TIM ZA AEK: Vraća se Marković, brani Popović, napred vera u strance

Saničanin će verovatno platiti ceh lošem izdanju na Kipru…

Zahteva Ilija Stolica vreme, veruje da njegova ekipa kao u replici iz filma Sjećaš li se Doli Bel „svakoga dana u svakom pogledu napreduje“, navijači su nestrpljivi, traže rezultat(e) odmah, te u kovitlacu trenerovih molbi za strpljenjem i pokliča sa tribina da se situacija iz korena promeni Partizan priprema revanš sa AEK-om koji može da utiče na sudbinu kluba. Na svim nivoima. Pre u foteljama nego na klupi…

Niko ne zna kako će se okončati druga utakmica sa Kipranima, mada se u Humskoj nadaju da bi sa korigovanom odbranom mogli do boljeg rezultata nego u Larnaki (1:2) i pobede vredne plasmana u plej-of za Ligu Evrope. Analiza je pokazala – a nije potrebno biti posebno stručan – da je Parni valjak najviše zakazao u odbrani, primio dva identična gola i zato će poslednja linija biti donekle prepakovana u nameri da se spreči katastrofa i izbegne tek druga eliminacija u 21. veku iz međunarodnih takmičenja na početnoj prepreci.

Glavna ideja sazrela u „Zemunelu“ minulih dana jeste da bi u prvih 11 trebalo da se vrati Svetozar Marković. Takvo rešenje nagovestio je i Stolica u poslednjem obraćanju javnosti, mada je nije pomenuo imena, ali potenciranje na prekidima, kao falinci crno-belih na početku sezone (ne samo na Kipru) i bočnim loptama koje su pravile problem na gostovanjima i u Nišu i u Novom Pazaru verovatno znače potrebu za pozivom povratniku iz Olimpijakosa među startere. Kako se Marković najbolje snalazi na mestu desnog štopera to će značiti pomeranje Igora Vujačića ulevo i, sva je prilika, uticati na selidbu Siniše Saničanina na klupu, jer je procenjeno da je bio slabiji deo tandema na Kipru. Ruku na srce, u istom sosu je bio i Vujačić, međutim, Stolica baš i nema dvojicu rezervniih štopera da bi zamenio reprezentativca Crne Gore.

Nema ni sigurnost na desnom boku, jer je od početka sezone rotirao Aleksandra Filipovića, Marka Živkovića i Aleksandra Lutovca. I niko nije ostavio povoljan utisak, te vlada dilema ko će dobiti prednost za revanš sa AEK-om. U klubu vagaju da li da ostanu pri rešenju iz Laranake kad je taj deo terena pokrivao Filipović (nije se proslavio prilikom intervencije koja je prethodila izjednačujućem golu), uz to je ranije završio meč zbog premora, nedavno je preležao koronu i to otvara debatu da li je vreme za Živkovića, posebno zbog njegovog ofanzovnog doprinosa iz prošle sezone, kad je znao da šalje upotrebljive centaršuteve i sarađivao sa Rikardom Gomešom. Kako je Partizanu jednako bitno da sačuva svoju i ugrozi tužu mrežu čini se da je baš velika nepoznanica koga staviti desno, kad ni Filipović (bliži da igra), ni Živković nisu ubedili struku da su idealna rešenja. Lutovac je alternativno, pre će biti korišćen kao džoker u ofanzivi u drugom poluvremenu.

Sve su glasniji nagoveštaji da će se za ovaj meč stručni štab opredeliti i za drugog golmana. Od početka sezone je branio Nemanja Stevanović, ali sad će Aleksandar Popović. Prvi put od 27. aprila kad je u Humskoj gostovao TSC. Sve usled procene struke da je Stevanović u blagom padu forme, što je bilo primetno na Kipru.

Što se manevra tiče, Stolica je blizu odluke da posloži ekipu kao u prvoj utakmici: mesto zadnjeg veznog poveri Ljubomiru Fejsi, a ispred nekadašnjeg reprezentativca pokloni poverenje petorici stranaca. Pogotovo što je u prvih 20-25 minuta duela u Larnaki delovalo da su Menig, Dijabate, Natho i Rikardo spremni da ugroze rivala. Andrade je tu da pomogne Fejsi, možda i rastereti Natha, u vidu trčanja, pa i neki prekid da izvede…

Partizan bi AEK-u trebalo da se suprotstavi u formaciji 4-1-4-1: Popović – Filipović (Živković), Marković, Vujačić, Urošević – Fejsa – Andrade, Natho, Menig, Dijabate – Rikardo.

Originalni članak: Mozzart sport