Stanojević: Pregovaramo sa zadnjim veznim, nemamo luksuz da imamo četiri desna beka ili pet napadača

Strateg Partizana se osvrnuo na plan priprema, ali i raspolložive snage u prolećnom delu sezone

Motori Parnog valjka polako ali sigurno postižu radnu temperaturu pred pripremni period tokom kojeg će crno-beli tempirati formu za veoma važne prolećne izazove na tri fronta. Nakon deset dana rada u Beogradu Partizan se u nedelju preselio u Antaliju, proverenu zimsku bazu u kojoj će se zadržati naredne dve nedelje i kroz treninge i kontrolne susrete pripremati za dvomeč sa Spartom iz Praga u Ligi konferencije, ali i nastavak borbi za duplu krunu u Srbiji, a prvog dana na obali Mediterana Aleksandar Stanojević, strateg kluba iz Humske, otkrio je planove za predstojeći period.

Sledi nam adaptacija na vreme i terene, sve je to normalno za nas. U Beogradu smo odradili prvi deo priprema i napravili uvod u ono što nam sleduje. Vreme je nešto hladnije, ali će to biti samo povod igračima da više trče. Fudbal se razlikuje od drugih sportova upravo jer su različiti vremenski uslovi na šta ne možete da utičete”, istakao je Stanojević.

Lidera Superlige u Turskoj očekuju četiri provere od kojih prva već sutra protiv Tikveša.

“Odigrali smo pregršt mečeva u kojima nam je rezultat bio veoma bitan, u Partizanu je zapravo svaka utakmica takva, ali ćemo u kontrolnim duelima pokušati da vidimo neke druge stvari, pružićemo šansu i nekim mladim igračima. Primarni cilj u odnosu na zvanične duele je drugačiji, ali je rezultat uvek vażan”.

Sparing partneri crno-belih posle makedonskog kluba biće i Dinamo Moskva, Bašakšehir i Dinamo Batumi.

“Namera nam je bila da dve utakmice u sredini budu najjače. Dinamo iz Moskve je najteži rival svakako, a i Bašakšehir je veoma kvalitetan. Provere ćemo početi protiv makedonske ekipe koju poštujemo, a za kraj ćemo odmeriti snage sa Dinamo Batumijem koji je šampion Gruzije i taj duel je u rangu kvalifikacija za evropska takmičenja. Zadovoljan sam protivnicima, očekujem da nam provere pokažu dosta stvari i biće prilika da vidimo gde smo i šta smo”.

Rad u Antaliji olakšaće činjenica da igrački kadar crno-belih nije pretrpeo veće promene i da je trenuutno jedina promena odlazak Aleksandra Šćekića u Zaglebje.

“Nedostajaće nam Šćeka, donosio nam je dosta, postizao je važne golove, deo je naše priče i imao je određenu težinu. Ipak, mi smo Partizan, navikavamo se na sve situacije i nemamo problem te vrste. Drago mi je da Šćekić bude zadovoljan i nadam se da će u Poljskoj biti srećan. Najveće pojačanje su nam igrači koji su se vratili iz povreda, da budemo kompletni. Imali smo određenih problema, a najviše me čini srećnim kada vidim sve igrače na okupu. Prelazni rok je živa stvar. Rekao sam da nikome neću sprečiti odlazak. Ukoliko je klub zadovoljan ponudom, a igrač komforan da promeni sredinu, daću zeleno svetlo. U ovom trenutku ipak ne očekujem nove odlaske. Pimetna je želja igrača da ostanu, neki su čak i odbili ponude drugih klubova, žele da ostanu do kraja u borbi za titulu”.

Odlazak crnogorskog fudbalera dodatno je uticao na potragu za pojačanjem na poziciji defanzivnog veznog koja je prioritet crno-belih u aktuelnom prelaznom roku.

“Prioritet nam je dovođenje defanzivnog veznog igrača, bio je to cilj nevezano sa odlaskom Šćekića. Imamo 3-4 igrača u fokusu, ali ne žurimo. Ima istine u informacijama koje su se pojavile u medijima, pregovaramo sa nekim igračima. Imamo oformljen tim i želimo da se sve spoji, da budu zadovoljni i igrač i klub, kao i eventualni klub iz kojeg dolazi fudbaler. Potrebno je da se poklope sve stvari. Ne želimo da žurimo, nismo u situaciji da nam nešto gori i tako se i ponašamo. Dolasci su uslovljeni eventualnim odlascima i u slučaju rastanka sa nekim od igrača odmah ćemo reagovati. Ne želimo da nagomilavamo igrače, zadovoljni smo ovim što imamo i nemamo luksuz da dovodimo igrače na već popunjene pozicije. Nema potrebe da imamo četiri desna ili leva beka, ili pet napadača. Pojačanje je uvek dobrodošlo, ali ne želimo da dovodimo igrače na pozicijama na kojima smo popunjeni. Jednostavno, ne funkcionišemo tako. Naravno da ima boljih igrača na tržištu, ali mi imamo jasno definisan način na koji radimo”.

Crno-bele će već u drugoj polovini februara sačekati važni izazovi u prvenstvu i Ligi konferencija u vidu dvomeča sa Spartom iz Praga ali i večitog derbija u Ljutice Bogdana, međutim strateg kluba iz Humske ističe da je pritisak u Partizanu uvek prisutan usled najviših ambicija.

“U Partizanu je pritisak i leti i zimi, na plus ili minus šest. Ne postoji razlika u radu jer mi je svaka utakmica ‘borba za život’, tako funkcionišemo i nemamo dodatni pritisak, on je uvek isti. Radimo još jače u želji da poboljšamo neke stvari. Kada je u pitanju osvajanje duple krune mogu da kažem da realno sanjamo. Maštamo i sanjamo, ali sa realnim osnovama. Prethodne dve godine su me očeličile kao trenera s obzirom na to da sam kao čovek prošao već razne situacije i imam određeno iskustvo. U trenerskom smislu mogu da kažem da sam očeličen”, kazao je Stanojević.

ŠANSA MLADIMA, OTPISANI ŠTULIĆ I BREŽANČIĆ

Na spisku puutnika za Tursku našli su se biseri škole Samed BaždarMihajlo PetkovićMihajlo Ilić i Lazar Slavković, dok su istovremeno izostali Nikola Štulić i Rajko Brežančić koji su otpisani za prolećne izazove Partizana.

“Petković je već bio sa nama na pripremama, dok smo Iliću želeli da pružimo šansu, da vidimo kako se razvija. Dosta igrača je prošlo njihov put i to su sve normalne stvari. Ko god da dođe od mlađih igrača u prvi tim ravnopravan je u odnosu na saigrače. Pokazao sam u prethodnom periodu da nema veze da li je igrač mlađi ili stariji, svi imaju jednake pozicije u borbi za mesto u timu. Protiv Anortozisa i u utakmicama tokom jeseni imali smo priliku da vidimo neke talentovane fudbalere. Ne stavljam mlade igrače u tim zbog njihovih godina već ukoliko to zaslužuju”, rekao je Stanojević i osvrnuo se na status Nikole Lakčevića koji je još u procesu oporavka:

“Radi se na Lakčevićevom povratku, ali je on imao dve teške operacije i prevashodno je bitno da se on vrati normalnom treningu sa ekipom. Još je džoker, sa strane. Čuvamo ga. Još je daleko od takmičarskog ritma”.

Originalni članak Mozzart sport