Ponjitka: Bio sam na ivici smrti, u Partizanu sam zbog Željka

Novi košarkaš Partizana, Mateuš Ponjitka otkrio je i neke neprijatne trenutke u svojoj karijeri.

Poljak je govorio o svojim najdramatičnijim životnim trenucima, gde je bio blizu smrti.

To se desilo u Rusiji dok je igrao za Zenitposle jednog udaraca u nos, posle kojeg je krvario i osećao se mnogo loše.

Prvi put toliko krvi u mom životu. Probali smo da zaustavimo krvarenje, mislio sam da je to bila greška. Možda je trebalo da to ide do kraja. Zaustavili smo krvarenje, išao sam na test, izvinite na skeniranje. I skeniranje je reklo da nema preloma kostiju. Rekli su sve je ok, ali ništa se nije menjalo, vrtelo mi se u glavi, igrao sam neke utakmice tako. Kada sam bio u Rusiji tamo je bilo minus 20 i nije bilo toliko strašno jer zbog toga nisam osećao bol. Onda smo leteli da igramo sa Baskonijom na dvostruku nedelju u Evroligi. Let je bio katastrofa, mnogo mi je bilo loše u sinusima i nazalnom delu. Nisam mogao da igram, mnogo sam krvario, imao sam temepraturu“, svedoči Ponjitka i nastavio.

Doktor je rekao da mi treba operacija. Ja sam rekao kako to mislite. Da operacija što pre. Imaš dva ugruška krvi u nazalnom delu sa obe strane. Bilo mi je teško da dišem, disao sam samo na usta i nisam spavao šest noći jer nisam mogao da dišem. Bilo je veoma loše i onda su rekli biće to standardna procedura, 45 minuta. Odmah ćemo te staviti na program jer je urgentno. Operacija nije bila 45 minuta već skoro dva sata. Stavili su me u anesteziju sve su očistili i nisu mogli da me probude neko vreme. Veoma je veliki problem bio bol, posle operacije imaš sobu u kojoj se budiš posle anestezije. Gledao sam ljude kako se bude srećni, sveži. Kada sam se ja budio toliko me je bolelo da sam plakao“.

Mateuš se od operacija oporavljao u Madridu, gde je saznao da je bio blizu smrti.

To je bilo u četvrtak i vratio sam se u hotel, sledećeg dana doktor je meni i mojoj ženi rekao. Vidite gospodine, žena vam je tu i reći ću vam odmah. Za nekoliko dana, jedan, možda dva možda tri, ne znam tačno koliko, ali bili biste verovatno mrtvi. U nazalnom delu se desila upala i morali smo sve da čistimo i zbog toga morate da se brinete o sebi više. Bar tri nedelje ne smete da radite ništa i morate da vodite računa na sve te stvari“.

Što se tiče dolaska u Partizan, Ponjitka je otkrio da je u redove crno-belih došao pre svega zbog Željka Obradovića.

On je legendaran, jedan od najboljih u istoriji. To me je zagolicalo, iskreno hteo sam da radim sa njim, da učim od njega. To je bila glavna tačka što sam odlučio da dođem u Partizan. Veoma je zahtevan kao trener, zna sve detalje košarke. Mnogo posvećuje vremena detaljima. Brine o spejsingu, tajmingu, deljenju lopte. To je veoma važno, tako gradi timove. Možete da vidite tokom cele karijere da tako radi. Ja lično mogu da vidim iz kratkog vremenskog roga, veoma je zahtevan ali sa druge strane shvata način igranja i prilagođava se. Nije kao neki treneri koji rade kao što je bilo pre 50 godina. Prilagođava se, pokušava da uči, da bolje nauči kako može da napreduje svakog dana“, kaže Mateuš Ponjitka za Sport klub.

Originalni članak: B92.net