Stojković: Dugo sam psovao loptu, a onda…

Intervju Stojkovića dat Mondo sportu prenosimo u celini. Autor Nebojša Petrović

Golman Partizana Vladimir Stojković o školskim danima kada je hteo da falsifikuje đačku knjižicu u strahu od majke, šta je za njega sreća, koju pesmu obavezno naručuje u kafani, šta ima od garderobe u ormanu iako to i ne bi da nosi…

Izvor: MONDO/Neša Petrović

Džaba vam terenska inicijativa, ako protivnik u poslednjoj sekundi postigne gol. Sve bi to bilo tako normalno i u skladu sa osnovnim načelima nepisanog fudbalskog pravila. Ali, kod njega je sve nenormalno. Od stila života do golmanskih kvaliteta.

Čist instinkt. On se ne vežba na treninzima. Imaš ga ili ga nemaš. Sve drugo možeš radom da podigneš na viši nivo. Brzinu, skočnost, koncentraciju. Sa instinktom se rađaš“, objašnjava “Stojke”  bravuru iz 90. minuta meča sa Videotonom.

Zahvaljujući toj urođenoj vrlini, Partizan nosi 0:0 u Mađarsku.

“Nisam se čuo sa Lazovićem i Šćepovićem. Videli smo se na kratko posle meča u Humskoj. Danku je bitno da ga postaviš tamo gde njemu odgovara. Ako ga gušiš nekim zadacima koji ne pripadaju njegovom opusu, pogubi se i nije od koristi. Videli ste kako on to lagano distribuira i diriguje. Preopasan igrač. Škuletiću je u Partizanu namestio 80 odsto golova. Šćepa igra sve bolje i podseća me na modernog evropskog centarfora”.

“Biće neobično igrati na stadionu tako malog kapaciteta. Ali, navikao sam u Srbiji na sablasnu atmosferu. Igrao sam i pred 200 gledalaca. To ti dodatno podiže stepen koncentracije, jer nemaš osećaj da se radi o utakmici velikog uloga. Mi ćemo ući kao da je 100.000 ljudi na tribinama”, kaže Vladimir Stojković

Još 90 minuta borbe. Možda i svih 120. Ne izgovara, ali znam da živi za to. Penal-rulet. Drama. Ludilo. Rođen je da živi na ivici noža.

Otvorimo Tarot, izazovimo sudbinu. Potražimo kartu koja otvara vrata elitnog društva.

“Ređaću ih u sistemu 4-4-2. Odgovara mi igra sa četiri beka i dva zadnja vezna. Beton. Nema prolaza. Sećam se kod Antare, Vida i kompanija. Nije loša ni ova Muslinova varijanta. Kada se branimo, ima nas sedam pozadi. Kada napadamo, mnogo je igrača u završnici. Mešajte špil. Spreman sam za Tarot”.

Formacija: Film – Mediji, Sreća, Seks, Poroci – Društvene mreže, Muzika, Društvo, Moda – Religija, Detinjstvo.

“Ništa ne menjam. U napad sa startnom postavom. Idemo”.

Izvor: MN Press

SNOVI

Prevashodno serije. Triler, akcione, krimi. ’Preason break’, recimo. Gledao sam je po ceo dan. Od podne do ponoći, dok se ne raspadnem. Vuče te. Tu je i ’Homeland’. Film tek ponekad. Mora da ima baš dobre kritike da bi me privukao. U bioskopu sam poslednji put bio pre godinu i po dana. Sa ženom. Ne sećam se ni šta sam gledao. Smorio sam se još kod kokica i umalo nisam zaspao. Više volim da se ušuškam u krevetu i pustim seriju na kompu”.

MEDIJI

“Uvek korektan odnos. Naročito sa sportskim novinarima. Ne vidim sebe kao deo žute štampe, ali sam svestan da je to nezaobilazan deo moje karijere. Valjda sam im intrigantan kao kontroverzna ličnost. Nemam izbora, moram i sa njima da negujem skladan odnos. Nikada me neki konkretan naslov nije zaboleo. Što sam stariji, sve lakše podnosim. Čak i one negativne članke posmatram kroz osmeh i zabavu. Kada neko iz osvete želi da te naruži u novinama, ti tu ne možeš ništa. I zašto bih gubio živce? Bolje i to nego ona monotonija u Engleskoj. Toliko su hladni i dosadni da ja jednostavno ne pripadam tamo“.

SREĆA

Saznanje da čekaš dete. Ženidba. Rođenje bebe. Sreća se zaslužuje, ne dolazi sama po sebi. Zavisi koliko je snažno prizivaš. Svaka pobeda sa klubom i reprezentacijom. Fudbal igram da bih bio srećan. Sledi mi idealan period za prizivanje sreće. Partizan je na pragu Lige Evrope, reprezentacija na korak od Rusije”.

SEKS

Niko nije umro bez toga. Smatram da svako može da se uzdrži ta dva, tri dana u karantinu. Čak i na duže vreme, tokom Evropskog ili Svetskog prvenstva. Šta je 20 dana bez seksa… Ja sam od početka karijere postavio sebi takav režim. Nema gužvanja postelje pre i posle utakmice. Ne znam ni da li bih mogao. Toliko se istrošim na terenu, da mi nije ni do tuša, a kamoli do vođenja ljubavi. Žena ima razumevanja. Uostalom, nisu utakmice svaki dan”.

POROCI

“Imam ih, da se ne lažemo. Kafu pijem preko svake mere. Ranije su to bili izlasci u grad. Sa 22 godine imate obavezu da svaku pobedu proslavite u noćnom provodu. A to podrazumeva i alkohol. Sada sam se unormalio. Pazite, ja nikada nisam kršio pravilnik. Pitajte koga hoćete. Uvek se znalo gde je Stojke i šta radiKoliko god ti karantini bili dugi i nepotrebni, nikada nisam pobegao preko ograde. Osećao bih prema sebi grižu savesti da sam radio ono što se ne sme”.

DRUŠTVO

“Nemam mnogo drugara iz školskog dvorišta. Ja sam u osmom razredu došao u Beograd. Nekako se to pomešalo. Većina ih je iz sveta fudbala. Nikome od njih ne zameram što me nije javno podržao tokom one famozne torture. Razumem ih, zašto bi sebi navukli bedu na vrat. Svi su oni privatno bili uz mene. Naravno, bilo je i onih ortodoksnih zvezdaša koji su vikali ’NE, NE i NE’. Sa svima sam i dalje ok. Meni je bila dovoljna podrška majke i brata. Oni su shvatili da je moja reakcija bila sasvim prirodna. Nisam u Zvezdi dobio adekvatnu pomoć za sve ono što sam joj dao na terenu. Kad god sam nešto tažio, uvek su me odbijali nekim čudnim odgovorima. Trpeo sam koliko sam mogao. Svakom strpljenju dođe kraj“.

DRUŠTVENE MREŽE

“Ranije Facebook, sad samo Instagram. Sećam se lap-topa, gledaš ko je on-lajn i kad si sam imaš osećaj kao da je žurka u kući. Jedna vrsta zabave i bliskosti sa ljudima. Znam da ima mnogo i mojih lažnih profila. Osećam obavezu prema fanovima koji cene ono što radim da ponekad okačim neku fotku iz privatnog života”.

MUZIKA

Neizostavni deo pripreme pred utakmicu. Isto tako i sastavni deo proslave svake pobede. Uoči meča, najviše me opušta ’komercijala’. Takozvana muzika za kola. U kafani isključivo izvorna narodna. Poznat sam po tome da uvek izvučem neku stvar koju ni najveštiji muzičari ne znaju da odsviraju. Prvo što naručim? ’Sabina’ od Sinana Sakića. Znaš ono ’Sabina, Sabina, budi moja voli samo mene, Sabina, Sabina, neću život pored druge žene’”.

MODA

U poslednje vreme, isključivo jeftini butici. U Engleskoj sam trista puta ušao u onaj ’Sve za dve funte’. Zadovoljstvo mi je da kupim neku običnu pamučnu majicu i od nje da napravim neku munju. Ranije sam se ložio na skupu garderobu. Bilo je tu mnogo Luja Vitona. On će i za sto godina biti ’marka’. Zna se koji je to kvalitet i ko to treba da nosi. Danas svako drugi na ulici fura neku kopiju i to više nema nikakav smisao. Sada su u trendu ove bodljikave stvari. Rančevi, patike, jakne. Ne krijem, imam ih u ormanu. Za svaki slučaj, iako nisam u tom fazonu“.

Izvor: MN Press

Vladimir Stojković

RELIGIJA

“Zar se ne vidi na terenu koliko sam religiozan? Iskreno, žao mi je što sam oskrnavio telo ovim tetovažama. Pravoslavna crkva ne gleda blagonaklono na takav vid eksponiranja verskih simbola. Razgovarao sam sa ocem Gerasimom (sveštenikom) i rekao mi je da nije problem kada se nešto uradi nesvesno. Poštujem post, iako ponekad nisam u mogućnosti da istrajem do kraja. Lako je u Partizanu, ali objasnite vi kuvaru u Engleskoj da vam pripremi hranu na vodi jer se bliži pričestLjubljenje lopte posle svake odbrane nije deo religije, već vrsta rituala. Dugo sam je psovao, vređao i nazivao pogrdnim imenima. Onda sam stao i razmislio. Čekaj bre, pa od nje živiš! Treba da je paziš i maziš. Počeo sam više da je poštujem i gle čuda. Počela je i ona da sluša“.

DETINJSTVO

Nezaboravni loznički dani. Krali smo lubenice sa freze u pokretu. Na svakih 50 metara, skineš po jednu. Posle sam ih prodavao sa dedom. Buđenje u 5, pa na tezgu pored puta. Sečeš ono srce i animiraš ljude da kupe. Majka je bacala koplje i disk, 20 godina bila reprezentativac i 13 godina držala nacionalni rekord. Sve dok se nije pojavio doping. Posle se posvetila prosveti i držala časove fizičkog. Svi su drhtali kada se pojavi. Direktori, nastavnici, učenici. Zamislite da njen sin ne  bude odličan u školi. Deca su se tukla ko će da sedi sa mnom, da bi prepisivali na kontrolnom. Retko sam učio, sve sam hvatao na logiku. I onda, kvrc u glavi. Zbog neke gluposti na ekskurziji, rekli su mi da ne mogu da budem sa svim peticama. Kada je čula, prebacila me u drugu školu. Posle mesec dana, u treću. Završi se sedmi razred i meni nije do života. Kako ću majci na oči sa vrlo dobrim uspehom?! Rešim da falsifikujem ocene. Sestra mog školskog druga ode u knjižaru, kupi đačku knjižicu, upiše sve petice i samo nam je pečat falio. Kapiram, neće Kosa da obrati pažnju na takvu sitnicu. I prevarim se. Znala je unapred za kompletnu prevaru. Ja balavac, našao nju da farbam. Čim je stavila naočari, sve mi je bilo jasno. ’Alo, majmune, donesi pravu knjižicu’. I tako ja ne budem vukovac u školi“.

Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Vladimir Stojković i bivša supruga Bojana Rajić sa sinom Lavom

Tek se zagrejao. Bolje da ne prekidamo Tarot. Izvlačimo dodatnu kartu.

VIC

“Nisam maher za viceve, ali svideo mi se onaj Andrije Miloševića. Kada Meda stavi gajbu piva pod led i naredi Zeki i Vuku da ne diraju dok on ne donese roštilj. Nema Mede tri sata i ova dvojica se obeznane od piva. Kaže Zeka Vuku ’kada Meda pita gde je gajba, ti samo reci Medo, aaa’. Eto ti ga Meda, pita ’gde je pivo’, Vuk kaže ’Medo, aaa’, a Zeka će ’Šta bre aaa, gde je pivo’“.

Dobar je. Ali, ume Stojke bolje. Hajde još jedan.

“Moj omiljeni je sa čovekom koji muca i zove da kaže da mu je umro konj. ’Dobar dan, dobar dan. U-u- umro mi je ko-oo- nj’. Sekretarica pita ’Gde se nalazite’. A on će ’Koo-o- o…’. ’U Kosovskoj?’ . Ma ne i spusti slušalicu. I tako tri puta. Četvrti put opet ’Umr-rrr- o mi je koo-oo- onj’. Ova pita ’Gde se nalazite, u Kosovskoj?’. Čovek kao iz topa ’Da-aaa- aa, sad sam ga tu doneo’“.


Dobrog smeha nikad nije na odmet. Naročito uoči velikih mečeva. Videoton, pa Zvezda. Povratak na mesto zločina.

Nema više tenzije. Prošlo je, nadam se da su i oni zaboravili. Desi se na ulici neka prozivka. To je neminovno i biće dok je sveta i veka. Onaj strah iz autobusa ostaje za ceo život. Bilo je revolta u meni. Govorili su da hoću da se ubijem. Da sam se uplašio i da nikada više neću stati na gol. Ne, nisam taj tip. Odgovorio sam drsko i dogodila se ’Đenova’ (grupa huligana, takozvanih “navijača” Zvezde, ušla je u autobus sa igračima Srbije i želela da se obračuna sa Stojkovićem. Smirilo se nakon zahvaljujući pribranom reagovanju pojedinih reprezentativaca, prim. aut.)”.

Bliži se nedelja. Ne gine mu “Mustafa” (pogrdan nadimak koji su mu nadenuli navijači Zvezde zbog prelaska u Partizan) u najnovijoj verziji. Nisu ni svesni koliko ga motivišu izlivima besprizorne mržnje.

Ne obazirem se previše. Više me brine jedna druga stvar. Svima sam govorio da je Borjan ozbiljan golman. Još dok je bio u Radu videlo se da ima šlifa. Srpska posla. Taj što ti je na dohvat ruke, nije interesantan. Bolje je da eksperimentišeš i izmišljaš toplu vodu. Sada je kasno. Brani za njih i želim mu svu sreću“.

Setismo se i reprezentacije. Ne brani protiv Moldavije jer je odugovlačio u Kardifu i glumio beka u Beogradu. Sve sa Velsom. Rekoh mu da je dobro što Austriji verovatno neće trebati u  pretposlednjem kolu.

Ako im ne bude trebalo, izgubićemo. Bolje je da oni dobiju obe u septembru i da im gori u Beču. Tada ih dobijamo i idemo u Rusiju“.

Šta reći… Vladimir Stojković. Čovek van svakog šablona.