Svetska veslačka federacija podržala Partizan i udarila šamar Savezu: Najbolji dvojac se ipak bori za OI

Podigla se velika bura….

Već par dana vlada velika tenzija na relaciji Veslačkog saveza Srbije i VK Partizan. Naime, razlog za to je odluka VSS da Martin Marčković i Nikolaj Pimenov neće moći da se takmiče u Lucernu i donesu normu u dubl skulu.

Nakon niza saopštenja, uključila se Svetska veslačka federacija koja je ipak odlučila da se veslački dvojac Partizana bori za OI.

VK Partizan se povodom toga oglasio saopštenjem, koje prenosimo u celosti:

– Iako je Veslački savez Srbije nizom nesportskih poteza pokušao da onemogući Srbiju da se na Olimpijskim igrama u Parizu pojavi sa velikim brojem posada konkurentnih za osvajanje medalja, sport je ipak pobedio! Nakon odluke da ne dozvoli Martinu Mačkoviću i Nikolaju Pimenovu da nastupe na olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu, juče je Veslački savez Srbije doneo još jednu neshvatljivu odluku i otkazao je nastup Aleksandra Beđika i Matije Rajkovića, zbog kojih nije dozvolio nastup Mačkoviću i Pimenovu na ovoj regati.

Nakon niza nesportskih odluka VSS, Svetska veslačka federacija je odlučila da reaguje i da napravi presedan u istoriji veslačkog sporta, kako bi zaštitila sportiste Srbije od “nepopravljive štete”, kako je navedeno u zvaničnoj odluci Izvršnog odbora FISA. Posle višesatnih zasedanja tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, odlučeno je da ekipa Mačković/Pimenov vesla izbornu trku za odlazak na Olimpijske igre u Parizu.

U ovom trenutku najvažije je da najbolji veslači Srbije imaju mogućnost da na stazi dokažu svoj kvalitet. Sa druge strane, srpsko veslanje dobilo je još jedan šamar i pretrpelo veliku sramotu u međunarodnim okvirima, činjenicom da je Svetska veslačka federacija morala da zaštiti srpske veslače od delovanja njihovog matičnog saveza.

“Ovim putem želim da se zahvalim u ime sportske nacije Srbije, Veslačkog kluba Partizan i svih veslača, Svetskoj veslačkoj federaciji i njenom Izvršnom komitetu na donetoj odluci da dopusti našem dublu Mačković/Pimenov da veslaju kvalifikacionu regatu. Ovo je presedan u istoriji veslačkog sporta i ispravljenoj nepravdi prema našim veslačima. Još jedno veliko hvala i srećno svim ekipama Srbije na kvalifikacionoj regati!” – izjavio je Marko Milačić, predsednik Veslačkog kluba Partizan

Odluka Svetske veslačke federacije je oduševila našeg olimpijca Nikolaja Pimenova – “Presrećan sam ovakvom odlukom FISA i zahvalan sam što mi je ispunjena želja da veslam sa Martinom Mačkovićem. Ovo je veliki dan za sport. Krećemo za Lucern da se trkamo i probamo da izborimo još jednu normu za OI i Srbiju predstavimo u najlepšem svetlu”.

Nakon svih dešavanja tokom prethodnih dana u vezi ove regate, odluka Svetske veslačke federacije dokazuje da je sport uvek iznad svega. Još jednom želimo puno sreće svim našim ekipama na pomenutom takmičenju – navodi se u saopštenju VK Partizan.

Originalni tekst Telegraf.rs