Partizan 2018-19, jači ili slabiji?

Teško je uporediti prošlogodišnji i ovogodišnji sastav Partizana, pre svega zato jer je prošle sezone prodefilovalo mnogo igrača kroz startnih 12. Evo primera: u 1. kolu ABA lige, 29. septembra na gostovanju protiv MZT, crno-beli su bili u ovom sastavu: Miler, Vilijams-Gos, Tadić, Marinković, Tanasković, Veličković, Tomić, Pecarski, Gavrilović, Andrić, Čakarević i Šalić. A u poslednjem kolu ABA, 10. marta u Zagrebu, na megdan Cedeviti izašli su: Von, Si, Tadić, Aranitović, Marinković, Pecarski, Gavrilović, Andrić, Čakarević i Gagić. Dakle, šestorica sa početka sezone.

Ovog leta iz kluba su otišli Vilijams-Gos, Čakarević, Tomić, Von, Brajma, Andrić i Šalić. Novi tandem plejmejkera čine Amerikanac Markus Pejdž i Slovenac Aleksej Nikolić. Iako još nisu zajedno odigrali ni sekundu, može se slobodno utvrditi da su od tandema Vilijams-Gos – Miler, ili Vilijams-Gos – Kvame Von, slabiji ofanzivno, ali jači defanzivno.

Utisak je da je Partizan na ovoj poziciji ipak slabiji u odnosu na prethodnu sezonu.

Bekovi-šuteri su Vanja Marinković i Aleksandar Aranitović. To je isti tandem kao prošle sezone, s tim što su za godinu dana iskusniji. Marinković je već godinama Partizanov projekat broj 1, iako mu je tek 21 godina. Da bi opravdao očekivanja trebalo bi da podigne procenat ubačaja spolja, jer svojim šutevima često rešava utakmice. Prošle sezone na 22 utakmice ABA lige procenat ubačenih trojki bio mu je 36,1 odsto, što je nedovoljno.

Utisak: Ovogodišnji tandem bekova-šutera je bolji, jer se prošle sezone Aranitović vraćao posle teških povreda, a Marinković je sazreo kao igrač.

Čini se da je najznačajnija promena na poziciji niskog krila. Bandža Si je ostao iz prošlogodišnjeg sastava, a Mihajla Andrića je zamenio Rade Zagorac. Ovaj bivši reprezentativac ima iza sebe sezonu lutanja, i sigurno jedva čeka da se dokaže kako treneru Nenadu Čanku, tako i selektoru Saši Đorđeviću.

Utisak: Veći kvalitet je u ovosezonskom tandemu.

Četvorke su gotovo nepromenjene – Novica Veličković i Marko Pecarski, uz Strahinju Gavrilovića. Pecarski može igrati i centra, a posle blistave predstave na ovogodišnjem Prvenstvu Evrope U18 treba očekivati da trener Čanak posluša poruku predsednika KSS Predraga Danilovića: da se da šansa zlatnim momcima. Marko je miljenik publike, ona mu je prošle sezone opraštala sve mladalačke greške, a uz iskusnog Novicu Veličkovića može se razviti i kapitalno pojačanje naše A reprezentacije. Naša prepoznatljiva škola košarke uvek se zasnivala na forsiranju talenata, verujem da će se to dogoditi i u slučaju Pecarskog. On trenutno nema telo za klasičnu peticu, ali kao četvorka ili “lažna” petica može izrasti u novu Partizanovu zvezdu.

Utisak: sa Velićkovićem koji će proći kompletne pripreme, krilni centri su bolji od prošlogodišnjih.

Klasični centri su starosedelac Đorđe Gagić i pridošlica iz Australije, Džok Londejl. Momak iz Melburna tek treba da se navikne na evropsku košarku, pa je realno očekivati da Gagić bude startni centar. Prošle godine je popularnom Gagari društvo na centarskoj poziciji pravio Đoko Šalić, koga publika nije baš obožavala. Čini se da će ove sezone tandem biti ozbiljniji, mada Partizanu generalno na pozicijama 4 i 5 nedostaje još jedan igrač.

Utisak: Gagić i Londejl su bolji od Gagića i Šalića.

Uz prvi tim su i Amar Gegić (20 godina, 200 centimetara, bek), Tadija Tadić (19,  plej), Slobodan Jovanović (21, bek) i Nikola Tanasković (21, krilo). Osim Gegića, svi su oni dobijali šansu prošle sezone, i niko se nije nametnuo. Bilo bi lepo kad bi neko od njih “eksplodirao”, ali to će se teško desiti.

Osim u igračkom kadru, Partizan se silno ojačao i u “kancelarijskom”. Novi direktor Nikola Lončar je “svetska faca”, čovek koji može doneti mnogo toga dobrog, baš kao i Vlada Dragutinović. Nikako ne treba zaboraviti iskusnog pomoćnog trenera Milana Minića, asistenta Saše Đorđevića i reprezentaciji, kao i novog kondicionog trenera Seada Krdžalića.

Utisak: Partizan deluje neuporedivo stabilnije i moćnije nego na početku prošle sezone. Ako se “otvori” Zagorcu i Pecarskom, i ako je Pejdž dostojna zamena za Vilijams-Gosa, može to biti najprijatnije iznenađenje sledeće sezone u ABA i domaćoj ligi (ne zaboravljam Evrokup).

Tekst preuzet sa portala: Koš magazin