Partizan ide u “Topolicu”, skida BAT i čeka Šalića

Mondo sport

Okruglo 40 dana proći će od poslednje u ABA, do prve utakmice u Superligi. Čanak je posle mini-odmora okupio ekipu bez četvorice igrača, Sija, Vilijams-Gosa i Vona, kao i operisanog Šalića.

Izvor: MN Press

Okruglo 40 dana proći će od poslednje utakmice košarkaša Partizana, u 22. kolu ABA lige, do naredne takmičarske, u 1. kolu Superlige.
Ovu predsezonu u jeku sezone 2017/18 crno-beli iskoristili su za odmor, na koji ih je 10. marta poslao trener Nenad Čanak (41), a koji je osim u slučaju četvorice prvotimaca završen u subotu kada je održan prvi trening u “Pioniru”.
Stranci Banđa Si, Najdžel Vilijams-Gos i Kvame Von dobili “bonus” dva-tri dana odmora, dok je ovaj prolećni “brejk” Đoko Šalić iskoristio za rutinsku operaciju kolena artroskopijom i za očekivati je da se i on pridruži saigračima pre selide na crnogorsko primorje.
Partizan će trenirati u Beogradu do 29. marta, kada će Čanak odvesti ekipu u Bar na mini-pripreme u “Topolici” u kojoj će biti odigrane i prijateljske utakmice sa Ulcinjom (1. april), Lovćenom (3. april), a možda i Mornarom (6. april).

Možda, jer u slučaju plasmana Mornara u finale ABA lige ovaj tim neće biti u prilici da odmeri snage sa Partizanom.

 Da li će ekipa u identičnom sastavu krenuti u juriš na titulu, 22. u istoriji i prvu od sezone 2013/14, u mnogome će zavisiti od nastojanja čelnika kluba da podignu BAT koji “drže” Duško Vujošević i Nemanja Gordić. U Humskoj razmišljaju o još jednom strancu na unutrašnjim pozicijama, ali su prepreke očigledne.
 Čanak je dobio nesvakidašnju priliku da priprema ekipu za Superligu, u kojoj će Partizanu rivali biti FMP Železnik, drugi, treći šesti i sedmi tim Košarkaške lige Srbije, nakon što je sredinom devembra u hodu preuzeo uzdrman tim od prethodnika Miroslava Nikolića (62), napravio par kadrovskih promena, ostao kratak u trci za ABA plej-of, ali i doneo klubu prvi trofej od 2014. godine – Kup Radivoja Koraća.

Beograđani će se kući vratiti 7. aprila, a 12 dana kasnije odigrati i 36. takmičarsku utakmicu u sezoni koju je neubedljivo počeo povratnik na klupu, “Muta” Nikolić, pod čijim vođstvom je ekipa zabeležila skor 6-13 (5-6 u ABA ligi i 1-7 u Evrokupu).
U toku sezone izabrani predsednik kluba Ostoja Mijailović i njegovi najbliži saradnici odlučili su 13. decembra da smene Nikolića posle poraza od Bilbaa u Dvorani “Aleksandar Nikolić”, što je bio deveti neuspeh u deset duela. Zahtevan posao poveren je Nikolićevom pomoćniku i bivšem košarkašu crno-belih, Čanku, čiji je stručni štab pojačao i bivši trener nekolicine mlađih selekcija Srbije, Dejan Mijatović.
Čanak je na debiju zabeležio pobedu nad MZT Skopljem od 112:94, nakon čega je bilo potrebno da Partizan veže još četiri poraza do konačnog izlaska iz krize, podizanja nivoa samopouzdanja i ulaska u seriju dobrih rezultata. Za polufinale ABA lige tada je već bilo kasno, ali za Kup – nije!
Crno-beli su napravili iznenađenje u Nišu i u finalu pobedili branioca trofeja, Crvenu zvezdu 81:75, nakon čega je mladi trener u više navrata poručio da će cilj do kraja sezone biti i titula prvaka Srbije.
Partizan od promene trenera ima skor 9-7, a 8-4 u 2018. godini.