Skener Partizanovih rivala: Pretnja od Srbo-Hrvata iz Nur-Sultana, Alkmar ima granit pred golom!

Crno-beli će, pošto savladaju šestočasovni let do Astane, izaći “na crtu” rivalu koji pet godina vlada kazahstanskim fudbalom, uz istorijska četiri osvojena boda u jedinom nastupu u Ligi šampiona

Foto: MN Press, Profimedia/AFP

Partizan je, glavni je utisak, dobio rivale po meri u povratničkoj sezoni u Ligu Evrope. AZ Alkmar i Astana su rivali sa kojima će se crno-beli ravnopravno boriti za plasman u nokaut fazu, dok je Mančester junajted nagrada za tim Sava Miloševića i klub, za dušu navijača – da svi zajedno pokažu koliko vrede u istinskom spektaklu koji će se desiti u Humskoj.

O Junajtedu je izlišno trošiti reči, pa ćemo u narednim redovima više pažnje posvetiti preostalim protivnicima Partizana – baš onim sa kojima se očekuje žestoka borba za bodove, i na strani i kod kuće.

ASTANA – 10 GODINA POSTOJANJA, 5 TITULA, 1 LIGA ŠAMPIONA

Astana je petostruki uzastopni prvak Kazahstana, što je najveći broj titula za neki klub u ovoj zemlji bivšeg SSSR-a, uz zaključak da je ekipa Romana Hrihorčuka godinama sve ozbiljniji konkurent i van domaćih okvira.

Podsećamo, klub iz grada Astane, preimenovanim u Nur-Sultan (u martu mu zvanično promenjen naziv, po prvom predsedniku države Nursultanu Nazarbajevu), osnovan je 2009. godine što je sam po sebi podatak dovoljan da se shvati koliko je klub napredovao za samo deceniju postojanja.

O tome svedoče i rezultati iz kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope i ove sezone.

Ekipa je u dvomeču kvalifikacija za elitno takmičenje poražena od Kluža (pobeda kod kuće 1:0, poraz na strani 3:1), da bi u dve kvalifikacione runde za LE potvrdila kvalitet u duelima sa Valetom (5:1, 4:0) i BATE Borisovim (3:0, 0:2), i tako izborila grupnu fazu.

Da se radi o izuzetno ozbiljnom klubu svedoči i najveći evropski iskorak koji se desio 2015. godine – prvi i zasad jedini plasman u Ligu šampiona, gde je Astana, u konkurenciji Benfike, Atletiko Madrida i Galatasaraja, osvojila respektabilna četiri boda (četiri remija, dva poraza).

Pred duele sa Partizanom Astani sigurno neće manjkati podaci o vrlinama i manama srpskog viceprvaka. Insajderske informacije o crno-belima Kazahstancima će servirati bivši igrač beogradskog kluba Antonio Rukavina, standardni član prve postave.

Uz njega, u dresu prvaka Kazahstana, takođe u poznim igračkim godinama, briljira srpski golman Nenad Erić (37), živa legenda kluba u kom je od 2011. godine! Erić je nezamenjiv ove sezone među sativama Astane, kao i Stojković u Partizanu, pa će duel dva tima biti zanimljiv i zbog susreta dvojice dugovečnih, ali i dalje vrhunskih čuvara mreže.

Od igrača sa ovih prostora, uz Erića i Rukavinu, dres Astane nose Crnogorac Žarko Tomašević (kratko bio u Partizanu), kao i dvojica Hrvata koji deluju u vezi: Marin Tomasov (standardan u prvoj postavi) i Luka Šimunović (odigrao devet utakmica ove sezone).

Tomasov je i prvi strelac tima u domaćem šampionatu sa 11 golova iz 24 utakmice.

Na kraju, ne i najmanje važno po Partizan, ali i za igrače Astane, je put koji treba prevaliti do obe destinacije koje su udaljene jedna od druge šest sati leta.

PODVIG HOLANĐANA DO LIGE EVROPE, BEZ PRIMLJENOG GOLA U PRVENSTVU

AZ Alkmar je stari znanac Partizana, po dobrom crno-beli pamte duele sa holandskim timom od pre četiri godine u Ligi Evrope, istina ne sa istom emocijom i kompletnu sezonu zbog košmarne eliminacije u poslednjem minutu od Augzburga i Bobadilje.

Alkmar je do Lige Evrope došao na prilično neverovatan način – golom u 90. minutu za produžetak u gostima protiv Antverpena!

U Holandiji je meč završen egalom 1:1, da bi u revanšu Belgijanci bili na pragu plasmana u grupe, međutim usledio je retko viđen obrt: gol AZ-a u poslednjem minutu za 1:1 i još tri u produžecima za konačnih 1:4 i prolaz u grupnu fazu takmičenja.

FK Partizan -  AZ Alkamra, Aboubakar Oumarou

Ovako je bilo pre nekoliko godina Foto: Marko Todorović

Prethodno, AZ je eliminisao Haken (0:0 kući, 3:0 u gostima), Mariupolj (0:0 na strani, 4:0 kod kuće).

Ono što na prvi pogled “upada u oči” kada su rezultati Alkmara u pitanju je mali broj primljenih golova. Definitivno je odbrana jači deo tima, a potvrda je stigla i u povoju sezone u Erediviziji, gde je ekipa Arnea Slota u tri meča (Fortuna, RKC, Herenven) sačuvala mrežu uz gol-raliku 6:0.

Ekipa je trenutno peta na tabeli holandskog prvenstva.

Prva napadačka opcija ekipe je Marokanac Ousama Idrisi, strelac tri gola u šampionatu i jednog u kvalifikacijama za ligu Evrope, uz dve asistencije. Partizan svakako treba da obrati pažnju i na alkmarovog junaka iz antverpena Kalvina Stengsa, koji čini udarnu napadačku pesnicu, uz pomenutog Marokanca.

(Telegraf.rs)