Ne može se dobiti prigradski derbi sa 5/25 za tri poena

A opet je Partizan, uprkos svemu, imao šansu da slavi u poslednjim sekundamaNe dobija se derbi sa 5/25 za triFoto: MN Press

Trojke su u modernoj košarci postale možda i najznačajniji faktor. Upravo se to videlo sinoć u prvom večitom derbiju sezone. Tu je napravljena jasna razlika, iako je na kraju Partizan imao šut za pobedu. Crno-beli su van linije 6,75 šutirali mizernih 5/25, što je 20%. Sa takvim procentima ne bi dobio ni dosta slabije timove nego što je to ovakva Zvezda.

Kada utakmica stane u jedan šut, tu mnogo statističkih parametara pada u vodu, ali mora se istaći upravo šut za tri poena jer je Partizan na taj način “potrošio” 20 napada. To je, u utakmici kakvoj smo gledali, na jedan posed, zaista i više nego mnogo.

Iako je sport često teško spakovati u cifre, ovoga puta će to biti lakše nego inače, pa je dovoljan letimičan pregled šuta za tri crno-belih: Mekintajer je gađao 0/3 kao prvi plejmejker ekipe. Rade Zagorac 1/5. Markus Pejdž kao najbolji trojkaš tima – 0/3. Nemanja Gordić kao jedan od glavnih nosilaca igre – 1/5, Nemanja Dangubić se profilisao u ponajboljeg šutera tima a imao je 1/3, dok je Rašon Tomas gađao 2/6.

Sa ovakvim šutom spolja, Partizan može da bude zadovoljan što nije bilo preko 20 razlike za Zvezdu. U isto vreme, tim Saše Obradovića je gađao 15 od 32, sa visokim procentom od 46,9%. Dovoljno egzaktni podaci koji nam pokazuju zašto je Zvezda pobedila.

Naravno, najveći krivac za to, pored ovih silnih promašaja, je Kodi Miler Mekintajer koji je promašio poslednji šut za pobedu, ali ne treba svaliti svu krivicu na njega samo zbog tog promašaja. Jeste imao i dobre momente u igri, posebno je dobro igrao u trećoj deonici, međutim stiče se utisak da Partizan od njega mora da dobije više pre svega u organizaciji napada.

U situaciji kada nema Ognjena Jaramaza, on je imao samo četiri asistencije na meču i dve izgubljene lopte. Odličan je bio u skoku, ali procenti šuta su mu užasni. Nula posto za tri i 2/6 za dva. Jako je to nisko za nosioca igre. Na sve to nije razigravao saigrače na pravi način, pa je još i promašio poslednji šut.

Moraće Kodi mnogo bolje u nastavku sezone… Ne sme da dopusti da protivnički igrači skoro da mogu da sužavaju odbranu “sa njega” jer znaju da mu je šut toliko slab. Doduše, znao je dobro da pogađa ove sezone u nekim utakmicama, ali protiv Zvezde je to bilo jako loše. Nije odigrao dovoljno dobro za tim. Da je pogodio sigurno bi mu sve bilo oprošteno, takva je košarka kao sport, ali ovako će se mu se posebno gledati sve što će činiti u narednim utakmicama.

Vratimo se na temu trojki…

Partizan je ove sezone imao utakmice gde je briljirao u tom segment, kao recimo protiv Uniksa kada je pogodio 16 trojki iz 29 pokušaja. Dakle, ima tu šuterskog talenta, ali ima i do kvaliteta protivnika koji nije crno-belima ostavljao otvorene pozicije.

Sa druge strane, Partizan to ni to nije radio, već je često dopuštavao crveno-belima da imaju izgrađene šuteve, ostajali su sami gosti, posebno na startu utakmice i to su znali da kažnjavaju, na primer, Marko Jagodić Kuridža i Branko Lazić.

Dakle, kada je Partizan bio toliko loš u šutu i branjenju trojki, kako je onda uspeo da bude na pogođen šut od pobede?

Ukratko, mučio je Zvezdu unutrašnjom igrom, ofanzivnim skokovima (21) i postigao je čak 32 poena iz ukupno 38 slobodnih bacanja. Procenat šuta za dva bio je sasvim dobrih, vrlo dobrih 63,3%. Na taj način je Partizan uspeo da niveliše užasan šut van polukružne linije. Ali na kraju nije uspeo da trijumfuje.

Crno-belima sada predstoji pauza, sledeći meč igraju tek 5. decembra u Baru protiv Mornara.

Pred nama je period koji će nam biti od velike pomoći. Da ovaj neki rad i četiri pobede, i sada ova kvalitetna utakmica, iz koje može da se izvuče dosta dobrog – nadograđujemo. Kao što je i pomenuto, u ovom trenutku nemamo taj luksuz da se oslanjamo na potencijal ekipe, već isključivo na kvalitet. Takva je situacija na tabeli. Raduje što su svi spremni da se uhvate u koštac sa tim“, rekao je Zagorac posle utakmice.

Partizan jeste izgubio, ali može ponešto pozitivno da izvuče iz ove utakmice. Vezao je dve pobede u Evrokupu, pa pre toga dve u ABA ligi, sve pod novim trenerom. Počinju da se polako vide obrisi njegovih ideja, borbenost je veća, kao i agresivnost, ali moraće crno-beli da rade na mnogim segmentima. Vremena za to imaju, meč protiv Mornara je tek za 11 dana.

Tu Partizan treba da kroz stvori jake konture. Uz moguć povratak Jaramaza.

Tekst Mozzart sport