Partizan uzdrman neigranjem Rikarda – Pavlović i Baždar na potezu

Duel s Mladošću idealna prilika povratniku u srpski fudbal i jednom od najvećih ovdašnjih bisera da pokrenu Parni valjak iz tunela

Rikardo Gomeš je, kazuje i jesenji het-trik u Humskoj, streptomicin za Mladost, krunski dokaz – čak šest golova, za dva mandata u crno-belom dresu, superligašu iz Dragačeva, međutim…

Podatak da će prvi snajper elite zbog crvenog kartona zarađenog protiv Crvene zvezde i dve utakmice suspenzije da propusti i sutrašnji spektakl u Lučanima, stavlja Partizan, uzdrman poslednjim neuspesima i, usled uzleta Čukaričkog i TSC-a čak i sa drugom pozicijom pod upitnikom, u ozbiljan problem.

Nameće se: ko bi mogao dostojno da nasledi vođu navale i izraste u junaka na teškom gostovanju, nagovestivši svetlo na kraju tunela i darujući Igoru Duljaju prvi trijumf po nedavnom inaugurisanju u šefa struke?

Ako je po logici zasnovanoj na vokaciji – red je da to budu (preostali) napadači: Andrija Pavlović i Samed Baždar.

Tu stižemo do začkoljice: prošlogodišnji povratnik u srpski fudbal i jedan od ovdašnjih najperspektivnijih fudbalera zajedno su ove sezone autorizovali šest egzekucija, čak 16 manje nego golgeter sa Zelenortskih Ostrva?!

Iz ugla Grobara sad je, međutim, idealan tajming da pokažu od kakvog su štofa sazdani, Pavlović, na primer – da li je, uopšte, kalibar za Partizan?

Đak Policajca, među crno-belima sa oreolom povremenog reprezentativca i efikasnog centarfora tokom pečalbarskih epizoda u Kopenhagenu, Rapidu iz Beča, APOEL-u i Brondbiju, angažovan je kao „dopunsko” rešenje – kad zagusti: kao Rikardova zamena, ili za situacije kad se stvori potreba za dvojicom napadača na igralištu.

Nekadašnja uzdanica Rada i Čukaričkog jesenas se svideo navijačima u završnici duela s Kelnom u Nemačkoj prihvativši, uglavnom leđima, igru na sebe i obezbedivši timu dragocene sekunde za konsolidaciju, ali…

Rođeni Beograđanin, izuzev malog gradskog derbija s Čukaričkim i okršaja s niškim Radničkim, zatajio je kad je u pitanju gol repertoar!

Pavlović se, dobivši pre nekoliko dana priliku umesto kažnjenog Rikarda u Humskoj protiv Kolubare, uklopio u crno-belo sivilo, zasluživši po završetku meča opravdani uzvik kritike sa istočne tribine: „Andrija, izađi iz ofsajda!”

Ukoliko se hitno ne probudi i ne počne da trese mreže (za to je i te kako sposoban, igrajući u inostranstvu znao je da bude i trostruki strelac na međunarodnoj sceni – protiv Žiline i Sutjeske), proćerdaće priliku da ostavi trag u velikom klubu, prilepivši etiketu promašene akvizicije.

Dodatni izazov: Pavlović ni u najefikasnijoj sezoni 2015/16, upamćenoj po čak 18 preciznih hitaca za Čukarički, među žrtve nije upisao Mladost, otud…

S druge strane, Samedu Baždaru će se, ukoliko ga Duljaj posle meča pauze inicirane „pokerom” žutih kartona (nedopustivo za 19-godišnjaka pozicioniranog u napadu!) pošalje na teren, doći u šansu da drugi put u 2022/23. bude strelac protiv Lučanaca, podsećanja – jesenas im je u ubedljivih 6:0 poviše Autokomande zapržio čorbu (pogodak za 5:0) zajedno s Rikardom (3), Igorom Vujačićem i Aleksandrom Lutovcem.

Crno-beli vunderkind, očigledno ogromnog potencijala, sa 19 godina na prelomnoj je tački – hoće li zahvaljujući seriji golova da izraste u Partizanovu „zlatnu koku” i u velikom stilu otisne se preko granice, ili će, ako ne iskoristi minutažu, da dobija još izvesno vreme priliku na kašičicu?

Pavlović i Baždar su, sutra u Dragačevu, na potezu…

Originalni tekst Sportski žurnal