Mi nismo zemlja košarke, mi smo zemlja saopštenja

I to prilično loše sklepanih, zluradih, ciničnih, jednostavno onih koja vam pokvare dan ako ih otvorite.

Godinama smo već navikli da nas Crvena zvezda i Partizan zasipaju raznoraznih saopštenjima u kojima se uglavnom međusobno prozivaju, ili to rade preko leđa nekih drugih.

Taj virus je, izgleda, počeo da se širi i na ostale klubove, pa sad valjda svi misle da će sutra nešto biti bolje ako se odmah posle poraza uzme telefon u ruke, iskuca nekoliko „oštrih“ rečenica i taj brzopis kao saopštenje i pusti na zvanični sajt ili stranicu kluba.

Kad postoji nepravda to je i obaveza, naravno da ne treba da se ćuti, ali kad imamo ovo što imamo u Srbiji, onda se nama kao prosečnim ljubiteljima sporta granica poštenog i sportskog, sa mešetarenjem i onim nesportskim u sportu – debelo muti.

Ovde su saopštenja kao neka vrsta poremećene preventive, za šta, jasno je možda samo klubovima koji ih pišu.

Sudije ABA liga
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©)

Nešto kao kad odete kod doktora jer mislite da ćete da se prehladite pošto ste se zaledili čekajući 88-icu na Banovom brdu usred januara. Pa vam dobri lekar preporuči malo vitamina C, malo čaja i eventualno još poneku kutiju suplemenata. Možda i nešto protiv temperature. Čisto preventivno. E, to su vam postala saopštenja naših najvećih klubova.

Tako Zvezda u jednom danu preteći kaže da ne može da garantuje bezbednost sudijama u dvorani „Aleksandar Nikolić“ i to nakon čitave pompe oko toga gde će se uopšte igrati finale ABA lige. Ukratko, sramno.

Onda Partizan istupi saopštenjem kako će se povući s parketa ako se njegovi igrači i stručni štab osete ugroženima.

Dejan Davidovac i Zek Ledej, KK Crvena zvezda i KK Partizan, ABA liga finale 2024
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©)

Zatim traži ekspertizu suđenja, Zvezda to naziva naručenom ekspertizom. Partizan se onda obrati navijačima, Zvezda ABA ligi i tako unedogled.

Razlika je što Zvezda to radi daleko češće, napadnije i agresivnije, toliko da nekad bude mučno i čitati sve one teorije zavere o tome kako ovaj letuje tamo sa ovim drugim, a onaj treći radi ovo nešto iza leđa nekom četvrtom.

I svi naravno rade na štetu Zvezde. A onda klub sa Malog Kalemegdana povede 2:0 u finalnoj seriji protiv Partizana i taman kad pomislimo da može malo da se odmori mozak, evo ga još jedno saopštenje pred treći meč finala.

U njemu se priča o tome kako Partizan pritiska sudije, kako to radi i Zoran Savić, prave se neke paralele sa 2022. godinom koje malo kome razumnom imaju smisla i tome slično. Imaju možda onom ko u svemu i po svaku cenu traži neku teoriju zavere. Iliji Čvoroviću, dabome.

Za koga god da navijate, bude onako odvratno. Stvara atmosferu neprijateljstva, mržnje i sve ono što kao patologija na treba da postoji u sportu.

Crvena Zvezda-Partizan Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Najgore je što taj talas saopštenja sa večitih ponekad pređe i na druge klubove, pa se onda ugroženom oseti i Vojvodina i ispiše nekoliko redaka posle mečeva sa Spartakom u finalu ABA 2 lige.

Tu se takođe kritikuju sudije, žali se na krađu ovo i ono. Ne daj Bože da izađemo iz granice košarke i počnemo da nabrajamo šta su sve ovih dana pisali i srpski fudbalski klubovi, to bi tek bila opšta havarija.

Dovoljno je i ovo da pred svaki derbi u košarci imamo ovako šizofrenu atmosferu i nešto što nam diže pritisak i pre nego što utakmice počnu. A kraj ko doživi, možda i ispriča šta je video – samo da prvo pročita novo saopštenje.

Originalni članak: Nova.rs