Šta je bolje za Partizan – Da igra derbi kod kuće, a da gostuje TSC-u i Čukaričkom, ili obrnuto?

Raspored u plej-ofu mogao bi presudno da utiče na ishod trke za drugo msto.

2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Još samo tri kola ostala su do kraja preliminarnog dela sezone u Superligi Srbije, a najzanimljivija borba vodi se za drugo mesto na tabeli i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. 

U toj trci su TSC, Partizan i Čukarički koji su u ovom trenutku tim redom plasirani od drugog do četvrtog mesta, sa po jednim bodom razlike.

U naredna tri kola njihov raspored izgleda ovako:

28. kolo: Vojvodina – Partizan, Radnički Niš – Čukarički, Radnik – TSC

29. kolo: Partizan – Voždovac, Javor Matis – Čukarički, TSC – Vojvodina

30. kolo: Čukarički – Partizan, Voždovac – TSC.

Zavisno od toga ko će na kojoj poziciji završiti na kraju 30. kola, biće poznat i raspored takmičenja u još sedam kola plej-ofa.

Gledajući šemu na osnovu koje se pravi raspored plej-ofa, uopšte nije svejedno ko će na kojoj poziciji završiti uoči plej-ofa.

Šema izgleda ovako (prema plasmanu od 1. do 8. mesta posle 30. kola):

31. kolo: 1-2, 3-4, 5-6, 7-8

32. kolo: 4-1, 2-3, 6-7, 8-5

33. kolo: 1-3, 5-7, 2-4, 6-8

34. kolo: 7-1, 3-5, 8-2, 4-6

35. kolo: 1-5, 4-8, 2-7, 3-6

36. kolo: 8-1, 5-4, 6-2, 7-3

37. kolo: 1-6, 2-5, 3-8, 4-7.

Ono što je sigurno u ovom trenutku, to je da će Crvena zvezda ostati na prvom mestu do plej-ofa i da u ovoj šemi Zvezda predstavlja broj 1.

Ako bi Partizan uspeo da se u naredna tri kola vrati na drugo mesto, crno-beli bi u prvom kolu plej-ofa gostovali Crvenoj zvezdi, ali bi onda bili domaćini i TSC-u i Čukaričkom, bez obzira ko od njih bude treći ili četvrti.

Sve to se, međutim, potpuno menja ako bi Partizan posle 30. kola pao na četvrto mesto. U tom slučaju, tim iz Humske bi gostovao i TSC-u i Čukaričkom, ali bi zato bio domaćin Crvenoj zvezdi u narednom večitom derbiju.

Šta se dešava ako Partizan ostane na trećem mestu do početka plej-ofa? U toj situaciji, crno-beli bi najpre dočekali četvrtoplasiranu ekipu, zatim bi gostovali drugoplasiranoj ekipi, a onda bi i u večitom derbiju gostovali Crvenoj zvezdi.

Svi ti susreti vodećih ekipa će se odigrati u prva tri kola plej-ofa, posle čega bi trebalo da imamo jasniju sliku ko će na leto u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Originalni članak: Sportske net