PARTIZAN IZDAO ZVANIČNO SAOPŠTENJE

Fudbalski klub Partizan oglasio se saopštenjem posle 172. večitog derbija protiv Crvene zvezde. Sinoć su dva najveća srpska kluba odigrala večiti derbi bez pobednika, a rezultat je bio 2:2. 

Saopštenje prvoplasiranog tima Superlige Srbije prenosimo u celosti:

– S obzirom da je u današnjim medijima moguće pročitati da je Srbija konačno videla derbi kakav zaslužuje – dinamičan, sa dosta šansi na obe strane i spektaklom na tribinama, ne možemo a da se javno ne zapitamo zašto se apsolutno niko nije ni osvrnuo i na pitanje da li sudijska četvorka na terenu, kao i sudije koje su delegirane u VAR sobi zaslužuju da budu akteri utakmice koja se igrala pred skoro 50.000 gledalaca.Rezignirani tendencioznim suđenjem glavnog sudije iz Kragujevca – Pavla Ilića, FK Partizan će se u ponedeljak zvanično obratiti organima Fudbalskog saveza Srbije sa zahtevom da sve buduće utakmice protiv FK Crvena zvezda sude inostrane sudije.

Nažalost, svesni smo da ovakav potez dodatno urušava integritet domaćeg fudbala, ali s obzirom da FK Crvena zvezda konstantnim pritiskom na Sudijsku komisiju, iz svima očiglednih razloga, sprečava naše najbolje internacionalne sudije da sude odlučujuće utakmice koje na kraju mogu i da odrede prvaka, FK Partizan ovim putem želi da poruči da nikada neće pristati na „nasilje” koje se sprovodi, kao ni na želju nekih da do titule dođu ne birajući sredstva.Pavle Ilić, osvedočeni navijač najvećeg rivala je temeljno pripreman za ulogu i scenario koji je juče delimično uspešno pokušao da sprovede u delo. Apsolutno nedostojan jedne institucije kakva je beogradski derbi, istakao se na najružniji, čak prostački način, uz korišćenje najprizemnijih psovki i prostakluka dok je delio nepravdu na terenu u korist jednog tima. Da li je to slika koju treba da pošaljemo u svet?

– Ne umanjujući njegove „zasluge” na terenu, u blamantnoj demonstraciji nepoštenja, pridružila mu se i „,VAR soba”, koja ni u jednoj spornoj situaciji koja se desila na terenu (bilo na štetu jednog ili drugog tima) nije radila svoj posao. Verovatno im je opet bio prekinut ,,signal”, kao što se ranije već dešavalo na utakmicama FK Partizan, i to onim koje su odlučivale o prvaku ove zemlje.

Pavle Ilić više nikada neće suditi utakmice Partizana! Ukoliko je Sudijskoj komisiji stalo do zaštite integriteta takmičenja, javno će objaviti izveštaj kontrolora suđenja Dejana Delevića, kao i delegata utakmice Vlada Glodovića, te ih na ovaj način javno pozivamo da isti stave na uvid javnosti. O objektivnosti dotičnih bi takođe moglo da se dosta toga napiše, ali očigledno da,,sila Boga ne moli, ali Bog silu ne voli”, pa je sudijski tim „,,iz snova” ipak samo delimično uspešno sproveo pripremljen scenario na terenu. Takođe, FK Partizan će od UEFA zatražiti super-analizu suđenja u večitom derbiju i tu analizu će staviti na uvid javnosti.
Gotovo neverovatno zvuče činjenice da je sudija Ilić u utakmici koja se igrala čitavih 100 minuta (!?), osim što je psovao igrače Partizana koji su u neverici tražili od stručnog štaba da se utakmica prekine i ekipa povuče sa terena, uspeo da ispiše nova pravila fudbalske igre (!?). O tendencioznom suđenju gotovo svake situacije na terenu ne treba ni da pišemo, ali moramo da se osvrnemo na skandalozne odluke koje su direktno odlučivale o ishodu utakmice:

– Prilikom izvođena naknadno dosuđenog slobodnog udarca, sudija je živi zid postavio na neverovatnih 11.55 metara (!?), što je izazvalo nevericu apsolutno svih na stadionu.

– Drugi gol igrač FK Crvena zvezda postiže tako što igrač rukom i nadlakticom prosleđuje loptu u mrežu.

  Igrač FK Crvena zvezda nije isključen u situaciji gde pravi faul kao poslednji igrač odbrane i kada igrač FK Partizan pravi ključnu prednost na terenu.

– Igrač FK Partizan je isključen u situaciji gde čak nije postojao ni prekršaj, niti navodno udaranje u lice protivničkog igrača.

Samo ovi detalji dovoljno govore o tome da takvim „poznavanjima pravila” fudbalske igre, sudije u Srbiji koje sude po nečijem scenariju i za tuđ račun, apsolutno sebe diskvalifikuju da sude bilo koju buduću utakmicu u kojoj se sastaju FK Partizan i FK Crvena zvezda. U našem zahtevu da svaki budući derbi sude inostrane sudije nema potrebe da tražimo saglasnost večitog rivala, jer njima očigledno nije stalo da se o tituli i prvaku odlučuje na terenu, a ovakvim sramotnim delegiranjem očigledno je da u tome imaju saučesništvo Fudbalskog saveza. FK Partizan je do sada sportski davao legitimitet Draganu Džajiću, kao predsedniku, ali ga ovom priliko podseća da on više nije predsednik FK Crvena zvezda, već predsedava organizacijom koja ima obavezu da obezbedi fer i sportsko nadmetanje, a ne da čitava Evropa i svet prisustvuju lakrdiji koja se juče samo delimično uspešno sprovodila u Ljutice Bogdana.

– Ukoliko se, gospodo draga, juče niste postideli sami sebe, onda ni ne zaslužujete da sedite u foteljama i obavljate dužnosti na koje ste izabrani jer niste servis jednog kluba, bez obzira koliko taj isti klub bio protežiran i sistemski pomagan na svim nivoima – stoji u saopštenju.