Presek priprema: Fizička kondicija i prekidi glavno oružje za proleće, lažna devetka zamena za nedostatak plejmejkera

Utisci među Partizanovom publikom po pitanju igre njihovih miljenika u Beleku su podeljeni, ali je Petrić nakon svakog meča poručivao da mu rezultat nije bitan, želeći da poruči kako mu je mnogo važnije ono što će videti od svojih izabranika u narednih nekoliko meseci

Četiri dana do okončanja Partizanovih priprema u Beleku, odnosno dan kasnije posle zahtevnih okršaja sa TSC-om i Austrijom iz Beča, došao je trenutak za finalni presek rada ekipe Gordana Petrića. Dane u kojima su se neizmenično smenivali dupli treninzi i duple utakmice zamenili su dani blage relaksacije, pa će se do okršaja sa Horsensom i CSKA iz Moskve u petak 27. januara raditi na svesnom spuštanju ritma. Stoga se očekuje da ekipa Gordana Petrića svoja najbolja izdanja, kako na trkačkom, tako i na tehničko-taktičkom planu, prikaže baš u subotu.

Noge pod naponom i nedostatak svežine za rezultat su dali to da crno-beli naprave popriličan broj tehničkih grešaka u jučerašnjim mečevima. Bilo je dosta nesigurnosti u prijemu i predaji lopte, iako je bilo jasno da u smislu fizičke kondicije neće biti mnogo problema ni sa jednim protivnikom tokom proleća. Protok lopte i organizacija same igre bili su na drastično kvalitetnijem nivou protiv austrijskog kluba, s obzirom da je veznim redom do 72. minuta komandovao besprekorni Bibars Natho, dok se ekipa koja je igrala jutarnji meč protiv sastava Žarka Lazetića imaladosta problema sa prenosom lopte na protivničku polovinu.

Glavni Partizanov ali i Nathov problem u ovom trenutku predstavlja to što Izrealac još uvek nema alternativu koja je spremna istog trenutka da ga zameni. Danilo Pantić je trebalo da se vrati u pravi ritam, ali je doživeo novu blažu povredu u Beleku, zbog koje ga nije bilo u sasatavu za jučerašnje utakmice, pa je jasno da neće dostići željeni nivo forme do početka proleća. Sve to sa druge strane jasno pokazuje zbog čega je na pripreme sa Partizanom krenuo i Miloš Jojić, koji bi u ovom trenutku bez sumnje bio pojačanje za Parni valjak, s obzirom da u crno-belom taboru više nema mnogo igrača koji mogu da zaigraju na mestu takozvanog plejmejkera.

SISTEM SA LAŽNOM DEVETKOM, ALTERNATIVA ZA IGRU BEZ PLEJMEJKERA

©FK Partizan©FK Partizan

Gordan Petrić je osnovni neodstatak ofanzivne igre svog tima pokušao da nadomesti nešto drugačijim sistemom, u kojem bi plejmejkera praktično zamenila lažna devetka, uz dva defanzivna vezna igrača. Nešto poput uloge koju je imao Samed Baždar protivUniverzitatee, odnosno Đorđe Petrović protiv TSC-a. Ipak, u takvoj postavci je ključno da oni najistureniji igrači besprekorno odrade taj visoki pritisak na protivničku odbranbenu liniju, kako bi se poremetio prvi pas, a onda kompletan presing imao željeni učinak. Ipak, to nije baš najbolje funkcionisalo u prvih pola sata utakmice sa TSC-om, zbog čega je Petrićev tim imao dosta problema sa uspostavljanjem kontrole meča.

BOČNI PREKIDI NEREŠIVA ENIGMA ZA PROTIVNIKE

©FK Partizan©FK Partizan

Kao i na svim prethodnim pripremama, igrači Partizana pod direntskom palicom pomoćnika Strahinje Pandurovića usavršavali su prekide. Čini se da je ove zime poseban fokus bio na ofanzivnom prekidu, koji bi vrlo lako mogli da budu i ključno oružje Parnog valjka u prolećnom delu sezone. Pored standardnog izvođača Bibarsa Natha, u centaršutevima se istakao i Marko Živković, a čini se da poseban specijalitet crno-belih predstavljaju bočni prekidi, u trenucima kada lopta sa unutrašnje strane ide prema golu. Tada je protivnicima posebno teško da se odbrane, s obzrom da Petrićevi izabranici sa petoricom visokih igrača napadaju peterac, pa u pojedinim trenucima deluje da praktično ne može da se desi da jedan od Partizanovih gorostasa ne zakači loptu. Kada se to dogodi, onda je praktično postignuto već pola gola, posebno ukoliko lopta ide između dve stative. Naravno, tu su i fantastični izvođači slobodnih udaraca, među kojima u poslednje vreme dominantnu ulogu ima kapiten Slobodan Urošević.

Gotovo da nema nijednog igrača Partizana koji ovih dana nije poručio da su mu ovo najteže pripreme u karijerama, ali su sa druge strane poprilično zadovoljni pošto su dobili ravnomernu minutažu za dokazivanje. Svi, od onih najiskusnijih, pa do onih najmlađih, dobili su priliku da šefu struke stave do znanja da im je baš u ovom trenutku mesto u sastavu Partizana. Petrić i njegovi pomoćnici su se za ovaj sistem priprema odlučili upravo da bi dobili najveći mogući fond igrača za izazove koji ih očekuju, kako tokom burnog proleća, tako i za sledeće leto, kada će im biti mnogo lakše da naprave selekciju, a igrači biti dobro upoznati sa onim što ih očekuje.

Utisci među Partizanovom publikom po pitanju igre njihovih miljenika u Beleku su podeljeni, ali je Petrić nakon svakog meča poručivao da mu rezultat nije bitan, želeći da poruči kako mu je mnogo važnije ono što će videti od svojih izabranika u narednih nekoliko meseci. Najava svega toga bi mogla da se vidi već u subotu, kada bi, posebno u meču sa CSKA, mogli da vidimo Partizanovu ekipu koja će izneti najveći teret u prolećnom delu sezone.

Originalni članak: Mozzart sport