Osam odličja prvog dana državnog šampionata

3

Veslački klub Partizan napravio je veliki korak ka odbrani titule državnog prvaka koju neprekidno osvaja od 1990. Prvog dana Prvenstva Srbije naš klub je izlio osam odličja, od toga po tri zlatna i srebrna i dva bronzana. Državni prvaci postali su Vasilije Popović, Aleksandar Marković, Petar Simeunović, Marko Anđelković i kormilar Luka Mladenović u četvercu sa kormilarom za pionire (rezultat u finalu 3:32.87), te Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić u četvercu bez kormilara (6:34.77) i u četverac skulu (6:23.82, prvi u svojoj grupi kvalifikacija s 6:34.34). Srebrna odličja osvojili su Nikola Đorđević, Dušan Vuksanović, Nikola Ivić, Miloš Pavlović, Stefan Savić, Batrić Jevrić, Vid Mujezinović, Bojo Bojović i kormilar Luka Mladenović u osmercu za pionire (3:18.30), Aleksa Tošić i Danilo Radovanović u dubl skulu za juniore (6:40.97) i Luka Frenc, Marko Đuranović, Đorđe Natić, Aleksa Tošić, Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović, Damjan Lazić i kormilar Luka Mladenović u osmercu za juniore (6:02.88). Bronzana odličja izlili su Vuk Jurišić, David Filipović, Marko Tomić i Andrija Milošević u četverac skulu za pionire (3:40.64) i Anđela Nišević i Ivana Pavić u dubl skulu za juniorke (7:53.60).

– Zadovoljan sam nastupom naših juniora i juniorki na Prvenstvu Srbije. Svi su izveslali ono što smo od njih i očekivali. Naravno, posebno bih pohvalio Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić koji su potvrdili dominaciju u ovoj konkurenciji osvojivši ubedljivo zlata u dve discipline – četvercu bez kormilara i četverac skulu. Ostaje velika žal što njih četvorica nisu stigli do “het-trika” pošto su za svega 49 stotinki ostali bez zlata u osmercu. Trka je bila izvanredna, a s pravom je dobila epitet najbolje prvog dana. Tri čamca su u sekundu ušla u cilj, a ja ovom prilikom čestitam i osvajaču zlata Zvezdi i bronzanom čamcu Danubiusa 1885 na sjajnoj trci. Naš juniorski osmerac činila su trojica kadeta, a pored toga Mladenoviću, Tričkoviću, Obradoviću i Laziću to je bila četvrta trka u roku od dva sata. Jednostvno bolje nije moglo. Pohvalio bih i Aleksu Tošića i Danila Radovanovića koji su se okitili srebrom u dubl skulu. Bolji od njih su jedino bila posada Danubiusa 1885 koja je u tom sastavu osvojila balkansku bronzu pokazavši da je trenutno najbolja u zemlji. Kadetkinje Anđela Nišević i Ivana Pavić su osvojile bronzu u juniorskom dubl skulu izveslavši sjajnu trku – kazao je trener Goran Todorović.

U skifu za pionirke Vanja Bogdanović je zauzela peto mesto (4:45.22), a isti plasman su ostvarile i Natalija Penev i Maša Bugarski u dubl skulu za pionirke (4:27.47). Staša Kenić je osvojila četvrto mesto u skifu za juniorke (8:45.43), dok je u toj trci Ana Stojanović bila sedma (9:44.34). Od naših čamaca jedni koji nije uspeo da se plasira u finale iz kvalifikacija bio je Marko Dinčić koji je zauzeo treće mesto u svojoj grupi kvalifikacija skifa za pionire (4:16.73). Stutentski osmerac Mihajlo Micić, Matija Janković, Igor Nikolić, Igor Špagnut, Ilija Marković, Filip Živković, Nikola Roganović, Nenad Radonjić, kormilar Luka Mladenović osvojio je zlato (6:27.37).

– Četverac sa kormilarom Vasilije Popović, Aleksandar Marković, Petar Simeunović, Marko Anđelković, kormilar Luka Mladenović ubedljivo stigao do zlata iako je imao jaku konkurenciju. U konkurenciji pionirskih osmeraca bilo je pet izuzetno jakih i ujednačenih čamaca. Osvojili smo srebro u jednoj uzbudljivoj i odličnoj trci, koja je posle finala juniorskih osmeraca, bila najbolja prvog dana šampionata. Presrećan sam što je četverac skul Vuk Jurišić, David Filipović, Marko Tomić, Andrija Milošević uspeo da se domogne postolja tim pre što se radi o mladoj posadi bez gotovo ikakvog takmičarskog iskustva. Isto važi i za Marka Dinčića koji, na žalost, nije uspeo da se prebrodi kvalifikacija skifa za pionire u kojem je bilo prijavljeno rekordnih 20 čamaca. Međutim, dokazao je da ima veliki potencijal i nadam se da će ostati u ovom sportu. Sve u svemu ova generacija pionira je možda i najtalentovanija s kojom sam radio i ako nastave da treniraju imaju sve preduslove za sjajne veslačke karijere – istakao je trener pionira Dušan Bunčić.

Drugog dana šampionata, u nedelju 25. septembra, prijavljeni su kadeti Pavle Lijeskić (skif), Pavle Lijeskić i Nikola Mirilo (dubl skul), Nikola Mirilo, Nikola Lončar, Đorđe Natić i Marko Đuranović (četverac skul), Luka Stijačić, Marko Gatalica, Lazar Ilinčić i Aleksa Đerić (četverac bez kormilara), Pavle Medić, Novak Živanić, Nikola Milošević, Luka Stijačić, Aleksa Đerić, Nikola Lončar, Đorđe Natić, Marko Đuranović i kormilar Luka Mladenović (osmerac), Željko Kusicki, Petar Ostojić, Andrej Mirković, Dušan Živanić, Ognjen Ilić, Veljko Matić, Matija Šarenac, Kosta Petković i kormilar Marko Anđelković (osmerac), kadetkinje Aleksandra Dinčić (skif), Anđela Nišević i Ivana Pavić (dubl skul), Ana Filipovic i Lenka Protić (dubl skul), Natalija Ilić i Jelena Trivan (dubl skul), Vukosava Janjić, Elena Radojković, Anđela Nišević i Ivana Pavić (četverac skul) i seniori Marko Marjanović (skif), Nikola Simović (skif), Mihajlo Micić (skif za lake veslače), Marko Marjanović i Andrija Šljukić (dubl skul), Nenad Beđik i Miloš Vasić (dvojac bez kormilara), Dušan Žegarac i Nikola Stanković (dvojac bez kormilara), Igor Lucić, Andrija Šljukić, Miloš Vasić i Nenad Beđik (četverac bez kormilara) i Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Vanja Obradović i Damjan Lazić (četverac bez kormilara).