PARTIZAN UDARA REPOM

Tri puta više golova u ligi crno-beli postigli u drugom poluvremenu

Govorio je često trener košarkaša Partizana Duško Vujošević da „zmaj udara repom“. I dok danas košarkaši crno-belih više utakmica gube u neizvesnim završnicama nego što ih dobijaju, situacija sa fudbalerima je potpuno drugačija.

Kažu da statistika sve otkriva, ali da ništa ne govori. Ipak, u ovom slučaju je vrlo jasna i slikovita: od 52 gola koliko je tim Igora Duljaja postigao u 22 kola Mozzart Bet Superlige, čak 39 je dao u drugom poluvremenu! U prvom 13, u drugom 39. Ili tačnom raspodelom – tri puta više u periodu od 46. do 90. minuta uz nadoknade.

Možda Duljajev tim nije super kvalitetan, ima i dalje ozbiljne muke i sa određenim pozicijama i sa igrom, pogotovo na lošim terenima, ali i te kako ima karakter. Da se nikada ne predaje. I što skazaljke na časovnicima više odmiču, to Partizan postaje sve opasniji po protivnike. Ako prvo poluvreme rivali „prežive“, drugo je malo njih izdržalo.

Tri prolećna kola su samo potvrdila ovu tezu: Javor je pao u 62. minutu (1:0), protiv IMT-a od pet golova tri su pala u drugom poluvremenu (5:2), a protiv Radnika crno-beli su oba pogotka postigli u drugoj polovini utakmice (2:1). Od osam prolećnih golova, Parni valjak je šest „smestio“ u drugom poluvremenu.

Nešto je tu do strpljenja, da Partizan pokušava da igra smireno i da čeka svoje šanse. Ima i do koncentracije protivnika, koja opada kako meč odmiče i kako umor polako stiže. Ima i do snage volje, da kada rezultat na semaforu počne da „žulja“ crno-bele, oni podižu nivo igre i pomeraju linije, primiču se protivničkom golu. U Ivanjici je Parni valjak pobedio iz zaista jedine velike šanse na utakmici. U naredne dve je stvorio „brdo“ šansi i mogao je mnogo ranije, sa manje neizvesnosti, da reši mečeve.

Nijedan tim u ligi nije ni blizu Partizanovog učinka iz drugih poluvremena. Sledeća je Crvena zvezda sa 24 gola. A, poseban je kuriozitet da su crno-beli dali šest golova u sudijskim nadoknadama nakon 90. minuta.

Jedino čega su se navijači uželeli je da odgledaju jednu pobedu bez stresa i drame. Poslednji takav rezultatski lagodniji trijumf Parni valjak je ostvario još 29. oktobra, kada je u Humskoj sa 3:0 savladao Voždovac.

Originalni članak: Mozzart sport