Slaviša Jokanović za Dejli Mejl

U sjajnom intervjuu za “Dejli mejl”, Slaviša Jokanović otkrio kako je zbog Engleza zavoleo fudbal, ko mu od poznatih trenera daje savete, o načinu na koji je preporodio Fulam…

Čovek koji je oteran iz Partizana, prvo je uveo Votford u Premijer ligu, pa izraelski Makabi u Ligu šampiona, a sada se sa Fulamom umesto za opstanak bori za plasman u viši rang… Trenutno je na deobi četvrtog mesta, ali njegov Fulam igra možda i najlepši fudbal u Čempionšipu.

26FC367C00000578-0-image-a-11_1427576631495– Iskreno, zaista uživam u Fulamu. Krejven Kotiž je jedan od najlepših stadiona u Engleskoj. Kao da je sa razglednice. Nekako je prelep i romantičan. Čak i sunce izviruje iza Temze. Na to mi je i Žoze Murinjo prvo skrenuo pažnju. Ali generalno, volim engleski fudbal. Još se sećam crno-belih snimaka utakmica Liverpula i Notingema. Bio sam klinac tada. Potom Kevina Kigena kako postiže golove i trči pred Kop. Pa Brajana Klafa. I dalje vidim slike Kopa na Enfildu, stari Hajberi, romantični Krejven Kotidž… To budi emocije, a ne Emirejts ili ovi novi stadioni… – ističe Jokanović.

Mladi stručnjak je otkrio i ko je najviše uticao na njega kroz karijeru.

– Radomir Antić živi blizu mene u Madridu i s njim sam imao i na hiljade fudbalskih razgovora. Verujte, taj čovek nikada nije pogledao film u životu. Sve što kod njega kući možete videti ima veze sa fudbalom. Pričao sam i sa Dijegom Simeoneom, pratio treninge Karla Anćelotija. Imam zajedničke prijatelje sa Gvardiolom. I Žoze Murinjo mi je dolazio u posetu prošle sezone. Ne tražim od njih da mi otkriju tajne, samo im postavljam normalna pitanja. Murinjo mi je jednom rekao: Ovo nisu saveti koji će ti popraviti život, već samo drugačiji ugao gledanja. Sve upijam, a na kraju sam donesem odluku.

Sve to i daje rezultata. Sa 3.235 odigranih pasova u šest kola, Fulam je po tom kriterijumu ubedljivo prvi u u Čempionšipu.

– Mnogo toga sam morao da promenim. Prošle sezone, primi smo 35 golova posle prekida! Bili smo najgori u ligi. Trenirali smo na užasnim terenima, tražio sam da se i to promeni, da unapredimo igru. Pritom, otišla su nam dva ključna igrača, Dembele i Mekormak. Naučili smo da patimo na terenu, napunilili smo se samopouzdanjem. Pre sezone, poslao sam i igrače same na večeru, bez trenera. Da među sobom raščiste neke stavri. Teška su ovo vremena, znate. Igrači su stalno na svojim telefonima i tabletima. Sada imamo specijalnu prostoriju u kojoj ručaju zajedno, odmaraju, pričaju. I oduševljeni su. Prošle sezone je sve bilo drugačije, zapuštenije… Sada svi verujemo da možemo u Premijer ligu.

26FC328800000578-0-image-a-12_1427576637408

Jokan je ljubitelj pas igre…

– Dok sam igrao u Čelsiju, sve je to bilo previše brzo za mene. Igralo se agresivno, na snagu, a ja sam došao iz Španije gde je važno da se sačuva lopta. U Čelsiju smo samo igrali kroz vazduh. Stara škola. Sada se fudbal menja, a i navijači su srećni… – rekao je Jokanović.

Svestan da Fulam trenutno nema novca za skupa pojačanja, nije očajavao. Vlasniku je izneo, za njega, neke veoma neobične zahteve, koji se nisu ticali novog centarfora ili veziste, već veće trpezarije za prvi tim i…

“Prošle godine imali smo lošu seriju rezultata, tako da sam zatražio od Skota Parkera da izvede momke na ručak, da provedu vreme zajedno bez stručnog štaba i da vide da li mogu da reše probleme između sebe”, opisao je Jokanović kako je uspešno rešio jednu od kriza koja je vladala u svlačionici.

Potom je dodao…

“Teško je danas, jer su igrači stalno na telefonima, tabletima, svim tim stvarima… Pokušavamo da nađemo vreme jedni za druge, mislim da je to važno. Recimo, prostorija gde smo jeli u našem trening centru bila je veoma mala, a prošle sezone tu je ručao veliki broj ljudi, tako da je to smetalo jednom broju igrača i oni su odlazili pravo kućama da jedu”, naveo je Jokanović jedan od primera s kojima se susretao.

“Sada imamo veliku sobu za ručavanje koja je samo za prvi tim i trudimo se da tokom ručka grupa razmenjuje mišljenja i tako se bolje upozna. U trening centru shvatio sam da su nam neophodni novi tereni. Vlasnik je bio izenađen jer mu nikad to niko nije pomenuo, da podloge za trening nisu dobre. Ali, nisu bile dobre. To nije bio snobizam. To je bio važan korak kako bismo unapredili igru ekipe i razvijali se u pravom smeru. Mislim da smo novim terenima dali veliki benefit klubu. Sada imamo izvanredne uslove za rad”, rekao je Jokanović i statistika to potvrđuje.