Srpski tinejdžer blista na švedskom ledu

Talenat Bogdana Banzića prepoznali u jednoj od najboljih škola hokeja na ledu

ФОТО: Приватна архива

Kad Šveđani odaberu dečaka iz Srbije, proglase ga talentovanim hokejašem i pruže mi priliku da igra i napreduje u njihovom klubu, to je otprilike jednako tome da Partizan ili Zvezda pronađu 14-godišnjaka u ovoj skandinavskoj zemlji i dovedu ga u svoje redove.

To se upravo desilo Bogdanu Banziću (15), koji je prve korake na ledu napravio kao sedmogodišnjak u Partizanu.

Do Stokholma je došao sasvim slučajno. Hokejaški stručnjak iz Kanade zatekao se na tribinama ledene dvorane Pionir i preporučio ga Šveđanima. Banzić je prošle godine otišao u Spongu, stokholmski klub sa tradicijom od 1929, igrao za selekciju U 15 i sezonu završio kao drugi najkorisniji igrač lige. Jedini je dečak koji nije državljanin Švedske izabran za TV Puken turnir na kom se biraju budući švedski reprezentativci. U sledećoj sezoni odabran je da igra za dve selekcije – U16 i U18 što je velika čast za 15-godišnjaka, nevezano za nacionalnost.

– Počelo je sasvim slučajno. Išao sam na klizanje i čovek koji mi je iznajmio klizaljke, a čija tri sina igraju hokej, video je u meni nešto i pitao me da li bih otišao na trening sa njima. I svidelo mi se. Tako sam stigao do Partizana gde su mi Nikola Bera i Goran Matović usadili ljubav prema ovoj lepoj igri – priča Bogdan.

Originalni članak: Sportski žurnal