Srpskim klubovima zatvaraju vrata Lige Evrope: UEFA potvrdila stvaranje novog takmičenja! Evo šta to znači za Partizan i ostale klubove

Telegraf sport piše…

Ukoliko naši timovi ne poprave nacionalni koeficijent i ne domognu se 15. mesta do 2021. godine, svi osim šampiona države igraće u trećem takmičenju po rangu

Žreb za Ligu Evrope, FK Partizan, FK Crvena zvezda, Liga Evrope
Foto: Youtube/UEFA.tv, Wikimedia

UEFA je odlučila da odobri organizaciju trećeg evropskog klupskog takmičenja, odlučeno je na sednici Izvršnog komiteta ovog tela u Dablinu.

Novo takmičenje koje će biti uvedeno od 2021. godine, dobilo je radni naziv UEL2, i biće treći rang takmičenja, posle Lige šampiona i Lige Evrope.

Ovo takmičenje će takođe poput Lige šampiona imati 32 učesnika i posle grupne faze, gde će biti osam grupa po četiri tima, igraće se nokaut faza, po identičnom principu kao u najjačem klupskom takmičenju.

Međutim, u ovom takmičenju će samo prvi u grupi obezbediti nokaut fazu, dok će drugoplasirani igrati dodatnu nokaut fazu sa trećeplasiranim ekipama iz grupa Lige Evrope, koje će posle ispadanja iz tog takmičenja dobiti šansu u ovom.

Pobednik ovog takmičenja automatski će obezbediti takmičenje u Ligi Evrope naredne godine.

Utakmiće se će igrati četvrtkom, kao i mečevi Lige Evrope, uz dodatak još jednog novog termina od 16.30.

 Novo takmičenje pravi od UEFA klupsko takmičenje inkluzivnijim nego ikada pre. Biće više mečeva za više klubova, sa više asocijacija uklučenih u grupnim fazama takmičenja – rekao je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

Predsednik UEFA – Aleksandar Čeferin; Foto: Marko Todorović

Međutim, uvođenje trećerazrednog klupskog takmičenja uticaće na podizanje kvaliteta u prva dva, pa će Liga šampiona i Liga Evrope biti zatvorana za klubove iz država koje su ispod 15. mesta po UEFA klupskom koeficijentu.

Od toga je iuzuzet samo šampion, koji u slučaju ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona, može da nastavi takmičenje u Ligi Evrope.

Kako bi to delovalo u trenutnoj situaciji po Srpske klubove?

Srbija je trenutno na 19. mestu na UEFA rang lisiti po nacionalnom koeficijentu. Ispred nas su Kipar (18), Češka (17, Hrvatska (16) i Švajcarska (15).

Ukoliko do početka 2021. godine srpski klubovi ne naprave iskorak po broju bodova i ne poboljšaju nacionalni koeficijent, osim šampiona, svi ostali klubovi će igrati u trećem rangu evropskog klupskog fudbala.

Ako bi se to gledalo prema trenutnom plasmanu Srbije na UEFA rang listi po klupskom koeficijentu, kao i prema trenutnoj tabeli u Superligi, Zvezda bi igrala kvalifikacije za Ligu šampiona, a Radnički Niš, Partizan i Čukarički u UEL2, i to od drugog kola kvalifikacija.

Na našim klubovima je da do 2021. godine učine sve da se domognu najmanje 15. pozicije na UEFA rang listi.

(Telegraf.rs)