PASPALJ: Partizan drastično oštećen, Real nezasluženo prošao dalje!

Legenda Partizana, Žarko Paspalj, na jednoj od utakmica svog bivšeg kluba (Foto: Starsport)

Legendarni košarkaš je pomno pratio dešavanja u plej-of seriji crno-belih. Samim tim, imao je i šta da kaže na tu temu, a za naš sajt je pričao o “majstorici”, dešavanjima u drugoj utakmici, kaznama i Željku Obradoviću.

Jedan od težih poraza u istoriji Partizan je doživeo u sredu u Madridu, gde je u “majstorici” Top 8 faze Evrolige izgubio od Reala. Naravno, nije poraz ono što toliko boli, već način na koji je upisan – posle vođstva od 18 poena razlike! Po završetku meča se videlo da su igrači klonuli, neki su bili i na ivici suza… Težak momenat za Beograđane, kojima tek predstoje najvažniji mečevi.

Kako bi prokomentarisao dešavanja iz čitave serije, kontaktirali smo legendarnog košarkaša Žarka Paspalja, inače bivšeg člana tima iz Humske i učesnika Fajnal fora elitnog takmičenja iz 1988. godine u crno-belom dresu. On je za početak razgovora za MaxBet Sport izneo utiske sa poslednjeg susreta u španskoj prestonici:

– Jednostavno, izgubio je kontrolu. Ne znam kako bih to drugačije rekao. Nemaš protok u napadu, sve ono što si radio više ne radiš, držiš se na nekoj igri koja je sve na Pantera i na jako teškim šutevima. Siguran sam da su vežbali napad na zonu Reala i to nisu mogli da reše. I iz toga ti izađe neverovatan pad u koncentraciji u odbrani. Kako bih rekao, svakako da je svima jako žao što se tiče poslednje utakmice. Imaš utisak da posle onih 2:0 u Madridu ti si praktično bio toliko blizu Fajnal fora. Normalno je bilo da se očekuje da će jedna od tri utakmice da bude ta. Nije bilo – rekao je popularni Palja, pa u istom dahu nastavio:

– Čak mi je teško da kažem da je Real tu zasluženo dobio, uz svu problematiku koja se dešavala na utakmici broj dva. Sa nekim čudnim osećajem razočarenja, žao mi je što Partizan ne ide dalje kao, čini mi se, bolja ekipa u seriji, ali, kad malo sabereš utisak i vratiš sezonu unazad, rekao bih da ogromno zadovoljstvo mora da postoji. Navijači to prepoznaju, dočekali su igrače na aerodromu… Gorko iskustvo za kasnije, ali šta da radimo, tako je kako je.

ZAHTEVNA I ZEZNUTA SITUACIJA

Na pitanje da li postoji nešto drugačije što bi uradio u “majstorici”, Paspalj je odgovorio sledeće:

– Teško je komentarisati. Ako je iko pokušao da traži rešenje, to je Željko. On je jedini kompetentan koji može o tome da priča. Ne znam, to su situacije kada ti blokira cela ekipa i jednostavno se pogubiš i u odbrani i u napadu. To su zahtevne, zeznute situacije… To se ne dešava često, a posebno ne Partizanu u poslednja tri meseca, kada je pokazao izuzetno strpljenje i zrelost jedne ekipe koja je jako brzo napredovala. Ovaj učinak igranja za Fajnal for je posledica jako dobrih igara. Teško je praviti se pametan da li je trebalo išta drugo uraditi. Jednostavno su zakočili. To je otprilike to.

Da li je tuča u drugoj utakmici uticala na konačan ishod serije?

– Vrlo moguće. Kako bih rekao, ne mogu da kažem da u trećoj utakmici, posle te tuče, nije postojala energija, ali nisi imao snagu, mišiće da to izguraš jer si bio drastično oštećen. Samim tim, mislim da je logično i gledati na te stvari sa osećanjem nepravde. Sad, jeste, mislim da je uticalo na ishod. Možda je moglo da se završi sa 3:0, posebno posle 2:0 iz Madrida. Rekao bih da bi se tako i završilo. Jeste bilo prelomno. Šansa je postojala u svakoj utakmici, a pogotovo sinoć kada je bilo najpribližnije. I onda izgubiš tako. Vrlo čudna serija, sa svim i svačim. U nastavku ove stvari moraju da se analiziraju, kako se ne bi ponovile. Pogotovo pred ABA ligu, gde neće da bude lako, ni protiv Cedevita Olimpije ni protiv Crvene zvezde – podvukao je trostruki šampion Evrope sa reprezentacijom Jugoslavije, pa precizirao na koju nepravdu je mislio:

– Nepravda u smislu svega što se dešavalo posle izrečenih kazni. Svi su reagovali na to. Stekao se utisak da je Partizan značajno drastičnije kažnjen i da je ta kazna mnogo više uticala na Partizan nego na Real. Ustvari, cela situacija jeste počela sa njihove strane. Istina je živa da su sudije i disciplinska komisija odreagovali po knjizi pravila, imam samo utisak da je u ovom slučaju Partizan značajno zakinut u odnosu na Real.

MIR U EKIPI

Šta dalje? Žarko Paspalj je uveren da je Željko Obradović uradio sjajnu stvar kako bi podržao i motivisao ekipu:

– To će Željko da preuzme na sebe. On ih zna u dušu, zna kako reaguju, šta im je potrebno da bi to doveo na nulu i poništio gorak osećaj poraza. Sad, mislim da je dao sinoć izvrsnu izjavu. Da je pohvalio igrače za odličnu sezonu u Evroligi i mislim da sa te tačke treba i krenuti dalje. Ne vidim kako bi drugačije, osim ispravljanje grešaka što se radi na svakom treningu, psihološki, to je pravi način da ekipa pronađe mir i da nastavi dalje. Ako iko može da nađe način da iz ovoga izvede ekipu i da im ulije energiju, to je Željko. Uz objašenjenje: “Ovo je sve bilo izvrsno, izvan očekivanja u datoj situaciji možemo da budemo razočarani, ali ne možemo da budemo razočarani izvrsnom sezonom u Evroligi. Sad za nas dolazi ono što je jako bitno i što je suština cele sezone, to je da napravimo iskorak i da kažemo da smo imali dobru sezonu”. Rekao bih da će u tom pravcu to da ide – zaključio je Žarko Paspalj priču za MaxBet Sport.

Originalni članak: Maxbetsport.rs