svedoče milionskim import transferima u doba aktuelne uprave, tačnije – čak sedam od 10 top kupovina sadrže potpise predsednika Milorada Vučelića i generalnog direktora Miloša VazureSadikova, sa zadrškom i Sumina, smatraju se pogocima, Traoreva i Menigova, recimo, nose upitnike.

Dolazak Doleva Hazize za („košarkaški”) basnoslovni iznos, u svakom slučaju, sadrži rizik, međutim, kažu da bez takvih poteza nema ni uspeha. Grobari predugo čekaju titulu, tako da…

Originalni članak Sportski žurnal