Prekid serije bez brejka ili nova nada za Partizan (20h30min)

    Košarkaši Partizana dočekaće Crvenu zvezdu u trećem meču finalne serije ABA lige. Utakmica počinje u 20.30, a linkove za njen prenos možete naći na našem portalu Volimpartizan.rs

    Pobedama u prva dva susreta u Hali “Aleksandar Nikolić”, crveno-beli su napravili veliku prednost pred nastavak serije, naročito imajući u vidu koliko je važno održati prednost domaćeg terena u finalima regionalnog takmičenja.

    Partizan stoga u narednom duelu, koji će se odigrati u “Beogradskoj areni”, neće imati pravo na grešku, ukoliko planira da odbrani titulu osvojenu prethodne godine.

    Prva dva duela kroz brojke

    Prva dva finalna okršaja obeležila je velika borba u kojoj je kvalitet bio u drugom planu. Međutim, kada je kvantitet u pitanju, bilo je više nego dovoljno materijala za analizu.

    Oba susreta su potrajala poprilično dugo, a naročito se odužio prvi, ujedno i neizvesniji. Veliki broj faulova, ali i prekida – začuđujuće izazvanih isključivo dešavanjima na terenu – umnogome je naškodio tempu, proširivši ionako prisutnu nervozu među akterima.

    Izvedeno je čak 122 slobodna bacanja, od čega je Zvezda šutnula 69, a Partizan 53 penala. Sa druge strane, obe ekipe su se poprilično mučile sa šutom za tri poena. Crveno-beli za sada u finalu imaju mizernih 26 odsto pogođenih trojki, dok su crno-beli nešto bolji sa 30 odsto.

    Ukoliko ne dođe do neke značajnije promene u igri večitih rivala, jasno je da će ponovo smirenost i koncentracija prilikom izvođenja slobodnih bacanja biti jedan od ključnih faktora za ishod treće utakmice.

    Kada je većina ostalih statističkih kategorija u pitanju, nije bilo neke značajne razlike među rivalima, osim one u asistencijama. Ekipa Janisa Sferopulosa zabeležila ih je ukupno 37 – očekivano, najviše zahvaljujući Milošu Teodosiću – što je 20 više u odnosu na rivala u čijoj se igri, kao i mnogo puta ove sezone, osetilo odsustvo organizatora igre.

    Ukoliko Željko Obradović ne pronađe način da igru svoju ekipe učini tečnijom, crno-beli će morati značajno da poprave procente šuta kako bi imali šansu da produže seriju na makar još jednu takmicu.

    Zvezda mirnija u završnici 

    Uprkos vođstvu od 2:0 koje garantuje određenu dozu lagodnosti pred put preko Brankovog mosta, Sferopulos ne može biti prezadovoljan prikazanim.

    Očajan procenat šuta za tri, nedostatak rešenja u napadu u momentima kada se Miloš Teodosić nalazi na klupi, ali i poprilično diskutabilno donošenje odluka kada se tempo ubrza, mogli su da koštaju Zvezdu izgubljene prednosti domaćeg terena.

    Imala je Zvezda u oba meča nekoliko prilika da slomi rivala i izbegne neizvesne završnice, ali su u tim situacijama njeni igrači često srljali i birali loša rešenja koja su dozvoljavala rivalu da se vrati u meč.

    Povreda Nikole Topića dodatno je opteretila Jaga i Teodosića, ali organizacija igre – pre svega zasnovane na iznuđivanju preuzimanja na Džoelu Bolomboju – za sada nije mnogo trpela.

    Imao je Zvezdin centar zdravstvenih problema pred prvi meč, a oni su se odrazili na njegovu partiju. Međutim, u drugom duelu Bolomboj je kroz odličnu saradnju sa Teodosićem i snalaženje na niskom postu doneo Zvezdi sigurne poene kada joj je to bilo najpotrebnije.

    Nemanja Nedović je u prvom poluvremenu prethodne utakmice pokazao koliko opasan može biti kada uđe u ritam, a Trej Tompkins da može predstavljati faktor iznenađenja za crno-bele.

    Partizan bez lidera

    Osim loše organizacije igre, Partizanu je u prva dva meča najviše nedostajao učinak najboljih pojedinaca od kojih se najviše i očekuje.

    Dve loše šuterske večeri Kevina Pantera upotpunila je i jednako nezadovoljavajuća odbrana, zbog čega se kapiten crno-belih našao na velikom udaru kritika.

    Džejms Naneli je nakon fenomenalne partije u prvom okršaju, promašio sve šuteve iz igre u drugom, pokazavši ponovo izostanak kontinuiteta koji mu je obeležio čitavu sezonu.

    Učinak i minutaža Alekse Avramovića su neobjašnjivo opali, Frenk Kaminski je nastavio sa lošim izdanjima, a izostao je i poenterski učinak Zeka Ledeja.

    U takvoj situaciji, Džejlin Smit je bio igrač koji je u oba susreta svojim trojkama i staloženošću uspevao da održi Partizan u igri u trenucima u kojima se činilo da bi Zvezda mogla da dođe do nešto ubedljivijih pobeda.

    Bruno Kaboklo je odigrao dve defanzivno dobre partije, koje je uspeo da dopuni i na drugoj strani parketa, naročito nakon ofanzivnih skokova.

    No, uprkos lošoj igri u dosadašnjem delu finalne serije, Partizan je uspevao da utakmice učini neizvesnim do samog kraja, zbog čega će imati čemu da se nada na domaćem terenu.

    Obradovićev tim je tokom čitave sezone pružao mnogo bolje partije pred svojim navijačima, te će imati ulogu blagog favorita u trećoj i eventualnoj četvrtoj utakmici.

    Sferopulosov rekord i svetinja zvana domaći teren

    Janis Sferopulos je pobedom u prethodnom duelu postao prvi trener u istoriji koji je porazio Željka Obradovića pet puta zaredom.

    Nakon ubedljivog trijumfa u drugom evroligaškom susretu, Zvezda je bila bolja i u drugom duelu u regularnom delu ABA lige. Treća pobeda u nizu zabeležena je u Nišu, u finalu Kupa Radivoja Koraća, da bi sa dve pobede u tekućoj nedelji grčki stručnjak uradio nešto što nikome nije uspelo za 33 godine, koliko traje Obradovićeva trenerska karijera.

    Doduše, do četiri od tih pet pobeda Sferopulosov tim je došao na domaćem parketu, uz jednu utakmicu koja je odigrana na neutralnom terenu. Ipak, to ne umanjuje značajno podvig trenera crveno-belih koji je dokazao da zna kako da pripremi meč protiv devetostrukog osvajača Evrolige.

    Sada ga međutim čeka verovatno i najteži zadatak, ukoliko želi da produži pobedničku seriju. Prošlo je šest godina otkako je neka od ekipa u finalu ABA lige napravila brejk, a bila je to Budućnost, koja je predvođena Aleksandrom Džikićem uspela da savlada upravo Zvezdu i kasnije se domogne Evrolige.

    Na brejk u serijama između večitih rivala čeka se još duže. Poslednji su napravili crveno-beli još 2015. godine u polufinalu.

    Ostaje da se vidi da li će Sferopulosov niz postati duži, a serija bez brejka prekinuta, ili će Partizan doći do prve pobede i sačuvati nadu za odbranu titule.

    Originalni tekst RTS.rs