Stolica: Potcenjeni smo! Neki pritisci su opravdani, neki režirani da unesu nemir u ekipu

„Veliki teret se slio na ove momke, ali verujem da će se akumulacija negativne energije isprazniti na terenu“, kaže trener Partizana uoči gostovanja na Kipru

Na jednom frontu pokazao je ranjivost i pretrpeo udarce koji su ga maltene eliminisali iz ozbiljne konkurencije u začetku takmičenja. Na drugom može da popravi utisak i samo u sedam dana osigura plasman u grupnu fazu UEFA takmičenja, što bi donelo mir u svlačionici i u kancelarijama. Makar privremeni.

Za Partizan je dvomeč sa AEK-om od vitalnog značaja. Plasman u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope je prvi veliki zadatak postavljen pred renoviranu, u međuvremenu kiksevima sklonu ekipu. Prva prilika da se napravi pomak je u četvrtak (18 časova, RTS 1, TV Arena Premijum 1) u Larnaki.

Ko god je vezan za Partizan vaspitan je da ide na pobedu“, ultimativno će Ilija Stolica po dolasku na Kipar, s tim da je trener Parnog valjka svestan da će odluka ko će na megdan Dnjepru pasti tek u beogradskom revanšu. „Pošto je na programu samo jedno poluvreme, svaki rezultat koji nam omogućava da u Humskoj eliminišemo AEK za nas bi bio dobar. Veliki teret se slio na ove momke, potcenjeni su, svi smo potcenjeni na mnogo nivoa, zato verujem da će se akumulacija negativne energije isprazniti na terenu i pokrenuti stvari u pravom smeru“.

U sezoni na čijem koncu će prvak Srbije biti nagrađen direktnim plasmanom u Ligu šampiona i oko 25.000.000 evra Partizan već zaostaje sedam koraka za večitim rivalom, međutim, eventualnim probojem u grupnu fazu Lige Evrope bar bi imao „zanimaciju“ tokom jeseni, a i klupska kasa bi bila punija.

„Jasno je šta nam Evropa znači, na koji način se za nju spremamo, iako prvenstvo nismo počeli kako smo planirali i želeli. Ima mnogo razloga, ali je to sad iza nas. Uveren sam da ćemo igrati bolje iz utakmice u utakmicu, svaki dan proveden zajedno predstavlja dobit za sve. Ono što je ekipa pokazala na treninzima samo je uvod u ono što bi trebalo da predstavi protiv Kiprana u dva susreta“.

Jedno od obrazloženja zašto Parni valjak trokira tiče se ogromnih kadrovskih promena tokom leta, dolaska novog trenera, implementacije njegovih ideja, te u Humskoj čekaju da prorade. A dok se to ne desi utisak je da igrači nisu zaboravili da igraju fudbal, već da deluju kao da su pod blokadom.

Psihološki faktor je presudan. Bilo je turbulentno, stalno je ta vrsta pritiska oko Partizana. Postoje opravdana zadovoljstva i neopravdana nezadovoljstva. Pokušali smo da igrače izolujemo od ogromnog uticaja tog ambijenta i pažnju usmerimo na utakmicu. Teren će pokazati koliko ćemo uspeti. Jedan povoljan rezultat bi stvari (p)okrenuo u pozitivnom smeru“.

Na dešavanja u (deo čelnika bio za smenu Stolice) i van kluba (otvoren sukob Ostoje Mijailovića i Milorada Vučelića) teško je ostati imun.

„Neki pritisci su opravdani, a neki su iskonstruisani, režirani da prave veliki nemir na ekipu. Poenta je da svako kome je Partizan pri ili u srcu mora da momcima pruži podršku, čak i na mentalnom planu, i energetski, kako bi napravili dobar rezultat za klub, za nas, za navijače“.

Prethodnih dana iz Partizana su potencirali klimatske uslove na Kipru (vlažnost vazduha) i tajming početka meča (18 časova po našem, 19 po tamošnjem vremenu).

„Prvi meč je specifičan pre svega što usled vremena odigravanja daje prednost domaćinu. Mahom zbog velike vlage, ne toliko visoke temperature. Nije jednostavno navići se, ali su kroz te okolnosti sve ekipe prolazile. Prihvatamo činjenicu da AEK retko gubi evropske utakmice kod kuće, ali naš cilj je prolazak, a ovo samo prvo poluvreme. Evropa nam znači iz ugla stabilizacije i finansija, a isto tako je stvar prestiža i velikog motiva za momke da pokažu kako nisu zaboravili da igraju fudbal. Siguran sam da poseduju kvalitet i da će ga pokazati u dvomeču. Što se tiče naše lige, postoje drugačije okolnosti, dok Evropa uvek pokreće prijatnu euforiju. Zato se nadam da ćemo, pre svega, u revanšu imati podršku od prvog do poslednjeg minuta, a posle toga će reakcije biti u odnosu na rezultat, normalno“.

Minule sedmice Partizan je slao izvidnicu na Kipar, u vidu saradnika Ilije StoliceLazara Tomića i Luke Jevtovića, uživo su ispratili AEK-ov revanš sa Midtjilandom i gledali penale kojima su Kiprani stigli do ove faze.

Zaključak je da imamo dobrog protivnika, skupili smo dosta informacija o timu u kome je dosta stranih igrača, a među starterima iz meča sa Dancima nije bilo nijednog Kipranina. To je znak da su sastavljeni od iskusnih internacionalaca, imaju fudbalera koji je odigrao više od 200 utakmica u Primeri (Ojer za Osasunu, op. au), neki od njih su reprezentativci različitih zemalja, neguju fudbal blizak španskom govornom području, žele da dominiraju u posedu, iz organizovanih akcija pokušaju da ugroze gol. Mi ćemo se truditi da od prvog minuta nametnemo naš stil, ali moramo da uzmemo u obzir vreme i da energetski budemo pametni i spremamo revanš“, dodao je Stolica.

Originalni članak: Mozzart sport