Odita govorio o Duljaju, Partizanu i Srbiji: Slavim Vaskrs i poštujem običaje!

Naravno da ću slaviti Vaskrs i ispoštovaću sve običaje! Najlepše mi je bilo u Partizanu, a žao mi je što u Humskoj nisu dali vremena Igoru Duljaju, jer je mogao da uradi velike stvari, poručio je Obiora Odita (40), čuveni napadač i ljubimac “grobara” za Informer.

Fenomenalni Nigerijac ne staje, a ako ste pomislili da je robusni napadač rekao zbogom fudbalu, prevarili ste se! 

Stigao je vrsni golgeter pre više od dve decenije u Srbiju, a ovdašnjoj javnosti predstavio se davne 2003. godine kada je obukao dres Javora iz Ivanjice. Ostalo je istorija.

Iako na specijalizovanom sajtu “Transfermakrt” piše da je nakon epizode u FAP-u iz Priboja okačio kopačke o klin, nekada strah i trepet za protivničke golmane za naš portal to oštro demantuje! 

– Ko kaže da sam u penziji? Nije kraj, mogu još da igram, a bio sam i malo povređen. Sve lažu – počeo je kroz osmeh priču Odita. 

Gde god da je bio, ostavio je utisak sjajnog, prizemnog, normalnog momka, a o njegovim fudbalskim kvalitetima suvišno je govoriti. Rešio je da se nakon povlačenja sa terena posveti trenerskom poslu, ali još uvek nije siguran u kojoj državi.

 Uhvatili ste me sada u Srbiji, inače sam na relaciji Beograd-Nemačka. Želim da budem trener, voleo bih i da radim sa decom. Već imam B licencu, želim i A, a radiću tamo gde mi ponude bolje uslove. Postoji čak i opcija da igračku karijeru nastavim u Nemačkoj, ali o tom-potom – kaže dobro rasploženi as.

Nije bilo lako nagovoriti ga priča, jer nikada nije preterano voleo da se eksponira u medijima. Ipak, nije se libio da kaže koliko voli Partizan, šta misli o Igoru Duljaju i otkrije nam malo poznate detalje iz privatnog života.

– Ne volim da pričam za novine, mnogo puta su izvrtali moje reči, ali mi se znamo dugo, nadam se da ti nećes (smeh). Najlepše mi je bilo u Partizanu i u Belgiji. Javljaju mi se na ulici navijači, prepoznaju me, pitaju kako sam, gde sam?! Sećaju me se, očigledno se ništa nisam promenio – ističe popularni Odi.

Pomenite li “grobarima” dvomeč s Šerifom 2005. godine, kao iz topa će ispaliti – Obiora Odita! Nigerijac je sa dva fenomenalna gola, za minimalce “parnog valjka” u Beogradu i Tiraspolju srušio Moldavce i bio centralna figura trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Igre u crno-belom dresu vinule su ga u visine i dobro pamti svaki trenutak proveden u trofejnom srpskom klubu.

– Pamtim apsolutno sve što mi se desilo u Humskoj. Ljude, lepe momente, ma sve. Najviše pamtim Šerif, naravno! Proveo sam u Lučanima pet sjajnih godina, ali ipak mi je Beograd drugi dom, Partizan je nešto posebno, tu se osećam kao kod kuće – tvrdi prekaljeni ofanzivac.

Nada se da će njegov voljeni klub uskoro osvojiti titulu i prekiniti dominaciju Crvene zvezde koja traje već sedam godina. Svestan je težine zadatka, a nije propustio da pohvali bivšeg trenera Igora Duljaja.

 Majke mi, ne znam šta da kažem. Nekada su jedni u dobroj formi, nekada drugi, ali Zvezda konstantno osvaja šampionate. Iskreno, voleo bih da igrači Partizana podignu pehar. Duljaj je mnogo dobar momak, sedimo nekada u kafiću na piću i pričamo o mnogim temama. Mislim da su morali da mu daju vremena i da veruju u njega! Mogao je da promeni mnogo toga – uveren je Odita.

Ima Obiora mnogo prijatelja iz perioda kada je nosio dres Partizana, a posebno je istakao trojicu.

– Družim se i čujem sa Pjer Bojom, kao i sa braćom Nenadom i Nebojšom Marinkovićem. Generalno, sa svima sam ostao u dobrim odnosima – kaže sjajni napadač.

 

Kada se osvrne na bogatu karijeru, kaže da se ne kaje ni zbog čega i da je zahvalan na svemu što mu se dogodilo.  Put ga je osim pomenutih klubova vodio u Vesterlo, Tjenčin i Taraz. Po povratku u Srbiju branio je boje Voždovca, Mladosti iz Lučana kao i Železničara iz Pančeva.

Ne žalim  ni za čim, sve sam prošao, sve sam video. Bilo je onako kakav je Bog imao plan –veruje igrač koji osim nigerijskog, poseduje i srpski pasoš.

Iskusni as upoznao je prelepu Srpkinju Dunju pre četrnaest godina, oženio je dve godine kasnije, a kruna njihove ljubavi je ćerkica Mia, koja ima nepune četiri godine. Pored žene se upoznao sa svim srpskim običajima, a piči kolce bolje od mnogih Srba.

– Jedan navijač Partizana me je pozvao na svadbu, došao sam i tamo upoznao suprugu. Ubrzo smo otpočeli vezu, a ljubav traje i dan danas. Kolo? Gledao sam kako se igra i naučio. Žena mi je iz Velikog Gradišta i kod nje u kraju se podrazumeva da znaš da ga igraš – kroz osmeh pručuje srpski zet.

Odita je katolik, pa se kod njih u kući se Vaskrs slavi dva puta.

– Poštujemo sve običaje i obeležavamo svaki praznik kako dolikuje. Radujemo se porodičnim okupljanjima i uvek se trudim da pomognem supruzi koliko god mogu – kaže čuveni ofanzivac .

Još uvek nisu porodično posetili njegovu rodnu zemlju, ali planiraju to uskoro da učine.


– Planiramo već neko vreme zajedno da idemo u Nigeriju, jer nikada nismo išli zajedno.  Poslednji puta sam išao pre tri godine i nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti uspeti da se organizuejmo. 

Ne propušta Odita utakmice bivših klubova, a i ćerkica voli da gleda fudbal.

– Često idem da gledam Partizan, ali i Javor kada gostuje u Beogradu. Živim na Lekinom brdu, pa vrlo često odem na stadion Voždovca, u kojem sam nekada igrao. Kada Mia vidi fudbalere na terenu kaže – vidi tatu! Sve u svemu, uživamo u Beogradu i mnogo nam je lepo ovde- zaključio je Obiora Odita.

Originalni tekst Informer.rs