Rukometaš Partizana Perović u rumunskom Jašiju!

Nikola Perović (24), levi bek Partizana, rešio je da napusti Humsku i sreću potraži u inostranstvu. Našao ju je u Rumuniji, drugom po veličini gradu naših istočnih komšija Jašiju (oko 315.000 stanovnika).

Visoki (197cm) juniorski reprezentativac karijeru je započeo u rodnom Vrbasu, put ga je preko Jugovića iz Kaća i turske Burse doveo do Partizana, gde je u jesenjoj polusezoni na deset mečeva postigao 47 golova.

Najbolji je bio na večitom derbiju protiv Crvene zvezde (33:34), devet puta pogodio je mrežu crveno-belih golmana, a nekoliko „projektila“ upućeno je tada i sa više od deset metara.

– U rukometne vode sam uplovio sa deset godina u Vrbasu, znači ne baš rano, znajući da se deca opredele za voljeni sport i mnogo pre. Rukometnoj abecedi naučio me trener Duro Vojvodić, sa njim na kormilu bili smo treći u državi – seća se srećnih i uspešnih dana Nikola.

Usledila je seoba u Jugović i rad sa trenerom Nikolom Markovićem.

– Mlada ekipa iz koje je trener ipak uspeo da izvuče maksimum, a od nas napravi bolje igrače no što smo do tada bili.

Prvu put „preko grane“ otišao je Nikola u Tursku.

– Bursa, moje prvo inostrano iskustvo. Imao sam mogućnost da ostanem, ali sam želeo nešto ozbiljnije od turske lige. Pošto takvih ponuda nije bilo, odlučio sam da polusezonu odigram u Partizanu. Ispostavilo se da je to dobar potez, odigrao sam dobro, pa su se pojavili i zainteresovani klubovi.

Izabrao je Perović projekat ambicioznih Rumuna iz grada Jašija, drugog po veličini, posle Bukurešta, kod naših istočnih komšija.

– Pomalo neočekivano iskrsla je ponuda iz Rumunije, od strane agencije Handbal viners. Čuo sam dosta dobrih stvari o njoj i vlasniku Slobodanu Neškovu, uverio da se radi o velikom profesionalcu, ozbiljnom u ovome poslu, i na kraju odlučio da prihvatim ovu opciju, potpisao na gdinu i po. Politehnika Jaši je trenutno vodeći klub u rumunskoj Drugoj ligi, ne sumnjam da će na tom mestu ostati do leta i ući u elitu, što ceo projekat koji su osmislili ljudi u klubu i zaslužuje.

Nova zemlja, novi ljudi, nove nepoznanice…

– Zato sam i odabrao dobar tim, ali bez previše imperativa. Imam priliku da se igrajući šest meseci u ovom rangu priviknem na zemlju, jezik, način rada… i sve to iskoristim kao svojevrsnu pripremu da se po ulasku u elitni rang oprobam protiv najboljih ekipa u Rumuniji.

Ekipu Politehnike Jaši vodi trener Leonard Bibirig, legendarni rumunski reprezentativac i kapiten nacionalnog tima, koji je sa Sućavom igrao finale evropskog Čelendž kupa, dok ekipe koje vodi u nacionalnim okvirima redovno izbore plasman u evrokupove.

U gradu hrabrih ljudi, gde su mošti Svete Petke

Nikola je izabrao istorijski nadaleko poznat grad. Jaši je na severoistoku zemlje, u pokrajini Moldavija, njena je prestonica od 16. veka i glavni grad Rumunije od 1916. do 1918.

Jaši je srce pokrajine koja je jedna od retkih koja je uspešno odolevala turskim osvajačima, izrazita hrabrost vezuje se za ljude iz ove regije i do danas. Najpoznatija crkva je Saborni hram Mitropolije Moldavske, u koju su u 18. veku iz Carigrada prenete mošti Svete Petke – upoznaje nas sa istorijom svog novog prebivališta Nikola.