Napadač Parizana juriša na “Zlatnu kopačku”: Rikardo bolji i od Salaha i Levandovskog

Trenutni lider na listi je Ohi Omoižuanfo, budući napadač Zvezde koji dominira u Norveškoj

Fudbalska sezona je u punom jeku, a paralelno sa borbom za bodove na svim meridijanima vodi se i žestoka borba za “Zlatnu kopačku” Evrope, trofej namenjen najboljem strelcu u ligaškim takmičenjima koji se tradicionalno računa od 1997. godine na inicijativu francuskog “L'Ekipa”.

Konkurencija je paklena, tradicionalno favoriti dolaze iz “liga petice” i predstavljaju neka od najvećih imena svetskog fudbala, s tim da ovoga puta i Srbija može da se pohvali da ima kandidata u toj trci.

Radi se o napadaču Partizana Rikardu Gomešu, koji je trenutno lider srpskog superligaškog ranga sa 15 pogodaka i istovremeno je prvi strelac u ligama koje se tradicionalno igraju od avgusta do maja. Njegovih 15 golova, pomnoženi sa koeficijentom 1,5, koji je rezervisan za Superligu, daju skor od 22,5 poena.

Zanimljivo je i da su odmah iza Rikarda Gomeša, dva rasna napadača svetske klase, Robert Levandovski i Mohamed Salah, koji su postigli po 10 pogodaka do sada. Njihovi golovi se, zbog jačina lige u kojima igraju, množe sa 2, pa tako Poljak i Egipćanin imaju po 20 poena, ali i znatno veće šanse (objektivno) da na kraju sezone budu prvi na listi.

Da Rikardu Gomešu leži igranje u Srbiji opšte je poznata stvar, pošto je najbolju sezonu u karijeri odigrao baš u crno-belom dresu u sezoni 2018/19. kada je dao 26 golova na 49 utakmica. Zanimljivo da je tada u Superligi zabeležio samo 20 pogodaka, što je brojka koju bi ovoga puta mogao da nadmaši lako već za nekoliko kola, ako nastavi u ovom ritmu i tempu.

Originalni članak Telegraf sport