Prodati Sameda i krpiti rupe ili ga sačekati da postane “zver”?

Jedina svetla tačka u inače sumornom proleću Partizana jeste Samed Baždar. Mladi napadač na najbolji mogući način iskoristio je šansu koja se ukazala nakon povrede Mateusa Saldanje i eksplodirao u crno-belom dresu!

Momak rođen u Novom Pazaru postigao je pet golova na poslednjih šest nastupa, a bio je strelac vodećeg gola i u 173. večitom derbiju (2:3). Time je svakako sebi značajno podigao cenu i privukao pažnju brojnih evropskih klubova. Postavlja se pitanje, može li ga uprava “parnog valjka” zadržati i naredne sezone?

Ukoliko se vratimo devet meseci unazad, Baždar je bio na izlaznim vratima u Humskoj, a spekulisalo se i da je nekoliko turskih klubova zainteresovano da ga dovede u svoje redove. Postojale su i najave da je talentovani fudbaler u grupi igrača koji spremaju tužbu protiv kluba zbog neisplaćenih zarada! To se nije dogodilo pa je 20-godišnji napadač ostao u crno-belom dresu. Bio je rezerva Mateusu Saldanji u jesenjem delu sezone i uzimajući u obzir formu u kojoj je igrao Brazilac, nije čudo da je bio u drugom planu. Starter je bio samo u mečevima Kupa protiv Jedinstva i Grafičara, dok je u Superligi i u Evropi isključivo šansu dobijao sa klupe.

 

Sve se promenilo u prolećnom delu sezone kada je Baždar na najbolji način iskoristio problem sa povredom zadnje lože Mateusa Saldanje. Njih dvojica prvi put su se zajedno našla u startnoj postavi u meču 21. kola Superlige protiv IMT-a, koji je odigran 17. februara. Upravo na tom meču najbolji strelac Partizana se povredio i od tog trenutka krenuo je meteorski uspon Sameda Baždara!

 

Sedam dana kasnije Partizan je gostovao u Surdulici bez povređenog Saldanje, pa je Baždar upisao i drugi vezani ligaški start. Upravo je protiv Radnika upisao svoj prvenac u ligi ove sezone, a u narednom kolu postigao je gol i protiv Železničara u Humskoj. Početkom marta odigran je 172. večiti derbi u kojem je Saldanja bio starter. Brazilac je postigao gol, ali je i obnovio povredu pa je remi sa večitim rivalom skupo plaćen.

Ponovo je u mečevima koji su usledili Baždar bio prvi izbor trenera Igora Duljaja kao zamena za Saldanju u startnoj postavi, iako je Nemanja Nikolić tresao mreže kada god bi dobio šansu. Mladi napadač je svojim dobrim partijama počeo da privlači pažnju, pa su se u medijima pojavile informacije kako je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine zainteresovan za njega i da bi mogao da dobije poziv Sava Miloševića da nastupi za “zmajeve”. To je nateralo selektora Srbije da reaguje i stigao je poziv Dragana Stojkovića Piksija da Samed Baždar debituje za “orlove”!

 

Moskovski debakl je presedeo na klupi, međutim nekoliko dana kasnije dobio je šansu u Larnaki. Zamenio je Sergeja Milinković-Savića u 76. minutu i tako zvanično debitovao u dresu reprezentacije Srbije!

– Stvarno su neverovatni utisci. Igrači koje sam do juče gledao na televiziji, sada treniram sa njima, neverovatno! – nije krio ushićenje Baždar nakon debitantskog nastupa za Srbiju.

Samo na kratko, prekinuo je golgeterski niz protiv kluba iz svog rodnog grada, ali je Partizan i pored toga slavio protiv Novog Pazara sa 2:0. Sledeća je bila utakmica četvrtfinala Kupa protiv Voždovca, kada je Duljaj na konferenciji za medije u najavi meča iznenadio javnost i zabrinuo “grobare” kada se dotakao upravo mladog Baždara.

– Ako bih hteo da zaštitim sebe, stavio bih u ekipu Nikolića. Baždar ima 20 godina i moram da razmišljam šta je najbolje za klub. Samed je na radaru mnogih ekipa, upravo zbog igara u prvom timu, čak i pored nedostataka, jer nije strpljiv i sve želi odmah. Mladi moraju da shvate da ne može vreme da se preskoči i mora da se poštuje redosled, ali moramo da ga trpimo. I struka i ekipa, pa i stariji igrači među kojima i Nikolić, koji ga savetuje kako da se nosi u teškim trenucima. Pošto razmišljam šta je najbolje za klub, a ne za mene lično, onda gledam koga možemo da stavimo u fudbalski izlog. U ovom trenutku to je Baždar – iskren je bio trener “parnog valjka”.

 

Nije se Duljaj tu zaustavio već je progovorio i o budućnosti Baždara u Humskoj.

– Teško je oceniti da li će Baždar biti sa nama naredne sezone, svi znamo da Partizan živi od prodaje igrača. U zimskom prelaznom roku smo ostali bez dvojice mladih, Ilića i Belića, a bez njihovih prodaja bi klub teško mogao da funkcioniše. Koliko sam primetio, Baždar ima želju da ode, da se dokaže. Video je primere njegovih kolega, poput Milovanovića, Ilića, Stevanovića. Verovatno i sam gleda da su igrači od po 20 godina nosioci u nekim od evropskih klubova najjačeg ranga. Prema onome što sam video, Baždar ima želju da ovog leta napusti klub. Naravno, pod uslovom da Partizan dobro profitira i opet uloži novac u mladog igrača, koga ćemo potražiti najpre u omladinskoj školi. Ako ga nema, onda u regionu – najavio je Duljaj da bi Partizanov biser mogao da krene stopama mnogih koji su prerano otišli iz Humske.

 

Takve reči trenera nisu poremetile samog Baždara koji je i u Kupu protiv Voždovca postigao pogodak. Usledilo je tradicionalno teško gostovanje za Partizan na Banovom brdu. Da je to tako, potvrdilo se u utakmici protiv Čukaričkog u kojoj je domaćin imao dva gola prednosti sve do 90. minuta. Tada su Severina i Baždar za dva minuta postigli dva gola i izgledalo je da će “parni valjak” izvući makar jedan bod za kakvu-takvu nadu da može izdržati šampionsku trku sa Crvenom zvezdom. Ipak, usledio je brodolom i Partizan je primio gol već u sledećem napadu, čime su snovi o šampionskoj tituli definitivno raspršeni.

Za mladog napadača, vrhunac karijere usledio je minulog vikenda kada je na “Marakani” ostvario san svakog dečaka koji počinje da trenira fudbal – dao je gol večitom rivalu na njegovom stadionu ispred severne tribine! Ukupno njegov sedmi pogodak u svim takmičenjima ove sezone, a zanimljivo je da je svih sedam dao u periodu od 24. februara do 20. aprila, dakle za nepuna dva meseca!

Uzimajući u obzir haotičnu situaciju u klubu i ogromne finansijske probleme, lako se dolazi do zaključka da “grobari” neće još dugo imati priliku da uživaju u igrama Sameda Baždara. Nema sumnje da će biti izuzetno teško odbiti unosne ponude koje će stići u Humsku za Mateusa Saldanju, koji je i dalje najbolji strelac Superlige, iako je u prolećnom delu sezone odigrao samo pet utakmica. Postavlja se pitanje, ko će predvoditi napad crno-belih naredne sezone u kojoj će klub gotovo izvesno igrati kvalifikacije za Ligu šampiona?

 

Samed Baždar je ugovorom vezan za Partizan do juna 2026. godine, ali to naravno ne predstavlja nikakvu garanciju da ćemo ga gledati u crno-belom dresu i sledeće sezone. Uostalom, sam Duljaj ne krije da je novac neophodan za funkcionisanje kluba, čime je praktično pozvao sve zainteresovane da slobodno pošalju svoju ponudu u Humsku ulicu. Kada tome dodamo i očiglednu želju igrača da što pre napusti srpski fudbal i otisne se u evropsku avanturu, jasno je da verovatno gledamo “poslednji ples” Baždara u Partizanu! Davno su prošla vremena kada su u Humskoj gledali dugoročno i kada je rezultat bio u prvom planu.

 

Aktuelna Uprava u više navrata je pokazala da je zainteresovana samo za profit, uz naivna objašnjenja da je to u najboljem interesu kluba. Interes kluba jeste da osvaja titule i dostojno predstavlja srpski fudbal u Evropi. Samo, izgleda da se u Humskoj to zaboravilo!

Originalni članak: Informer.rs