Partizan ide na sve ili ništa, Liga šampiona odavno nije bila tako blizu

Crno-belima potrebna još jedna pobeda da bi izašli u kvalifikacije, Radnički na “Banjici” igra za opstanak u seriji…

Na titulu Partizan čeka pola decenije i pričekaće još malo. Bar godinu dana. Nisu uspeli crno-beli da prirede senzaciju, izbace Novi Beograd i uđu u finale, ali bi mogli da izađu u Ligu šampiona. Koliko šampionski pehar zaobilazi “Banjicu” toliko ga zaobilazi i elita. I sećanja crno-belih na poslednje učešće u grupnoj fazi najboljeg evropskog takmičenja nisu najlepša.

Parni valjak je u sezoni 2017/2018 bio bez ijednog osvojenog boda u grupnoj fazi. Godinu dana kasnije to je “zadesilo” i Crvenu zvezdu. I dok su crveno-beli od tada bili i biće deo društva najboljih – za iduću sezonu izborili direktan plasman ugrupnu fazu – Partizan nije bio ni blizu Lige šampiona. Zbog toga će tim Miloša Korolije protiv kragujevačkog Radničkog krenuti na sve ili ništa, bolju šansu od ove teško će dobiti.

Crno-belima je potrebna još jedna pobeda da bi izašli u kvalifikacije za Ligu šampiona i stekli priliku da se pridruže Novom Beogradu i Crvenoj zvezdi u Ligi šampiona, dok Radnički igra za opstanak u seriji i majstoricu u Kragujevcu. Kako god da se završi, Srbija bi potencijalno na jesen mogla da ima tri predstavnika u grupnoj fazi, što je samo dva puta zabeleženo u srpskom klupskom vaterpolu.

Prvi put u sezoni kada se Crvena zvezda popela na krov Evrope – pre ravno deset godina – Partizan igrao u polufinalu Lige šampiona, a Vojvodina u grupnoj fazi. A, drugi put prethodne sezone kada su deo elite bili crveno-beli, kragujevački Radnički i Novi Beograd.

Igraće i Partizan i Radnički naredne sezone na međunarodnoj sceni, to je neupitno. Međutim, nije isto hoće li se okušati u kvalifikacijama za Ligu šampiona i doći u poziciju da igraju u grupnoj fazi ili će izaći u Kup Evrope. Ambicije oba tima i letnji prelazni rok umnogome će zavisiti od ishoda ove serije. Kragujevčani su imali poteškoća prilikom branjenja kontranapada i kada je u završnici lopta bila kod Lovra Miloša. Ne budu li pronašli put i način da zaustave nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca – sve bi moglo da bude gotovo u beogradskom hramu vaterpola.

A neće biti jednostavno kragujevačkom klubu to da učini…

Skraćena je rotacija Radničkom. Luka Pljevančić doživeo je frakturu nosa, Josip Vrlić povredio vilicu i to se odrazilo na izdanja ekipe Uroša Stevanovića, koja je u slobodnom padu u drugom delu sezone. Ipak, dao je Radnički znake života u Ligi šampiona, pobedio je na gostovanju Hanoveru i prekinuo niz loših rezultata.

Nikola Lukić i Aleksa Ukropina su u Nemačkoj podsetili kako su u prvom delu sezone tresli mreže, odskočio je i bek Nemanja Stanojević, pa u Kragujevcu imaju razloga za optimizam, iako su priterani za zid. Ali da će biti lako – neće. Mnogo toga zavisiće od Partizana.

SUPERLIGASRBIJE – MEČ ZA TREĆE MESTO (DRUGA UTAKMICA)

Utorak

20.00: Partizan – Radnički /prva utakmica 10:8/

Originalni tekst Mozzart Sport