Košarkaški savez ćuti da je uplatio Crvenoj zvezdi 4,5 miliona evra za tri meseca

Jedna od glavnih tema u srpskoj košarci već nekoliko meseci jeste priča o finansiranju klubova, naročito kada su u pitanju večiti rivali.

Sve je na najviši nivo podignuto nakon što je Željko Obradović posle finala Kupa burno reagovao na tezu da je Partizan državni projekat.

Tada je potrebu osetio da se oglasi i Aleksandar Vučić, prvi čovek Srbije koji je tu izjavu nazvao državnim udarom, a potom su i klubovi izašli u javnost sa podacima o finansiranju.

Prema tim informacijama, u prethodnih sedam godina, Zvezda je dobila 33 miliona evra, naspram 27 miliona evra koliko je dobio Partizan kome pri tome nisu još isplaćena tri milona za ovu sezonu koja su ušla u pomenuti obračun.

Međutim, prema informacijama do koje je došao naš portal, Crvena zvezda je od države, a preko KSS-a u periodu od tri meseca dobila oko 4,5 miliona evra.

Kako je do toga došlo?

U čitavu priču se kao posrednik umešao i Košarkaški savez Srbije, preko kojeg su pare završile u redovima Crvene zvezde

U „Službenom glasniku“ je 30. novembra objavljena informacija da je vlada Srbije donela odluku da iz budžetske rezerve preusmeri 462.000.000 dinara (oko 3,948 miliona evra) na račun Košarkaškog saveza Srbije s obrazloženjem da se radi „o obezbeđivanja finansijske pomoći za redovan rad Košarkaškog saveza Srbije“.

Međutim, redovan rad KSS-a je izgleda bilo finansiranje Crvene zvezde, koja je od pomenute svote dobila 3,5 miliona evra.

U četvrtak 7. marta stigla su nova sredstva iz budžeta republike Srbije. Кošarkaškom savezu Srbije prebačeno je još 118 miliona dinara (oko milion evra) iz tekuće budžetske rezerve, kao finansijsku pomoć neophodnu za „redovan rad“ te organizacije.

Ovih 118 miliona dinara su u budžetu za 2024. godinu prvobitno bili raspoređeni za novčane kazne i penali po rešenju sudova (u okviru Ministarstva finansija).

Međutim, sada se novac sa te stavke preusmerava u tekuću budžetsku rezervu, a odatle Generalnom sekretarijatu Vlade na ime dotacije KSS-u radi obezbeđivanja finansijske pomoći potrebne za redovan rad.

Opet je redovan rad podrazumevao preusmeravanje sredstava crveno-belima, a zanimljivo je da je u periodu od prethodne tranše Zvezda čak i rasteretila budžet u značajnoj meri raskidom ugovora sa Šabazom Nejpirom, koji je bio najplaćeniji igrač na rosteru i koji je u međuvremenu prešao u Armani.

Portal Nova.rs je pokušao da proveri ove informacije u KSS-u koji je poslužio kao protočni bojler za davanje sredstava za davanje novca Crvenoj zvezdi, ali su dobili odgovor da o radu krovne kuće ne mogu da daju javne informacije.

Foto: Nikola Gligić Starsport

Postavlja se pitanje u tom slučaju, zbog čega priča o trošenju sredstava KSS-a koji ima ingerencije za kompletnu srpsku košarku nisu javna i koja u slučaju izdvajanja za Crvenu zvezdu iznose oko 4,5 miliona evra.

Odgovore su novinari Nova.rs želeli da dobiju i od ljudi u Crvenoj zvezdi, ali zbog prekida saradnje koju je inicirao sam klub, nisu u mogućnost da iste dobiju na pomenutoj adresi.

Podsećanja radi, klub je odlučio da ukine akreditacije novinarima tog portala za utakmice Crvene zvezde, a jednom prilikom je došlo i do incidenta na jednoj od utakmica.

Originalni članak na: Nova,rs/sport