Otišla jedna cela generacija, trbuhom za kruhom!

VK Partizan

Aktuelni šampion Srbije, Partizan, u novoj sezoni imaće verovatno najmlađu ekipu u svojoj istoriji, pošto su Banjicu napustilo devet igrača. Najnoviji odlasci su dosadašnjeg kapitena crno-belih, Dimitrija Rističevića, koji je potpisao jednogodišnji ugovor sa francuskim Marsejom, i Mateje Asanovića, koji će sledeće sezone braniti boje rumunske Oradee. Posle osvajanja šampionske titule Partizan je ostao i bez trenera Vladimira Vujasinovića.

hed-duplakruna

Žao mi je što ekipa nije ostala na okupu. Partizan ima najbolju školu vaterpola na svetu, gde igrači dolaze da igraju za džabe. Crno-beli su stub reprezentacije i nadam se da ću se brzo vratiti na Banjicu i da ćemo zajedno jurišati na novu titulu prvaka Evrope– rekao je Rističević i nastavio:

Kao kapitenu i osvajaču duple krune veoma mi je žao što se ovo dešava i očekujem da će, zbog boljitka reprezentacije i našeg vaterpola, neko pomoći klubovima. Hteo bih da se zahvalim Aleksandru Šoštaru i Vladimiru Vujasinoviću, koji je radio sa nama i bez koga ništa od ovoga ne bi bilo moguće – zaključio je dosadašnji kapiten crno-belih i poželeo klubu sve najbolje u novoj sezoni.

ekipa

Iz Partizana su, pored trenera Vlade Vujasinovića(Pro Reko), još ranije otišli:  Gaja Subotić(Posilipo), Nemanja Vico (Vuljagmeni), Grk Tikas (Vuljagmeni), Luk Gilen (Špandau), Draško Gogov (Pečuj) i Danilo Adžić (Primorac),a na izlaznim vratima je i Nikola Jakšić, koji bi mogao da pojača ekipu Juga iz Dubrovnika, aktuelnog šampiona Evrope. Pored njih i Radomir Drašović merka inostrane ponude, mada postoji šansa i da ostane još godinu dana u Partizanu.

Treba napomenuti da su svi ovi igrači osim mladog Adžića bili nosioci igre, i Partizana i juniorske reprezentacije. Rističević, Subotić i Vico su i “A” reprezentativci i pored 12 igrača koji su u Riu, zajedno sa Ubovićem i braćom Rašović čine grupu od 18 igrača sa šireg spiska seniorske reprezentacije. Grk Tikas i Holanđanin Gilen su “A” reprezentativci svojih zemalja.

Promene sredine u sportu su normalna stvar. U tom kontekstu posmatramo prošlogodišnji prelazak Dušana Mandića u Pro Reko, ili odlaske Jakšića i Subotića u Jug i Posilipo. Na neki način oni su prerasli ono što je danas Partizan. Ali, ono što nas brine, su ostali transferi, koji su daleko ispod renomea Partizana i samih igrača. To što Vico ide u Vuljagmeni, Rističević u Marsej, Gogov u Pečuj a Asanović u Oradeu, je pokazatelj potpunog finansijskog kolapsa kluba.

Crno – belu kapicu će sledeće sezone nositi: Đorđe Tanasković (1994), Stefan Durlević (1994), Marko Manojlović (1996), Ognjen Stojanović (1996), Lazar Brakočević (1996), Đorđe Lazić (1996), Radomir Drašović (1997) (ako ostane), Filip Radojević (1997), Marko Kruška (1997), Nikola Radonjić (1997), Marko Janković (1998),  Petar Kasum (1998), Nikola Lukić (1998), Petar Velkić (1998), Đorđe Vučinić (1999),  Mateja Vlahović (1999)