Pobedom završili EL sezonu

Crno-beli savladali Valensiju u poslednjem kolu Evrolige, navijači poslali poruku: “Važna nije, samo pobeda”!

Pobedom je Partizan Mozzart Bet spustio zavesu na ovosezonsko izdanje u Evroligi. Sa gorkim ukusom u ustima, crno-beli su proslavili trijumf protiv Valensije u 34. kolu rezultatom 79:66 Očekivalo se da ovaj meč bude ključan za prolaz u narednu rundu takmičenja, da će sve na tribinama i na parketu prštati. Ipak, prethodni kiksevi su mnogo koštali klub iz Humske pa se večeras moglo samo konstatiovati da je crno-beli tim časno završio takmičenje, borio se do samog kraja i na kraju barem malo obradovao navijače koji su sve začinili bakljadom i jednom porukom.

Važna nije, samo pobeda!”, stajalo je na južnoj tribini posle meča.

Ipak, i pored ove pobede nekako se najviše u puno Beogradskoj Areni pričalo o nekim prethodnim mečevima poput Olimpijakosa, Virtusa i Bajerna kada je crno-beli tim gubio u neizvesnim završnicama. Da je bilo samo malo više pameti i fokusa, večeras bismo verovatno pisali o timu koji ima 20 pobeda ove sezone, baš kao što je to bio slučaj prošle sezone. Međutim, ovaj tim je ostao na brojici od 16 što je bilo premalo da se ugura među 10 najboljih.

Ono što je svakako za pohvalu je angažovanje na ovom meču. Znali su crno-beli da pobeda ili poraz ništa suštinski ne menja, ali su odigrali maksimalno kao bilo koju drugu takmičarsku utakmicu. Žestoko od prve sekunde, zato su i nagrađeni aplauzima i skandiranjima.

“Hoćemo titulu“, poručili su navijači u dvorani, aludirajući na početak plej-ofa u ABA ligi.

Svakako je forma Partizana u poslednje vreme u jasnoj uzlaznoj putanji što je definitivno nešto što raduje Željka Obradovića pred početak ključnih mečeva u regionalnom takmičenju.

Odlično je protiv Valensije odigrao Džejms Naneli, ali Džejlin Smit je taj koji je bio u centru pažnje. Amerikanac koji je došao u januaru je brzo ostao bez uloge, ali sada je zablistao kao nikada do sada u sezoni. Ubacio je pet trojki za ukupno 15 ponea. Efikasniji je bio samo Naneli sa 19. Dvocifreni su bili još Kevin Panter sa 12 i Aleksa Avramović sa 10 poena.

Zagrmelo je sa tribina na početku utakmice kao da je krenulo nadmetanje za Fajnal-for, a ne kao da igraju dva tima kojima ovaj meč na rezultatskom planu ne znači apsolutno ništa. Međutim,očigledno je proradio ponos i kod jednih i kod drugih. Aleksa Avramović je prvi udario i to sa dva zakucavanja dok je temperatura u dvorani krenula da raste. Imao je tim Željka Obradovića 8:2 prednost, ali u maniru koji je obeležio ovu sezonu… Usledio je pad. Valensije je ubrzo izjednačila, a onda i povela. Čak su gosti bili u prednosti veći deo druge deonice, samo na kratko je šampion ABA lige preokrenuo kada su u seriju ušli Džejlin Smit Kevin Panter. Pomalo zaboravljeni Smit je pogodio dve trojke, a Panter nanizao 10 poena, ali uprkost tome je Valensija imala prednost 37:35 na poluvremenu.

Ono što je Kevin Panter uradio u drugoj deonici, Džejms Naneli je uradio u trećoj. Amerikanac je nanaizao 10 poena i bio najzaslužniji za činjenicu da je crno-beli tim ušao u poslednjih 10 miuta sa solidnih šest poena prednosti, ali isto tako treba istaći da je ritam meča drastično opao, a da je jedini u tom momentu potrebnu žestinu pokazao baš Naneli.

Nastavio je u istom ritmu i početkom četvrtog kvartala kada je trojkom deoneo prvi dvocifrenu prednost klubu iz Humske na ovoj utakmici. To je bilo dovoljno i da se osigura pobeda pošto je Valensija u finišu meča pala.

Na kraju, osetilo se da su osećanja pomešana. Okončao je Partizan sezonu u eliti sa 16 pobeda, a mogao je mnogo više. Ostao je kratak za plej-in, iako se cele sezone ravnopravno borio sa svima, ali na kraju sopstvenim greškama je ostao zakucan za 11. mesto.

Više mečeva u Evroligi za crno-bele ove sezone nema, naredni protivnik je Igokea. Meč koji se igra u sredu označava početak plej-ofa ABA lige za klub iz Humske. Tu je bez dileme cilj vrlo jasan. Titula mora da se odbrani.