Partizanov sistem ponovo fascinirao iskusnog američkog trenera

Zvanični sajt VK Partizan

I ovog leta u Partizanu je proradila srpsko-američka veslačka veza. Krajem jula i početkom avgusta naši gosti su bili Amerikanaci Džejkob Vojćešak i Nik Tejlor. Njih dvojca su, poput Erika Kana lane, odabrali naš Klub kao mesto gde će izgraditi snažan temelj za sportske izazove koji ih očekuju na univerzitetskim takmičenjima u SAD. I tu se ovogodišnja priča o saradnji Partizana i američkog veslanja ne završava. Naime, osmodnevni boravak u našem Klubu nedavno je “upisao” i poznati američki univerzitetski stručnjak Džef Bond. Nekadašni trener Berkelija, a sada veslački strateg Univerziteta Pensilvanija, želeo je da se još jednom lično uveri u potencijal naših veslača i veslačica, s željom da neko od njih u najskorije vreme postane član njegovog novog tima.

– Ovo mi je treći put da dolazim u Srbiju u kojoj sam prvi put boravio pre tačno deset godina. Tada sam bio trener na Univerzitetu Berkli. Na njemu je studiralo mnogo vaših veslača koje sam trenirao u veslačkoj ekipi. Partizanovi i srpski veslači mnogo su doprineli da Berkli bude i ostane među najuspešnijim univerzitetima kada je ovaj sport u pitanju. Upravo zbog toga želim da nastavim saradnju sa vašim Klubom i sada, kada sam postao trener u Pensilvaniji. Imam odlično iskustvo u radu sa srpskim veslačima jer u Ameriku dolaze zreli i sa zavidnim veslačkim znanjem i iskustvom– kaže na početku Bond.

Bond ističe da i ovog puta, kao što je bio slučaj i sa prethodna dva, iz Srbije nosi mnogo pozitivnih utiska.

– Ponovo sam proveo osam prelepih dana u vašoj zemlji. Gostoprimstvo i druženje su sve vreme bili na najvišem niovu. Posebno me impresioniralo upravo ono što je bio glavni razlog mog novog dolaska, a to je da još jednom steknem uvid u kvalitet vašeg veslanja. Fasciniran sam činjenicom da u Partizanu dugi niz godina održavate najviši nivo rada, discipline i profesionalizma. Vaš sistem i program, kao i njihova realizacija, izazivaju divljenje, a samim tim i ne čudi podatak da i dalje proizvodite veliki broj potencijalno vrhunskih veslača. Nadam se da će oni koji se odluče da studiraju u Pensilvaniji nastaviti da napreduju pod mojim trenerskim vođstvom i da će na taj način i srpsko veslanje imati veliku korist – ističe Bond.

Spisak naših veslača koje je Bond trenirao na Berkliju je podugačak. Na njemu su, između ostalih, Đorđe Višacki, Andreja Stenavović, Mladen Stegić, Filip Filipić, Ivan Smiljanić, Nikola Vlaović, Marko Knežević, Marko Marjanović, Goran Todorović, Jovan i Sava Popović…

– Izuzetno cenim srpsko veslanje, a da nije tako ne bih ponovo dolazio u Srbiju. Kao trener na Berkliju sam za šest godina osvojio pet titula univerzitetskog prvaka Amerike. Svaki put među članovima mog šampionskog čamca bili su i veslači iz vašeg Kluba, s kojim sam početnu, odličnu, saradnju ostvario preko Nebojše Ilića, a potom nastavio na sjajan način i sa Aleksandrom Ivkovićem. Inače, svi vaši veslači sa kojima sam radio su, svako na svoj način, ostavili jak utisak na mene. Sa mnogima od njih sam i dan-danas prijatelj. Ipak, odnos koji sam izgradio sa Goranom Todorovićem je poseban. Radi se o jednom fenomenalnom i svestranom momku, a drago mi je što je ostao u veslanju u svojstvu trenera. Smisao za ovaj posao pokazivao je i dok je veslao, jer je znao da proceni mnoge stvari i da napravi sjajnu atmosferu u ekipi, što je preduslov za svaki dobar rezuultat. Presrećan sam što ponovo sarađujemo, doduše sada na relaciji trener-trener – kazao je Bond.

Iskusni trener na kraju se osvrnuo i na aktuelni trenutak svetskog veslanja u svetlu činjenice da će na Igrama u Tokiju 2020. doći do promena kada je u pitanju broj muških i ženskih disciplina.

– Odlično je što će se veći broj disciplina kod žena naći u programu olimpijskih igara. Međutim, kao čoveku veslanja uvek mi je žao kada se neka disciplina izbaci iz olimpijskog programa, kao što će biti slučaj sa muškim četvercem za lake veslače. Lično bih voleo da mnogo više čamaca može da učestvuje na Igrama, međutim, protiv kvota Međunarodnog olimpijskog komiteta se ne može. Naš sport, kao uostalom i svi ostali, mora da se uskladi tome – zaključuje Bond.