Ko je Džejlin Smit: Legenda na koledžu, igra za Hrvatsku iako nije znao gde se ona nalazi…

On će popuniti bekovske pozicije, možda i kompletirati roster tima

Košarkaški klub Partizan je krajem pretposlednje nedelje u 2023. godini ozvaničio dolazak Džejlina Smita u klub, pa je tako roster za ovu sezonu najverovatnije kompletiran. Mada prostora za nove izmene u timu treba ostaviti usled čestih problema sa povredama koje su zadesile crno-bele.

Ljubiteljima evropske košarke Smit je postao poznat partijama u dresu berlinske Albe. Tokom prethodne dve godine imao je priliku da se predstavi u Evroligi i promenljive partije ipak su ga preporučile najpre Virtusu iz Bolonje, ali isto tako i reprezentaciji Hrvatske.

Vratićemo se na Džejlinove početke u Friportu u državi Teksas, gde je rođen 24. novembra 1994. i gde je i završio lokalnu srednju školu Brazosport. Školovanje je nastavio na koledžu Nju Hempšir, koji je i okončao. Treba istaći da je na kraju univerzitetske karijere ušao u istoriju svojih Vajldketsa kao igrač sa najviše nastupa, čak 122. U seniroskoj sezoni beležio je i čak 15.8 poena, 6.4 skoka i 4.3 asistencije i u istoriji je upisan kao jedini igrač Nju Hempšira sa 1000+ poena, 260+ asistencija i 600+ skokova.Džejlin Smit, Ludvigzburg

Foto: Adam Pretty / AFP / Profimedia

Tokom 2017. godine nije izabran na NBA Draftu, pa je odlučio da dođe na Stari kontinent, konkretno u drugu ligu Nemačke i tim Hajdelberga. Proboj je napravio u drugoj sezoni, iako nije izborio promociju u Bundesligu, ali je u proseku beležio 13.1 poen, što ga je preporučilo prvoligašu Ludvigzburgu.

I u drugom klubu se zadržao dve godine uz fenomenalne brojke u kampanji 2020/21 kada je imao preko 5 skokova i asistencija u proseku uz 15.7 poena. Berlinska Alba ga je angažovala 2021. godine kao aktuelnog MVP-a Bundeslige.

Upravo je u glavnom gradu Nemačke uz sporiji start ipak pokazao zbog čega je tokom karijere isključivo napredovao. Procente šuta za tri poena je držao na oko 40 odsto u domaćem prvenstvu i 35% u Evroligi. Do izražaja je pre svega došao dakle njegov poenterski doprinos, dok je organizacija napada otišla ipak u drugi plan, i pored vrlo dobrog pregleda igre.

Ono što je takođe bilo vidno u protekle dve sezone je i njegov korektan doprinos u odbrani i atletske sposobnosti sa svojih 193, koje povremeno dolaze do izražaja. Tokom prve sezone u Evroligi upisivao je 8.3 poena, druge 11.6 poena, uz oko 2.5 asistencije i isto toliko skokova po meču. U nemačkom prvenstvu imao je još bolje brojke, pa je tako napadački bio najpotentniji igrač ekipe sve do prelaska u Virtus iz Bolonje.

Tokom protekla dva i po meseca nije se naročito proslavio u Evroligi, gde je čak i izgubio maltene celokupnu minutažu, uprkos tome što je na 13 mečeva i na 5.3 poena za tri gađao ukupno 14 od 29.

Smit je tokom 2022. godine dobio i državljanstvo Hrvatske, iako prema sopstvenom priznanju do tada nije ni znao gde se ona nalazi. Na Eurobasketu u Češkoj u proseku je beležio 12 poena i učešće je završio u osmini finala porazom od Finske.

Džejlin na utakmicama redovno ima i podršku svoje supruge Monike i malog sina, koji će bez sumnje biti prisutni redovno i na tribinama “Štark Arene”.

Originalni članak: Telegraf.rs