Podgoričani slomljeni u poslednjih 10 minuta, zakazano finale sa Zvezdom

Više od 30 minuta se Partizan mučio protiv Budućnosti, bio na minus osam pre nego što se trio Panter-Naneli-Avramović aktivirao i doneo Partizan Mozzart Betu finale ABA lige gde već čeka Crvena zvezda.

Nije bilo lako, nije bilo ni lepo, ali kada se podvuče crta… Treću sezonu zaredom Partizan Mozzart Bet igraće finale ABA lige i to ponovo protiv Crvene zvezde. Da bi se obezbedio podlazak u finale, Partizan je morao da se vrati sa ivice provalije u drugom poluvremenu. Bila je ekipa Željka Obradovića na minus osam, izgledalo je da utakmica vrlo lako može da se izgubi, a onda serije Kevina Pantera, pa Džejmsa Nanelija i ludačka energija Alekse Avrmovića su slomili goste iz Podgorice koji su ostali bez Jogija Ferela, a na kraju i pobede. Klub iz Humske je slavio rezultatom 100:84.

Ključan momenat je viđen u trećoj deonici kada je u glavnoj ulozi bio Jogi Ferel. Do tog trenutka nerešiva enigma za sve u crno-belom. Ubacio je 18 poena za 16 minuta, ali je isto tako sebe i izbacio sa utakmice. Prvog zbog nesportskog faula nad Avramovićem u prvoj deonici, a potom i tehničke zbog prigovora u trećoj u momentu kada je tim iz Podgorice kontrolisao meč.

Bio je to znak za Kevina Pantera da se probudi i baš to je uradio. Vezao je čak sedam pogođenih slobodnih bacanja, a potom je pogodio i trojku. BIo je to početak velike serije Partizana i preokreta. Džejms Naneli mu se pridružio pogađajući iz svih pozicija, ali niko nije razbudio publiku kao Aleksa Avrmaović. Reprezentativac Srbije se pretvorio u elementarnu nepogodu po protivnika iz Crne Gore. Krenuo je da krade lopte, udara blokade i pogađa koševe. Kada Avramović tako igra, onda protivniku spasa nema. Crno-beli su otišli na dvocifrenu prednostu u četvrtom kvartalu i tako rešili pitanje pobednika.

Avramović je bio najefikasniji sa 20 poena, dok su po 19 dodali Kevin Panter i Džejms Naneli.

Brzo se uvukla nervoza i panika u dvoranu, posebno kada je Jogi Ferel pogodio ludu trojku u petom minutu. Bio je to njegov 11. poen. Iako je Obradović pokušao da rotira čuvare na njemu, Amerikanac u plavo-belom dresu je pogađao u serijama, a Partizan je promašivao u serijama. Zbog toga je na semaforu stajalo 13:19. Tek tada je Partizan uspeo da se trgne i napravi prvu seriju na utakmici, 10-2. Navijače je najviše obradovala trojka Džejlina Smita u poslednjim sekundama koja je donela i prvu prednost 23:21.

Doduše daleko od toga, da je trojka Smita bila nagoveštaj bilo čega dobrog u prvom poluvremenu. Atmosfera se maksimalno zaoštrila u drugoj deonici posebno posle sudijskih odluka. Publika, ali i Željko Obradović nikako nisu mogli da se slože sa dosuđenim faulovima u pojedinim situacijama posle kojih su gosti dolazili do poena. Greške su krenule da se nižu u crno-belom taboru i Partizan je krenuo ozbiljno da tone. Imala je Budućnost prednost 52:45, pre nego što je Panter pogodio trojku i barem malo ublažio probleme.

A ti problemi su zaista bili veliki. Budućnost je ubacila sedam trojki u prvom poluvremenu iz svega 10 pokušaja.

Sve je ponovo buknulo zbog Ferela i na početku drugog poluvremena. Prvo zbog nove trojke za plus osam, a onda prelomni momenat utakmice. Svi u Partizanu su shvatili da sezona izmiče i da utakmica može da se prelomi već u trećoj deonici. Tada su crno-beli krenuli sa sve ili ništa, pre svih Naneli, Panter i Ledej. Zategli su odbranu koliko su mogli, a Budućnost je krenula da gubi lopte ali i živce. Ferel je zbog prigovora zaradio drugu tehničku grešku posle faula nad Panterom i tako sebe izbacio iz meča.

Džejms Naneli i Kevin Panter (© Star sport)Džejms Naneli i Kevin Panter (© Star sport)

Posle višeminutnog prekida zbog reakcije Ferela, Panter je kanonadom doneo preokret. Vezao je kapiten Partizana čak 10 poena uz nizu. Raspalio je sebe, ali i saigrače. Krenuo je i Naneli njegovim stopama za plus pet, Avramović je krenuo u odbrani sve da zatvara.

Ponovo se niotkuda stvorio ona Avramović koji na terenu izgleda kao uragan koji briše sve pred sobom. Njegovi potezi su doneli sedam poena prednosti, a potom hladnokrvni Naneli tera goste na minut odmora pošto se Partizan odvojio na najvećih plus devet. Bilo je jasno da je Budućnost na kolenima i da Partizan samo treba da zada konačni udarac. Avramović je upravo to i uradio. Trojkom za 94:75.

Sada kreće priprema za veliko finale sa Crvenom zvezdom. Prva utakmica je zakazana za ponedeljak sa početkom od 21 čas na parketu Crvene zvezde. Samo se još uvek ne zna da li je taj parket u Areni ili Pioniru.

Originalni tekst Mozzart Sport