Partizanovo veče za nezaborav

Prelepo je bilo biti deo Veslačkog kluba Partizan u četvrtak uveče. U sjajnoj atmosferi restorana „Atlantis“ na Novom Beogradu 24. novembra 2016. naš klub je organizovao Svečano-donatorsko veče. Ono je još jednom pokazalo snagu i veličinu VK Partizan, koji s pravom nosi i epitet institucije srpskog sporta. Uz bogat program i uz prisustvo preko 200 zvanica naš Klub je proslavio još jednu u nizu uspešnih godina u kojoj je izliveno 129 medalja na domaćoj i međunarodnoj sceni, između ostalog i jedno evropsko odličje, 27. uzastopna titula ekipnog državnog prvaka, te “upisano” peto uzastopno učešće na olimpijskim igrama. Na jednom mestu našli su se bivši i sadašnji veslači i veslačice, treneri, članovi Upravnog odbora, predstavnici Veslačkog saveza Srbije i mnogih srpskih klubova, kao i brojni prijatelji našeg Kluba koji godinama unazad daju jak vetar u leđa u dostizanju visokih ciljeva na svim poljima.

Konferensije, naš poznati glumac Vladan Dujović, vodio je je zvanični deo programa koji je otvorio rečima dobrodošlice i zahvalnosti svima koji su podržali još jedno veliko veče Veslačkog kluba Partizan. Ujedno Dujović je, na početku svog izlaganja, saopštio završni, sjajni, bilans našeg Kluba u 2016, nakon čega je prisutnima pušten video sa kratkom istorijom Partizana od njegovog osnivanja, 1951, do danas. Potom je prvi trener “crno-belih” veslača Aleksandar Ivković uručio zahvalnice ovogodišnjim državnim prvacima i prijateljima Kluba, između ostalog i Zoranu Laziću. Svi oni su nagrađeni dugotrajnim aplauzom kada su se našli na otvorenoj sceni restorana “Atlantis”, obasjani reflektorima. Usledilo je zatim “krunisanje” članova juniorskog četverca sa kormilarom koji je, predvođen trenerima Aleksandrom Ivkovićem i Goranom Todorovićem, na Evropskom prvenstvu za juniore u Trakaiju postao vicešampion Starog kontinenta, a potom i za dlaku ostao bez odličja na Svetskom prvenstvu za juniore u Roterdamu. Kormilar Luka Mladenović, Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i štroker Damjan Lazić našli su se momentalno i sa velikim pravom u centru zbivanja ove Svečano-donatorske večeri i još jednom ove godine došli u priliku da budu pozdravljeni ovacijama. Uramljene zahvalnice sa njihovim imenima dobili su iz ruku našeg bivšeg veslača i reprezentativca Đorđa Višackog, generalnog sekretara Olimpijskog komiteta Srbije.

Budući da je ova godina bila olimpijska specijalno za ovu priliku emitovan je kratak film o učešću naših članova na svim dosadašnjim olimpijskim igrama, počev od Igara u Sidneju 2000, te zaključno sa Igrama u Rio de Žaneiru. U njemu je i najavljen pohod na prvo olimpijsko odličje na Igrama u Tokiju 2020. Voditelj programa je nakon trominutnog videa pozvao na binu Marka Marjanovića, Andriju Šljukića, Nenada Beđika i Miloša Vasića kojima je “gensek” Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki uručio prigodne poklone od Kluba povodom njihovog plasmana i nastupa na ovogodišnjim Igrama u Riju. Posle malog predaha Dujović je najavio video klip iznenađenja kojim se Partizan zahvalio Nikoli Stojiću na svemu što je uradio za naš Klub i celokupno srpsko veslanje. Stojić je, podsećanja radi, ove godine odlučio da stavi tačku na karijeru aktivnog veslača posle 30 briljantnih veslačkih godina. Poslednji kadar videa bio je uvod u gromoglasni aplauz s kojim je Stojić, obasjan reflektorima, dočekan na bini. U ime kluba Stojiću je plaketu VK Partizan i specijalni poklon, ručni sat, uručio njegov dugogodišnji trener i šef stručnog štaba našeg kluba Nebojša Ilić. Tom prilikom Ilić je održao nadahnuti govor, zahvalivši se Stojiću na svemu.

– Nikola je ostavio dubok i neizbrisiv trag u našem klubu i celokupnom jugoslovenskom i srpskom veslanju. U filmu je dugo trajalo nabrajanje svih velikih Nikolinih sportskih ostvarenja. Možete samo da zamislite koliko je bilo neophodno truda da on do njih i stigne. Njegova sportsko veslačka karijera može se opisati samo jednom rečju – impresivna. Impresivna je i za domaće i za međunarodne sportske standarde, a veličanstveni sportski rezultati ostaće velikim slovima upisani kao sastavni deo uspeha jugoslovenskog i srpskog sporta. Uostalom jednom je proglašen za najboljeg sportistu naše zemlje. Sve u svemu sve buduće generacije veslača i veslačica, ukoliko žele vrhunske karijere, moraju da se ugledaju na njega i da slede njegov put. Ukoliko istraju u tome nećemo dugo čekati da u čamcu vidimo nekog novog Nikolu Stojića. Ujedno veoma sam srećan što je ostao deo veslačke porodice i siguran sam da će i na novom zadatku biti uspešan. Još jednom hvala mu na svemu – kazao je Nebojša Ilić.

I Nikola Stojić se obratio prisutnima.

Želeo sam da veslam do starosne penzije, ali mi se nije dalo. Morao sam ranije da kažem zbogom – našalio se na početku Stojić i dodao – Bio sam i ostaću deo najboljeg veslačkog kluba u zemlji, Partizana u kojem sam, sve ove godine, imao ogromnu podršku u ostvarivanju sportskih ciljeva. Hvala Vam na ovom lepom iznenađenju koje ću pamtiti do kraja života kazao je Stojić.

Nezaboravni događaj VK Partizan imao je i donatorski karakter, a i ovaj deo večeri je uspeo, budući da je prikupljen deo sredstava za kupovinu prvog novog osmerca nakon tri decenije. Nakon zvaničnog dela programa gosti su dugo uživali u muzici, posluženju i druženju, s nadom da će u najskorije vreme biti upriličen još jedan ovakav događaj.

– Ceo događaj je protekao u prelepoj atmosferi. Veslački klub Partizan je i ovom svečanošću pokazao zbog čega je najbolji klub u zemlji. Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su uveličali ovaj događaj i koji su svojim donacijama pomogli da prikupimo deo sredstava za kupovinu osmerca – kazao je prvi trener Partizana Aleksandar Ivković, jedan od glavnih organizatora ovog događaja.

ZVANIČNI SAJT VK PARTIZAN