Luka Banki: “Željko je moja inspiracija, gledao sam ga kao uzor na kog se ugledam”

Veliko poštovanje za Obradovića od strane trenera Virtusa

Italijanski trener Virtusa Luka Banki je doveo tim u Beograd, kako bi odigrali meč 17. kola sa timom Partizana. Tom prilikom je, u intervjuu za “Sport klub”, govorio o brojnim temama, između ostalog i Željku Obradoviću.

Nakon epizode Serđa Skariola u Virtusu, koji je za njegovo vreme šetao sredinom tabele, sa Bankijem to deluje daleko ozbiljnije, a kako je uspeo da dovede tim do tog nivoa objasnio je.

Doneo sam moj stil, moju viziju kako se radi sa osobljem. Imamo dobar sastav, takmičarski… Sa moje strane sam probao donesem normalnost u okruženje koje je mnogo podnelo stresa tokom leta i na početku sezone. Moja misija je bila da stavim sve u stanje da nastupaju i da ih fokusriam na košarku. Da ne troše energiju na neke konflikte koji mogu da povrede tim. Samo sam normalizovao aktivnost kluba i tima. To je to – rekao je Banki.

Dodao je kako mu je Željko Obradović trenerski uzor i kako je gledao veliki broj njegovih mečeva.

– Verovatno je jedan od najuticajnijih trenera u košarci. Evropska košarka mora da bude posvećena ljudima poput Obradovića jer sve čini boljima. On uvek stavlja lestvicu na viši nivo i na sledeći korak. U četvrtak će lestvica biti veoma visoka i atmosfera će biti posebna. Svaki put kada možete da se sretnete sa njegovim timovima to je prilika da rastete i napredujete. To je košarkaška klinika. 40 minuta trenirati protiv njega je stvar kontrolisanja utakmice i svakog poseda. To je trener koji trenira tim u svakom posedu. On ima tu prirodnu mogućnost da predvidi svaku slabost protivnika i da naglasi i da izdigne kvalitet svog tima. On je meni inspiracija. Čak i kada nisam igrao Evroligu, gledao sam ga kao uzora. Neko na koga se ugledam – dodao je Banki.

Originalni tekst Telegraf.rs