Kome sve u Humskoj ističu ugovori u narednom periodu?

Četvorici prvotimaca saradnja ističe u junu, trojici u decembru, a tu je dvojac pozajmljenih iz Lugana i Olimpijakosa

Stručni štab Partizana je od meča sa Radničkim iz Niša stavio na skener ceo tim i do kraja jesenjag dela će svi fudbaleri dobiti priliku da pokažu da zaslužuju dres crno-belih, bez obzira na ime, karijeru i pređašnji učinak, ali uporedo sa tim stručni štab na čelu sa Aleksandrom Stanojevićem, u saradnji sa Ivicom Ilievim, koji vodi sportski sektor, moraće da donesu odluke i u vezi sa igračima koji su pred istekom ugovora. U ovom trenutku devet prvotimaca je blizu kraja saradnje sa klubom iz Humske, iako sju im statusi različiti.

U januarskom prelaznom roku čak četvorica fudbalera Partizana ulaze u poslednje mesece saradnje sa klubom, pošto im ugovori ističu u junu. To su Saša Zdjelar, Aleksandar Šćekić, Bojan Ostojić i Ivan Obradović.

Klub iz Humske je još ranije imao ideju da produži ugovor Zdjelaru, međutim, sve je to ostalo na priči i crno-beli će morati da donesu nekakvu odluku, jer vezista u januaru stiče pravo pregovora sa drugim klubovima i to je možda poslednja prilika ili da se obaveže novom saradnjom ili, pak, proda kako bi se na njemu zaradilo.

Dalju sudbinu kluba i igrača će u velikoj meri odrediti dešavanja u prelaznom roku, odnosno, intereseovanje klubova za Zdjelara, koji je u Humskoj već tri godine.

Isto važi i za Aleksandra Šćekića, kome je u oktobru propao transfer u Saudijsku Arabiju (nije došlo do dogovora klubova u vezi sa visinom obeštećenja) i čiji dalji status je možda i bio predvidiv, dok se u poslednjih nekoliko mečeva nije ustalio u prvom timu kod Stanojevića i počeo značajno da doprinosi u podizanju forme i postizanju boljih rezultata celog tima. Ta odluka će svakako biti teška i zavisiće samo od trenera.

U slučaju Ivana Obradovića, situacija je nešto drugačija. Fudbaler je u oktobru potpisao ugovor do juna, ne želeći da se obavezuje na duži period, niti opterećuje klub, kako bi i on sam, ali i čelnici Partizana uvideli može li da se vrati na pređašnji nivo posle duge pauze.

Taj period adaptacije i podizanja forme još uvek traje, jer je igrač uz ekipu tek dva meseca i pred njim samim, ali i stručnim štabom je još dosta vremena za konačan sud. Ukoliko obe strane budu na istim talasnim dužinama, nije isključeno da se saradnja nastavi i posle juna meseca.

Što se tiče iskusnog Bojana Ostojića, već dva puta je obnavljao ugovor na godinu dana, što je i normalno s obzirom na činjenicu da ima 36 godina. Trenutno nije u prvom planu kod Aleksandra Stanojevića, ali se i ranije dešavalo da ga, što naš narod kaže – “nema nigde”, pa odjednom iskoči na površinu i postane junak. Zato u slučaju Ostojića svakako treba staviti, ne jednu, već tri tačke kada je budućnost u pitanju…

Starosedeoci do decembra

Krajem naredne godine, preciznije u decembru 2021. ugovori ističu još trojici fudbalera crno-belih, ali u njihovom slučaju i ne mora previše da se žuri sa odlukama i rešavanjem statusa, jer su dvojica već praktično starosedeoci – Vladimir Stojković i Milan Smiljanić i tu verovatno neće biti nikakvih problema, kakva god odluka bude, dok je Slobodan Urošević ipak neko sa kim će struka i ljudi u klubu svakako morati da se pozabave.

Urošević je u prošlosti kod svakog trenera sa kojim je sarađivao u Partizanu bio u startu u podređenom položaju, ali je po nepisanom pravilu uvek uspevao da se dokaže i izbori za status prvotimca, tako da bi kasnije bio gotovo nezamenljiv.

Činilo se da će mu angažovanje Ivana Obradovića narušiti pozicije, međutim, to se, naravno, nije desilo, pošto je Stanojević našao odličan balans u različitim karakteristikama dva leva beka, pa oba dobijaju priliku i doprinose. Obradović kada se igra veoma ofanzivno, Urošević u zatvorenijim varijantama, kada treba zatvoriti prilaze golu, dobiti kvalitetan skok…

Uroševiću je već jednom revidiran ugovor u Humskoj (podignuta primanja), kada se tim plasirao u grupnu fazu Lige Evrope, ali u narednim mesecima će morati da se donese konkretnija odluka o njegovoj budućnosti. Pod uslovom da klub i igrač već na zimu ne dobiju ponudu koja se ne odbija.

Holender na dohvat ruke, Marković u magli

Na kraju, klub iz Humske će u mesecima koji dolaze morati da “preseče” i u vezi sa dvojicom pozajmljenih fudbalera. U jednom slučaju Partizan “drži i nož i pogaču”, u drugom se, pak, ne pita ništa. Bar u ovom trenutku, a odluke će svakako morati da se donesu do juna, kada ugovori dvojca ističu.

Pisali smo juče da su svi u Humskoj više nego zadovoljni onim što pruža Filip Holender, koji je na pet mečeva postigao tri gola (mogao je i tri puta više po prilikama) i upisao tri asistencije, uz to se nametnuo radom, zalaganjem i ponašanjem na treninzima i utakmicama.

Konačna odluka o njegovom otkupu još nije doneta, ali sve ide ka tome, jer se radi o pristupačnom igraču, čija cena je u ugovoru o pozajmici sa Luganom fiksirana na 450.000 evra (plus 50.000 za pozajmicu), što ne predstavlja problem za klub iz Humske. Tim pre što se radi o standardnom reprezentativcu Mađarske, koja će biti učesnik Evropskog prvenstva. Dakle, crno-beli mogu da budu samo u “plusu”…

Nazalost po Partizan, to nije slučaj sa Svezozarom Markovićen, iako bi verovatno već sada svi u Humskoj podigli dve ruke da trajno vrate svoje dete iz Olimpijakosa. Jer, fudbaler se nametnuo od prvog dana, jedini je standardan i van rotacije od štopera u odbrani (pride je i bonus), sazreo je tokom boravka u grčkom velikanu i sve to otežava eventualnu pregovaračku poziciju crno-belih.

Grci su jedva pustili Markovića na jednogodišnju pozajmicu, otezali su do poslednjeg dana, smatrajući da u srpskoj ligi ne može da napreduje, a nisu želeli da uvrste u ugovor ni otkupnu klauzulu, što značajno otežava pravljenje planova.

Međutim, još prilikom pregovora o pozajmici Markovića pojavila se mala nada u vezi sa mogućnošću njegovog trajnog povratka u Partizan, no, o tom – potom, suviše je rano za takve procene.

Tekst preuzet sa portala Telegraf sport

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *