OCENE: Saldanja u Leonardovim kopačkama, velika matura Mihajla Ilića

STEFAN STANKOVIĆemail

Utisci sa revanš utakmice protiv Sabaha

Aleksandar Jovanović

GOLMANI

Gotovo 90 minuta “prespavao“ je na gol-liniji, ali kako je Partizan ubacio u manju brzinu tako je i rođeni Nišlija morao da se aktivira. Sve što je bilo do njega, ALeksandar Jovanović je odradio. Nije paničio sa loptom u nogama, odlično cenio centaršuteve, uštopovao volej Jejhuna Nurijeva u nadoknadi, a onda u penal seriji zaokružio još jednu odličnu partiju.

7.5

53  838 

Aranđel Stojković

ODBRANA

Ako mu je uoči susreta jedina dilema bila kraj desne aut-linije, Igor Duljaj više ne bi trebalo da je ima. Iako je Ksander Severina i ovog puta umeo da se uspava povremeno, univerzalac crno-belih je lako izlazio na kraj sa Anatolijem Nurijevim, a i pored defanzivnih zadataka često je izlazio na protivničku polovinu i pravio višak po desnom boku. Ovom utakmicom trebalo bi da je sebi obezbedio mesto u startnoj postavi makar na neko vreme.

6.5

35  551 

Mihajlo Ilić

ODBRANA

Neuporedivo zrelija partija najmlađeg člana starte postave od one u Azerbejdžanu. Pravovremeni startovi, odvažnost u duelima, bez grešaka kakve je pravio u prvom meču. Odbrambene zadatke obavljao je gotovo besprekorno (prepričavaće se ono uklizavanje početkom drugog poluvremena kojim je sprečio kontru), međutim, ono čime se istakao bila je igra nogom. Miran na lopti, nije se libio da traži loptu od Aleksandra Jovanovića, da gradi igru iz poslednje linije. Uostalom, njegovim dubinskim pasom je i krenula akcija kod vodećeg gola. Kako je vreme prolazilo samopouzdanje mu je raslo, pa se u dva navrata osmelio i da šutne sa ogromne udaljenosti. Malo je falilo da drugi put i pogodi. “Samo” još da sada nastavi ovako.

7

15  765 

Svetozar Marković

ODBRANA

Deo štoperskog tandema koji je radio prljav posao u defanzivi. Poput senke je u stopu pratio Davita Volkova ne dozvolivši mu da se jednom okrene sa loptom u nogama ka golu i kao pravi kapiten čuvao leđa mlađem Iliću.

6.5

47  406 

Nikola Antić

ODBRANA

U većem delu meča gotovo neprimetan, što je, s obzirom na to kako je odigrao prvi meč, možda i pozitivna stvar. Nije komplikovao pred svojim golom, na vreme se oslobađao lopte i generalno se dobro nosio sa Žarlom Margaritom, koji mu je u Masaziru pravio ozbiljne probleme. Međutim, zbog toga što se fokusirao na defanzivu na protivničkoj polovini ga nije ni bilo.

6.5

66  316 

Frenk Kanute

VEZNI

(do 64. minuta) Užasno je otvorio utakmicu. Već u prvom minutu izgubio je loptu na 35 metara od gola dozvolivši rivalu da stigne do prilike, da bi se šezdesetak sekundi kasnije u kontri rivala okliznuo pred svojim golom i dozvolio da lopta stigne na suprotni bok. Srećom, prošao je nekažnjeno, a kako je vreme prolazilo, delovao je sve sigurnije. Štaviše, dva puta je u prvom poluvremenu pripretio, glavom pogodio i prečku. Sekao je protivnička dodavanja na sredini, u primeju ih se oslobađao i iznosio loptu, ali je u jednom trenutku ušao u seriju grešaka zbog čega je Igor Duljaj osetio da je vreme da ga povuče sa terena.

6.5

83  345 

Kristijan Belić

VEZNI

Da je izbegao crveni karton iz 116. minuta utisak o Partizanovom pit bulu bio bi potpun. Reči Igora Duljaja kako njegovi igrači treba da “pocepaju“ terer Kristijan Belić shvatio je doslovno. To što je za promenu prošao bez žutog kartona u ranoj fazi meča dozvolilo mu je da agresivnije igra čitavu utakmicu, ali mu nažalost nije pomoglo da izbegne isključenje. Srećom po njega, “pocrveneo“ je četiri minuta pre kraja, pa je Partizan izdržao sa igračem manje. Do tog trenutka Belić je neumorno trčao od igrača do igrača gotovo kod svakog protivničkog napada ne ostavljajući im vremena da razmisle i odigraju pas unapred, odličnim tajmingom pravovremeno je sekao napade Sabaha, a bilo je i trenutaka kada bi fintom izazvao aplauze publike. Na kraju krajeva, ovacijama je pozdravljen i posle isključenja, što potvrđuje da su navijači i te kako zadovoljni onim što je pružio.

6.5

43  557 

Ksander Severina

VEZNI

(do 83. minuta) Reklo bi se da mu je Igor Duljaj posle prvog meča ukazao na manjkavosti u defanzivi pa je novajlija iz Den Haga povremeno znao i da se vrati pred svoj gol. Međutim, i kad bi se vratio, odavao je utisak kao da mu nije najdraže što mora da igra u oba pravca. Ofanzivni Bojan Letić ostavljao mu je tokom čitave utakmice ogroman prostor po desnom krilu samo što Ksander Severina nije umeo da ga iskoristi. Osim lopte za Kvinsija Meniga posle kojeg je pao prvi gol, malo šta vredno pomena je uradio reprezentativac Kurasaa.

6

185  165 

Bibars Natho

VEZNI

(do 83. minuta) Možda ima istine u tome da ne može da izdrži 90 minuta jakog tempa, ali je Izraelac, baš kao i protiv Vojvodine u Novom Sadu, demonstrirao zbog čega je greh ostaviti ga na klupi. Posebno u utakmicama poput ove koje izuskuje ogromno iskustvo, a Bibras Natho ga ima na pretek. Bilo je trenutaka kada se ne bi video, delom i zbog toga što su ga saigrači često zaobilazili i slali lopte na krila, no gotovo svaki put kad bi je dodali do njega nešto bi se desilo prvotivničkoj polovini. Svaki njegov prekid bio je “pola gola“, a onaj iz 58. minuta – “ceo“. Šta uopšte reći o tom trenutku inspiracije dugogodišnjeg fudbalera moskovskog CSKA. Čisto majstorstvo. Vic kakav niko drugi ne bi umeo da proda u crno-belom timu. I zato mu je Natho neophodan.

7

13  641 

Kvinsi Menig

NAPAD

(do 72. minuta) Tek nešto konkretniji od kolege na suprotnom krilu. Nekoliko puta je probio preko Amina Sejdijeva, jednom odigrao i povratan pas za Mateusa Saldanju, ali je uglavnom bio nedorečen. Odlično je doduše osećao prazan prostor i pravovremeno se u njega ubacivao, pa je posle onog ubacivanja iza leđa Sabahove odbrane Partizan došao i do gola. Međutim, bilo je to sve od Kvinsija Meniga. Premalo od đaka Ajaksove fudbalske akademije.

6

232  148 

Mateus Saldanja

NAPAD

Kao da je Leonardo sišao iz lože sa zapadne tribine i obukao dres doskorašnjeg napadača Nefčija. Mateus Saldanja bio je pogonsko gorivo Parnog valjka. Vukao ga je sam, bez obzira na činjenicu da nije imao podršku sa krila, vezivao protivničke defanzivce u čvor… Ukratko – najbolji pojedinac Partizana. Ne samo zbog gola kojim je načeo Sabah u 30. minutu i slobodnog udarca koji je iznudio kod Nathovog pogotka, već zbog činjenice da je gotovo čitava poslednja linija gostiju “požutela“ upravo zbog 23-godišnjeg Brazilca. U ranoj fazi je iznudio žuti karton levog beka Letića, potom naterao poljskog arbitra da javno opomene i štoperski tandem Hadudi – Čakla…

7.5

41  494 

Aleksandar Šćekić

VEZNI

Doneo svežinu i sigurnostvna sredini terena, kao i “centimetre“ u skok igri. Što je bilo do njega, Aleksandar Šćekič je odradio, mada je ušao u problem zbog žutog kartona koji je prebrzo dobio.

6

59  298 

Aldo Kalulu

NAPAD

(od 72. minuta) Pokušao je da na svežinu otvori nekoliko kontri, ali je svaku brzopletošću upropastio. Još nije ubedio da će biti pojačanje. Penalom popravio utisak.

6

215  158 

Samed Baždar

NAPAD

(od 83. minuta) – Kakva je bila u trenutku kada je ušao u igru, ofanzivna linija Partizana ostala je do kraja meča. Beskrvna, bezidejna, brzopleta… Imao je Samed Baždar dovoljno vremena da zadrma ekipu, ali nije uradio ništa vredno pomena. Iskupio se odlično izvedenim penalom.

6

107  261 

Nemanja Nikolić

NAPAD

(od 83. minuta) Valjalo bi proveriti koliko je netačnih dodavanja odigrao u trideset i kusur minuta koliko je proveo na terenu, jer ih je, čini se, bilo previše. Sačuvao nekoliko dugih lopti, pokazao želju, na kraju krajeva pogodio i u penal seriji.

6

106  235 

Andrija Pavlović

NAPAD

Ušao desetak minuta pre kraja da sačuva loptu što dalje od Partizanovog gola i pogodi sa kreča. I više nego dovoljno.

6

27  293 

Igor Duljaj

TRENER

Napadački fudbal je najavio, napadački fudbal je i isporučio. Okrenuo je Igor Duljaj ekipu za 180 stepeni i učinio da ponovo zaliči na onu sa premijere iz Bačke Topole. U potpunosti je pogodio sa visokim presingom i idejom da rivala napadne sa krila, koristeći prostor koji su ostavljali njegovi bekovi, kao i izmenama, odnosno odabirom izvođača.

7

35  395 

Originalni članak: Mozzart sport