Miloš Vasić u srpskom dvojcu izborio plasman na OI 2020.

Srpski dvojac u kojem pored našeg reprezentativca Miloša Vasića vesla i Martin Mačković iz Palića izborio je učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju. Naš čamac je s rezultatom 6:33.91 trijumfovao u B finalu Svetskog prvenstva za seniore u Otenshajnu iz kojeg su pet najboljih posada izvadili “vize” za OI 2020. Drugo mesto u borbi za plasman od sedmog do 12. mesta pripalo je Kanadi (6.34.28), treće Južnoafričkoj Republici (6:45.04), četvrto Rumuniji (6.35.53), peto Belorusiji (6:38.13), a šesto Velikoj Britaniji (6:40.65).

Vasić i Mačković su odvažno krenuli u svoju poslednju trku u Otenshajmu u kojoj su, pored samog konačnog plasmana na ovom takmičenju, mnogi veći ulog bile Olimijske igre. Posle prvih 500 metara naš čamac je bio drugi, tik iz Južnoafričke Republike koja je najbolje povukla. Južnoafrikanci su ubrzo pali na treće mesto, a istovremeno je počela žestoka borba srpske i kanadske posade za prvo mesto. Bitka za čelnu poziciju je trajala gotovo 1.300 m. Naši momci su u poslednjim zaveslajima pretekli Kanađane i kao pobednici ove trke prošli kroz cilj, što im je ujedno donelo sedmo mesto u ukupnom plasmanu na planetarnom šampionatu.

Samo 40-tak minuta kasnije u bitku za Tokijo krenuo je srpski četverac, u kojem su pored Partizanovih reprezentativaca Igora Đerića i Nenada Beđika veslali Veselin Savić iz Smedereva i Viktor Pivač iz Grafičara. Na žalost, naš čamac nije uspeo da iskoristi prvu priliku za plasman na Olimpijske igre pošto je s vremenom 6:15.70 zauzeo peto mesto u B finalu ove discipline, iz kojeg su samo dva prva mesta vodila u Tokijo. To je pošlo za rukom posadama Holandije (6:07.45) i Švajcarske (6:08.13). Trećeplasirana Francuska (6:12.81), četvrtoplasirana Nemačka (6:14.03) i šestoplasirana Južnoafrička Republika (6:16.22) će, poput srpskog čamca, imati još jednu priliku da postanu deo najvećeg i najznačajnijeg svetskog sportskog događaja 2020. Doduše, u olimpijskim kvalifikacijama naredne godine u ovoj disciplini biće podeljene dve poslednje karte za OI. Đerić, Savić, Beđik i Pivač loše su startovali. Prvu četvrtinu trke su završili kao peti, a uprkos velikoj želji, na toj poziciji su ostali do kraja.

Zvanični sajt VK Partizan