Partizanov triling za uspeh na tri fronta

Sportski žurnal

Dome, slatki dome – slogan na usnama Danila Pantića, Vladimira Stojkovića i Zorana Tošića, povratnika u Partizan posle inostranih odiseja, rešenih da u Humskoj znanjem i iskustvom ostave još jači trag nego u prvom mandatu i Parnom valjku, s nogom na gasu na čak tri fronta, ubrizgaju adrenalin u operaciji radnog naslova „odbrana duple krune i proleće u Evropi”.

Srpski prvak je i ovog leta nastavio tradiciju angažmana proverenih fudbalera, upoznatih sa obavezama i očekivanjima u crno-belom dresu. Uvidom u arhivu, dugačak je spisak „starih – novih” lica na Topčiderskom brdu u 21. veku.

Seriju su otvorili Ivica Kralj i Albert Nađ 2002, rezultat – plasman naredne sezone u Ligu šampiona. Istorija se ponovila i 2010: zamajac novoj vizi za evropsko sazvežđe utkali su Saša Ilić, Mladen Krstajić, Marko Lomić, Ivica Iliev…

Bilo je, naravno, dijametralnih primera: Veljko Paunović, Ivan Stevanović, Pjer Boja, Lamin Dijara, Nemanja Rnić, Nikola Aksentijević i Nikola Gulan bili su bolji u premijernim boravcima u Humskoj.

Šta armija navijača može da očekuje od trilinga ovoletošnjih povratnika? Čini se: isključivo boljitak.

Vladimir Stojković je svetli primer – za kratko vreme između stativa dokazao je klasu i bio karika od izuzetnog značaja prilikom izborenog učešća u grupnoj fazi Lige Evrope i zadržane distance za Crvenom zvezdom u trci za titulom. Na Marakani i protiv Videotona bio je igrač utakmice.

Danilo Pantić je prvi „vratio noge”: sa epitetom igrača Čelzija pozajmicu u matičnom klubu želi da iskoristi za ponovo ispisano ime na velikoj sceni. U uvodu sezone nije izborio status standardnog, ali mu je repertoar umeća vidljiv svakog sekunda provedenog na terenu. Dva gola za mladu reprezentaciju Srbije protiv Gibraltara – signal da od kreativnog veziste tek mogu da se očekuju velika dela.

Zoran Tošić još nije ponovo zaigrao, nema sumnje – predstavljaće pojačanje od nemerljivog značaja. Pristalice Partizana se nadaju da će upravo popularni Bambi doneti četi Miroslava Đukića ono što joj nedostaje po odlasku Leonarda u Saudijsku Arabiju – pogotke iz slobodnih udaraca. Idealne situacije iz duela sa Crvenom zvezdom i Videotonom bile su kao stvorene za brzonogog, driblingu sklonog Zrenjaninca.

Pantić, Stojković i Tošić – po drugi put u voljenom klubu, namerni da se nekim novim antologijskim golovima i panterskim odbranama još više usele u srca Grobara! Tri mandata u dresu Partizana imaju: Zvonimir Vukić, Danko Lazović i Stefan Babović.